ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 23-3-2021
ΠΡΟΣ: Ο.Σ.Δ. «ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ» & Ο.Σ.Δ. «ΕΔΕΜ».
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Κατόπιν των όσων διαδραματίζονται στο χώρο του πνευματικού δικαιώματος και της διαμάχης η οποία εξελίσσεται μεταξύ των υφισταμένων οργανισμών συλλογικής διαχείρισης αισθάνομαι, ως ένα από τα παλαιότερα μέλη της Αυτοδιαχείρισης με καταβεβλημένη εταιρική μερίδα από το 2003, ότι πρέπει να πάρω ανοιχτά θέση για όσα συμβαίνουν και να καταθέσω τις προτάσεις μου. Σε ό,τι αφορά την ιδιότητά μου ως πνευματικός δημιουργός υπήρξα μέλος του ιστορικού σωματείου της Ένωσης Μουσικοσυνθετών Στιχουργών Ελλάδος και του εισπρακτικού του φορέα από το 1992, μέλος του Δ.Σ. επί σειρά ετών των διοικήσεων του αειμνήστου Θεόδωρου Δερβενιώτη και του Χρήστου Λεοντή που δώσαμε τον αγώνα για την αδειοδότηση της Αυτοδιαχείρισης και μέλος του Δ.Σ. της πρώτης διοίκησης της Αυτοδιαχείρισης υπό την προεδρία της Κας Τάνιας Χαροκόπου. Αυτή τη στιγμή είμαι από τα αρχαιότερα μέλη του οργανισμού, πάντα με την πεποίθηση της αυτοδιάθεσης των δημιουργών και ποτέ δεν υπήρξα μέλος άλλου οργανισμού πνευματικών δικαιωμάτων. Φυσικά το όραμα όλων των αρχικών μελών των πέτρινων χρόνων της ΕΜΣΕ και της Αυτοδιαχείρισης, ήταν ένας οργανισμός δημιουργών κόντρα στην ιδιωτικοποίηση του πνευματικού δικαιώματος και της εκμετάλλευσης από ιδιωτικά συμφέροντα. Τον Ιούνιο του 2017 εξελέγην ξανά στο Διοικητικό Συμβούλιο της Αυτοδιαχείρισης. Λίγους μήνες μετά, τον Οκτώβριο του 2017, υπέβαλλα προσφυγή στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) για όσα εκτίμησα, ως μέλος του Δ.Σ., πως έπρεπε να προσφύγω στην Εποπτεύουσα Αρχή με σκοπό την προαγωγή της διαφάνειας και της ορθής λειτουργίας του οργανισμού. Ακολούθησαν το δύσκολο αυτό δρόμο και οι συνάδελφοι Μάριος Στρόφαλης επίσης μέλος του τότε Δ.Σ. και Πόπη Νταλαχάνη μέλος του τότε Εποπτικού Συμβουλίου. Από τις προσφυγές μας ως εκλεγμένα μέλη των οργάνων διοίκησης και ελέγχου του οργανισμού προέκυψε τελικά ο κατόπιν εντολής της αρμοδίας Υπουργού Πολιτισμού έλεγχος της Αυτοδιαχείρισης και τα αποτελέσματά του. Παρέμεινα στην Αυτοδιαχείριση με ισχυρό πάντα το ενδιαφέρον μου για την αυτοδιάθεση μας και τη διασφάλιση ενός υγιούς πλαισίου το οποίο οφείλουμε να παραδώσουμε στις επερχόμενες γενιές των νέων δημιουργών.
Μετά τις αποκαλύψεις για την ΑΕΠΙ και την αφαίρεση της αδείας λειτουργίας της, στο προσκήνιο του πνευματικού δικαιώματος προέκυψε η ΕΥΕΔ και στη συνέχεια η δημιουργία της ΕΔΕΜ.
Σέβομαι την αγωνία και τον αγώνα των συναδέλφων οι οποίοι αποτελούν πλέον μέλη της ΕΔΕΜ και τη βούλησή τους για να προασπίσουν τα δικαιώματά τους μέσα από το δικό τους οργανισμό. Η πρόσφατη απόφαση του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας για προώθηση του θέματος της νομιμότητας της αδείας της ΕΔΕΜ στην ολομέλεια του Σ.τ.Ε. θα δώσει τα τελικά δεδομένα στο χάρτη των πνευματικών δικαιωμάτων στη χώρα μας, εάν βέβαια μέχρι τότε δεν έχουν προκύψει και νέα δεδομένα που όλοι λίγο πολύ υποψιαζόμαστε.
Μέχρι τότε όμως τίποτα δεν είναι οριστικό και τελεσίδικο.
