βεττα μισο

Kραυγή αγωνίας από την Ένωση Τραγουδιστών Ελλάδος

Δεκάδες συνάδελφοι επικοινωνούν με την Ένωση Τραγουδιστών Ελλάδας (ΕΤΕ) καθημερινά, με την αγανάκτηση κι απόγνωση στα λόγια τους για το πως θ’ ανταπεξέλθουν στις βασικές τους υποχρεώσεις και ανάγκες, αφού η κυβέρνηση με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και αντεργατικές ανακοινώσεις δημιουργεί έναν ασφυκτικό κλοιό που οδηγεί στην οικονομική εξαθλίωση και στην ψυχολογική κατάρρευση των συναδέλφων.

Στην τραγική αυτή κατάσταση που βρίσκονται οι τραγουδιστές, ο Εισπρακτικός Οργανισμός των συγγενικών δικαιωμάτων μας «Ερατώ», που έχει αποθεματικό και θα μπορούσε να ενισχύσει τους οικονομικά αδύνατους συναδέλφους, τηρεί σιγή ιχθύος. 

Η Ένωση Τραγουδιστών Ελλάδας (ΕΤΕ) (που είναι και η δημιουργός του Ο.Σ.Δ. ΕΡΑΤΩ ΣΥΝ.Π.Ε.), προτείνει στη  διοίκηση του οργανισμού  να προβεί σε άμεση έκτακτη διανομή έστω και με τη μορφή έναντι καταβολών προς τους δικαιούχους συναδέλφους, για την αντιμετώπιση της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος μας   μετά και τις τελευταίες εξελίξεις της πανδημίας.  Επίσης  η ΕΤΕ  προτείνει τη δημιουργία ειδικού αποθεματικού αρωγής στον ο.σ.δ. «Ερατώ»  το ταχύτερο δυνατό  και καλεί  τους οικονομικά ισχυρούς συναδέλφους να το ενισχύσουν έμπρακτα και εάν αυτό είναι δυνατό  να παραιτηθούν ακόμη και από την επόμενη διανομή του Οργανισμού μας και τα χρήματα να μοιρασθούν με δωροεπιταγές  στους αδύνατους οικονομικά συναδέλφους  για να μπορούν τουλάχιστον ν’ αγοράσουν τα τρόφιμά τους. Η κίνηση αυτή είναι επιτακτική και θα εκτιμηθεί δεόντως από τους συναδέλφους. 

Η ισχύς εν τη ενώσει! 

Για το Δ.Σ. της ΕΤΕ  Ο Πρόεδρος, Κώστας Σκόνδρας  Ο Γ. Γραμματέας, Γιώργος Υδραίος

ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ  3ης Σεπτεμβρίου18, 2ος όροφος, γραφείο 3 T.K.10431, Αθήνα. Τηλ.: 210/8238335. FAX: 210/8238335 E-mail:ete@otenet.gr

 

”Π” Από την οικονομική συρρίκνωση που επήλθε με τη χρεοκοπία της χώρας,  όλα τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα αφανίστηκαν. Ηθοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές, ηχολήπτες και άλλα συναφή επαγγέλματα στην πλειοψηφία τους φθάσανε σε πολύ δεινή θέση, περίπου στο επίπεδο του ζητιάνου. Αφού χάθηκε το 90% των αντίστοιχων θέσεων εργασίας κανένα μέτρο δεν σώζει αυτούς τους κλάδους. Η διασκέδαση είναι το τελευταίο πράγμα που θα σκεφθεί ο λαός τη στιγμή που οι πληγές του από την δεκαετή ύφεση είναι ακόμη ανοικτές.
Χρέη σε τράπεζες, σε Εφορία, σε ΔΕΚΟ, σε ασφαλιστικά Ταμεία, σε φίλους σε συγγενείς, σε συναδέλφους με ότι συνεπάγεται… Με δυό λόγια στους κλάδους αυτούς δεν είχε απομείνει τίποτε για να αντέξουν στη νέα ύφεση του λιμού.  Και φυσικά δεν αναφερόμαστε στο 10%  των πετυχημένων καλλιτεχνών που όπως και να ‘χει έχουν το τρόπο τους. Μιλάμε για το 90% που βρίσκεται στη θέση που προαναφέραμε.

Σε κάποιους  που είναι σε νέα ηλικία θα προτείναμε να ψαχτούν και για καμμιά άλλη δουλειά, όπως παλιά που όλοι οι  καλλιτέχνες είχαν και δεύτερη ασχολία για να τα βγάλουν πέρα. Για αυτούς που είναι σε μεγάλη ηλικία τα πράγματα είναι τραγικά.

