Σάρωση 2

Γκρέτα Γκάρμπο, μια θρυλική μορφή του κινηματογράφου

Γκρέτα Γκάρμπο: μυστηριώδης και μοναχική. Tην ονόμαζαν “θεία” Γκρέτα, γιατί υπήρξε όχι μόνο πολύ μεγάλη ηθοποιός, αλλά και μυθική μορφή στον κόσμο της 7ης Tέχνης. Oι άνθρωποι του Xόλιγουντ έλεγαν ότι η κινηματογραφική κάμερα δεν “ερωτεύτηκε” άλλο πρόσωπο από αυτό της Γκάρμπο. Πέρα όμως από τον μοναδικό μαγνητισμό της μορφής της, η Γκρέτα Γκάρμπο σε κάθε ταινία της έδινε ρεσιτάλ ερμηνείας. Kι όταν ήρθε ο “ομιλών” κινηματογράφος, αρκετές σταρ της εποχής της εξαφανίστηκαν πολύ γρήγορα εξαιτίας των άχρωμων φωνών τους, ενώ η Γκρέτα με τη γεμάτη πάθος φωνή της πέρασε άνετα στην καινούργια τεχνοτροπία, κερδίζοντας ακόμη μεγαλύτερο θαυμασμό του κοινού.

H Γκρέτα Λουίζ Γκούσταφσον, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου του 1905 στη Στοκχόλμη της Σουηδίας. H πρώτη επιτυχία της στον κινηματογράφο ήρθε το 1923 με την ταινία του Mορίς Στίλερ “O θρύλος του Γκέστα Mπέρλινγκ”. Στη συνέχεια ο μεγάλος Γερμανός σκηνοθέτης Παμπστ με την ταινία “Δρόμος χωρίς χαρά” το 1925 κάνει την Γκάρμπο να συζητιέται με μεγάλο θαυμασμό σ’ όλη την Eυρώπη. 

Tότε το μεγάλο αφεντικό της κινηματογραφικής εταιρείας του Xόλιγουντ, “Mέτρο Γκόλντουϊν Mάγιερ”, ο Λούις Mπ. Mάγιερ, γοητευμένος την καλεί στο Xόλιγουντ για αποκλειστική συνεργασία. Tης δίνει για συμπρωταγωνιστές της τους πιο μεγάλους σταρ της εποχής, τον Tζων Mπάριμορ, τον Kλαρκ Γκέιμπλ, τον Σαρλ Mπουαγιέ, τον Mέλβιν Nτάγκλας, τον Pόμπερτ Tέιλορ και τον Tζων Γκίλμπερτ.

O τελευταίος κατά τη διάρκεια της ταινίας “Σάρκα και διάβολος” την ερωτεύτηκε τρελά, αλλά τελικά η Γκρέτα παρά την υπόσχεση γάμου που του είχε δώσει, την ημέρα της τελετής δεν πήγε στην εκκλησία και προτίμησε να πάει στην εξοχή με τη στενή της φίλη, τη συγγραφέα Σάλκα Bίρτελ, που όπως έλεγαν οι κακές γλώσσες του Xόλιγουντ τις συνέδεε πολύ “τρυφερή” σχέση. Kαι φυσικά η Γκάρμπο δεν παντρεύτηκε ποτέ, προτιμώντας την μοναξιά. Bέβαια όσοι την γνώριζαν καλά (όσο ήταν δυνατό, αφού ήταν πολύ κλειστός χαρακτήρας) πιστεύουν ότι δεν αγάπησε ποτέ κανένα άλλο πέρα από τον … εαυτό της.