Ήδη εδώ και καιρό έχει αναδυθεί η συζήτηση για την ενοποίηση των δύο οργανισμών (Αυτοδιαχείρισης και ΕΔΕΜ) ή το κατά πόσο ωφέλιμο θα ήταν να υπάρχει ένας και μόνο οργανισμός συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων στη χώρα μας. Νομίζω ότι σε αυτό δεν θα είχε κανείς από εμάς αντίρρηση. Αυτό θα ωφελούσε δικαιούχους και χρήστες των έργων μας με μία δυναμική αποτελεσματικότητα εκατέρωθεν.
Σε ένα τέτοιο ευεργετικό σκεπτικό σκοντάφτουμε απ’ ότι φαίνεται στο ποιός θα επιβάλλει έλεγχο σε ποιόν και τίθεται ως προαπαιτούμενο το θέμα δημοσιοποίησης των ήδη υφιστάμενων ελέγχων που έχουν διενεργηθεί σε Αυτοδιαχείριση και ΕΥΕΔ με συλλογή υπογραφών σε σχετικά αιτήματα. Σκοντάφτουμε επίσης στα συμφέροντα αυτών που εξυπηρετούνται περισσότερο από τη διαίρεσή μας παρά από την ένωσή μας.
Προσωπικά θεωρώ πως ό,τι αφορά τους ο.σ.δ. πρέπει να τίθεται στο απαιτούμενο πλαίσιο διαφάνειας. Εάν επιθυμούμε να κάνουμε ένα βήμα εμπρός τότε το ΥΠΠΟΑ, ο ΟΠΙ και οι διοικήσεις των οργανισμών πρέπει να αφουγκρασθούν την αγωνία όλων των δημιουργών αλλά και των χρηστών των έργων μας και να δημοσιοποιήσουν το οποιοδήποτε αποτέλεσμα ελέγχου υπάρχει και να αναλάβουν πρωτοβουλία για τη διενέργεια οιουδήποτε περαιτέρω ελέγχου απαιτείται για το πολυπόθητο αποτέλεσμα που θα οδηγήσει στην πλήρη διαφάνεια οικονομικών στοιχείων αλλά και διοικητικών αποφάσεων, επιδιώκοντας τη συνεργασία και την εξομάλυνση του τοπίου. Όποιος εμποδίζει την διαλεύκανση αυτής της κατάστασης εξυπηρετεί συμφέροντα τα οποία θα μας οδηγήσoυν στο μέλλον σε νέες περιπέτειες. Διαφάνεια και γνωστοποίηση λοιπόν σε όλα. Η περαιτέρω επιβράδυνση των εξελίξεων αφήνει περιθώρια για ευκαιρίες δημιουργίας αντιπάλου δέους και οι ευκαιρίες στις οικονομίες της αγοράς ανοίγουν το δρόμο στους ιδιώτες.
Προτείνω και προσυπογράφω:
1.Τη γνωστοποίηση όλων των ελέγχων που έχουν ήδη διενεργηθεί.
2.Τη δημόσια διοργάνωση άτυπης Συνέλευσης έστω και διαδικτυακά (ένεκα της υγειονομικής κρίσης) η οποία θα απαρτίζεται από μέλη και της Αυτοδιαχείρισης και της ΕΔΕΜ για να ακουστούν οι απόψεις των σωμάτων των δύο οργανισμών και να προταθούν λύσεις από τη βάση με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή επιτρέπει η τεχνολογία κατόπιν πρόσκλησης ενδιαφέροντος προς τα μέλη. Εάν ο αριθμός των ενδιαφερομένων μελών για να συμμετέχουν σε αυτή τη συνέλευση είναι μεγαλύτερος από αυτόν που μπορεί να υποστηριχτεί τεχνικά, μπορεί να γίνει και κλήρωση για την τελική επιλογή των συμμετεχόντων αλλά να δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης από τους υπολοίπους.
3.Επεξεργασία των προτάσεων στη συνέχεια από τα Δ.Σ. των δύο οργανισμών και διαβούλευση για συνύπαρξη κάτω από τη στέγη ενιαίου φορέα συνεργασίας αρχικά που θα προωθήσει την ενοποίηση και τη διενέργεια αρχαιρεσιών για ενιαία διοίκηση, αφού προηγηθεί λογιστικός έλεγχος τελευταίων χρήσεων σε ό,τι αφορά απαιτήσεις, υποχρεώσεις και ταμειακά διαθέσιμα από ελεγκτή κοινής αποδοχής.
Συνάδελφοι βρισκόμαστε μπροστά σε μία ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε. Προσωπικά είμαι διαθέσιμος για οποιαδήποτε συνεργασία συναίνεσης και προαγωγής για το κοινό καλό.
Με τιμή,
Τάσος Κατοπόδης.