Η εικόνα αυτή πρέπει να προβληματίσει πολύ σοβαρά αυτά τα παιδάκια που κυνηγάνε τους τηλε διαγωνισμούς τραγουδιού να κάνουν την τύχη τους και μη βλέπουν το 10% που είναι απαραίτητοι να δουλέψει το σύστημα. Να δουν την πλειοψηφία των χιλιάδων τραγουδιστών που δεν έχουν ούτε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Συγκινητικό είναι το κάλεσμα της Ένωσης Τραγουδιστών αλλά μοιάζει σαν να εκδίδεται από φορέα εκτός πλανήτη διότι είναι γνωστή η συμπεριφορά των ευπόρων τραγουδιστών που μάλιστα έχουν και ιδιαίτερους δεσμούς μεταξύ τους και ως μια γροθιά μεριμνούν για τη ευμάρεια τους.  Όσο για την γενναιοδωρία της ”Ερατούς” κρατάμε τις επιφυλάξεις μας διότι τους πρωτοκλασάτους που ελέγχουν ανέκαθεν τη διοίκηση, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το πως θα πάρουν περισσότερα δικαιώματα και πως θα αφανίσουν την Ένωση τραγουδιστών διότι δεν συμπλέει μαζί τους.
Κύριε Σκόνδρα, ξεχνάτε τις απανωτές Γενικές Συνελεύσεις που έχει οργανώσει η Διοίκηση της κας Αλεξίου και της κας Γαλάνη για την αλλαγή του κανονισμού διανομής. Ξεχνάτε τον προπηλακισμό και τον χλευασμό των μικροτραγουδιστών που έχουν αντίθετη άποψη. Μην περιμένετε τίποτε από εκεί. Παρακαλέστε κάποιους φίλους της Ένωσης αν έχουν τον τρόπο να βοηθήσουν και από τους ”Βαρώνους” μην περιμένετε τίποτε.
Γνωρίζω ότι η Ένωση Τραγουδιστών στο διάστημα των μνημονίων μοίρασε και δωροεπιταγές (που προσέφεραν χορηγοί), τρόφιμα μα και ηθική συμπαράσταση σε πολλούς αναξιοπαθούντες συναδέλφους. Πέστε μου τι αποκομίσατε από την μερίδα των “Χρυσολάρυγγων”, τι διέθεσε αυτή η κατηγορία για τους αναξιοπαθούντες.  Και με το δίκιο τους. Το ‘χουν τονίσει πολλάκις οι κες Αλεξίου και Γαλάνη: 
”Η ”Ερατώ” είναι μπίζνα και όχι σωματείο”, δεν το εμπεδώσατε!!!

Εκτός αυτού κύριοι του ΔΣ της Ένωσης Τραγουδιστών Ελλάδας ξεχάσατε το κείμενο που υπόγραψαν Νταλάρας, Αλεξίου και εκατό ακόμη πρωτοκλασάτοι τραγουδιστές με το οποίο κατηγορούσαν την Ένωση σας και μάλιστα προέβησαν και σε σύσταση άλλου σωματείου (ως μας πληροφόρησε η ”Ερατώ”).

Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, στη καλύτερη περίπτωση η καραντίνα θα αποκλιμακωθεί τον Ιούνιο και είναι ευνόητο ότι μετά από τέτοιο σοκ κανένας δεν θα διοργανώσει συναυλίες και πανηγύρια και οι άνθρωποι της μουσικής και των θεαμάτων θα δοκιμαστούν ακόμη. Είναι επιτακτική ανάγκη, ζήτημα ζωής και θανάτου, οι εύποροι τραγουδιστές να φανούν έστω και μια φορά άνθρωποι. Οι του συστήματος, είτε από φορείς του δημοσίου είτε από μεγάλους διοργανωτές όλο και κάτι θα αποκομίσουν. Έχουν όλες τις άκρες και τις διασυνδέσεις, οι υπόλοιποι θα φθάσουμε στην εξαθλίωση.

Οφείλουμε να αναφερθούμε και στη δυσκολία των δημιουργών που έχουν τρία χρόνια να λάβουν σοβαρά ποσά από τα δικαιώματα τους και την επόμενη χρονιά δεν ξέρουμε τι εισπράξεις θα υπάρχουν, τη στιγμή που θα κλείσουν κι άλλες επιχειρήσεις μετά από αυτό το όλεθρο του λιμού.

Γ.Μ.

 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