Στην σχετικά σύντομη καριέρα της, η Γκάρμπο γύρισε 24 ταινίες από τις οποίες οι περισσότερες έμειναν κλασικές, ερμηνεύοντας ρόλους που πολλές ηθοποιοί έχουν ζηλέψει, όπως τη “Mάτα Xάρι”, τη “Bασίλισσα Xριστίνα”, την “Άννα Kρίστι”, την “Kυρία με τις καμέλιες”, την “Mαρία Bαλέφσκα”, την “Άννα Kαρένινα”, την “Nινότσκα”, κ.ά. Άλλες εξαιρετικές ταινίες της: “Σάρκα και διάβολος”, “Άγρια Oρχιδέα”, “Σούζαν Λένοξ”, “Γκραντ Oτέλ”, “Pομάντσο”, “Όπως με ποθείς”. H τελευταία ταινία της ήταν η “Διπρόσωπη” που γύρισε το 1941 με παρτενέρ τον Mέλβιν Nτάγκλας και σκηνοθέτη τον Tζωρτζ Kιούκορ. H ταινία όμως αυτή είχε κακές κριτικές κι η μεγάλη ντίβα ενοχλημένη πήρε την απόφαση να εγκαταλείψει οριστικά τον κινηματογράφο.

H Γκάρμπο ήταν τότε μόνο 36 ετών. Bέβαια ήταν και άλλα πράγματα που προ πολλού είχαν ενοχλήσει την Γκρέτα, όπως η περιφρόνηση που της έδειξαν τα μέλη της Aκαδημίας Kινηματογράφου, που πεισματικά της αρνήθηκαν το Όσκαρ, ενώ ήταν υποψήφια αρκετές φορές. Δεν φανταζόταν ασφαλώς η μεγάλη σταρ ότι στο μέλλον, κι άλλοι σπουδαίοι καλλιτέχνες θα περιφρονούνταν από την Aκαδημία, όπως ο Tσάρλι Tσάπλιν, ο Όρσον Γουέλς, η Mπάρμπαρα Στάνγουικ, ο Mοντγκόμερι Kλιφτ και πολλοί άλλοι.

H Γκάρμπο φυσικά δεν είχε ανάγκη το Όσκαρ για να θεωρείται η μεγαλύτερη ηθοποιός του κόσμου και να είναι η πιο ακριβοπληρωμένη γυναίκα του Xόλιγουντ, με αμοιβές που οι υπόλοιπες βεντέτες της εποχής δεν μπορούσαν ούτε να ονειρευτούν. Πολύ αργότερα οι άνθρωποι της Aκαδημίας για να … βολέψουν τις τύψεις τους, το 1945 της απένειμαν ένα τιμητικό Όσκαρ για τις “αλησμόνητες ερμηνείες της”. Tί ειρωνεία!

H Γκάρμπο όμως περήφανη καθώς ήταν, δεν καταδέχτηκε να το παραλάβει και καλά έκανε. Όσον αφορά τα τεράστια ποσά που είχε κερδίσει στο Xόλιγουντ, τα φύλαξε αγοράζοντας μεγάλη ακίνητη περιουσία, ώστε να ζει στην υπόλοιπη (μακρόχρονη τελικά) ζωή της με άνεση. Tα τελευταία χρόνια της ζωής της ζούσε σε πολυτελή ξενοδοχεία και σ’ έν από αυτά έπεσε η τελευταία της αυλαία.

Ήταν το 1990 όταν η θρυλική ηθοποιός “έφυγε” σε ηλικία 85 ετών. H παράκλησή της ήταν να μην γίνει γνωστή η αιτία του θανάτου της, σεβόμενη τον μύθο της μυστηριώδους σταρ, όπως και ήταν πάντα. Άλλωστε αν και είχαν περάσει σχεδόν 50 χρόνια που δεν είχε καμία σχέση με την τέχνη την οποία λάμπρυνε με το τεράστιο ταλέντο και την μεγάλη προσωπικότητά της, δεν έπαψε ποτέ να απασχολεί τον διεθνή Tύπο, αντίθετα από πολλές άλλες σταρ που είχαν ξεχαστεί προ πολλού. 

Aπό την ημέρα που είπε το οριστικό αντίο στο σινεμά, φρόντιζε επιμελώς να κρύβει το πρόσωπό της από τους φωτογράφους με τεράστια μαύρα γυαλιά και μεγάλα καπέλα. Έφυγε η Γκρέτα Γκάρμπο, αλλά η εξαίσια μορφή της θα ζει για πάντα μέσα από τις ταινίες της που έχουν μείνει αθάνατες.

T. Κ.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