Από τη πρόσφατη συνέντευξη του μουσικοσυνθέτη Χρήστου Νικολόπουλου (στο περιοδικό «lifo») που είναι και μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΥΕΔ, προέκυψε ότι η ΕΔΕΜ (διάδοχος της ΕΥΕΔ) δεν έχει κατα νού την συνεργασία με τον GEA (Οργανισμό είσπραξης Συγγενικών Δικαιωμάτων) και θα επιδιώξει την αυτονόητη αυτοτέλεια της, παρακάμπτοντας το κάλεσμα GEA για ενιαία είσπραξη.
Συγκεκριμένα ο μουσικοσυνθέτης με αφορμή την πρόσφατη ανοιχτή επιστολή του GEA που επιθυμεί και προτείνει μια τέτοια συνεργασία σχολιάζει:
«Να ζητήσω επίσης από την GEA, την εισπρακτική εταιρεία των συγγενικών, να κατανοήσει την επιθυμία μας, ότι θέλουμε μόνοι μας να διαχειριστούμε τα πνευματικά μας δικαιώματα, όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο. Πουθενά δεν έχει συμβεί τα πνευματικά δικαιώματα να εισπράττονται από οργανισμό συγγενικών δικαιωμάτων.»
Αναλυτικά η ανακοίνωση: GEA
“Παρακολουθούμε αυτές τις ημέρες δημοσιεύματα και ανακοινώσεις.
Το πνευματικό δικαίωμα σε κρίση στην Ελλάδα αφορά όλους μας.
Σύσσωμοι οι δικαιούχοι του GEA (GRAMMO, ΕΡΑΤΩ, ΑΠΟΛΛΩΝ), μουσικοί, ερμηνευτές-τραγουδιστές και παραγωγοί, με αυτή την επιστολή θέλουν να εκφράσουν την αμέριστη συμπαράσταση στον αγώνα των πνευματικών δημιουργών για έναν μοναδικό Ενιαίο Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων.
Ασφαλώς όλοι συμφωνούμε ότι το ιδεατό, όπως άλλωστε αποδεικνύεται από τη διεθνή πρακτική, είναι η ενιαία είσπραξη του πνευματικού και συγγενικού δικαιώματος δημόσιας εκτέλεσης μουσικής.
Ευελπιστούμε οι δικαιούχοι του πνευματικού δικαιώματος να αποκτήσουν άμεσα την ενότητα που αποκτήσαμε με πολυετείς αγώνες εμείς, οι δικαιούχοι του συγγενικού δικαιώματος, μουσικοί, τραγουδιστές και παραγωγοί. Έτσι δημιουργήθηκε ο GEA https://www.geamusic.gr/, ο μόνος ενιαίος, Mη κερδοσκοπικός, αυτοδιοικούμενος Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης για την είσπραξη του συγγενικού δικαιώματος.
Τώρα, ευχή μας είναι η ένωση όλων των δικαιούχων πνευματικού δικαιώματος, Ελλήνων και ξένων, σε έναν Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης, Ανεξάρτητο, Αυτοδιοικούμενο, Mη Κερδοσκοπικό, που θα διαχειρίζεται και θα διανέμει μόνος του όλα τα έσοδα του πνευματικού δικαιώματος από όλες τις χρήσεις των έργων τους.
Εφόσον δημιουργηθεί ένας τέτοιος ενιαίος φορέας πνευματικού δικαιώματος και υπάρξει ανάγκη και κοινή θέληση, ο GEA θα μπορούσε να εισφέρει στην κοινή προσπάθεια το μηχανισμό του για την είσπραξη της δημόσιας εκτέλεσης και μόνο.
Ως δικαιούχους, μας ενώνει η επείγουσα ανάγκη της προστασίας μας απέναντι σε κερδοσκοπικούς και μη :§ φορείς νεφελώδους νομιμότητας.
Για τους μουσικούς, ο Οργανισμός ΑΠΟΛΛΩΝ
Για τους ερμηνευτές-τραγουδιστές, ο Οργανισμός ΕΡΑΤΩ
Για τους παραγωγούς, ο Οργανισμός GRAMMO”
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Χρήστος Νικολόπουλος έχει αγωνιστεί για την συλλογική διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων μέσα από την τότε ΕΜΣΕ, όσο κανένας άλλος.
Παρέμεινε στην ΕΜΣΕ μέχρι το τέλος, παρά τις άκρως δελεαστικές προτάσεις που δεχόταν από την ΑΕΠΙ που συνοδεύονταν με προκαταβολή δεκάδων εκατομμυρίων δραχμών και επέμεινε μαζί με το Γιώργο Νταλάρα και το Λευτέρη Παπαδόπουλο να καρποφορήσει ο νεοσύστατος μικρός οργανισμός και να επέλθει αυτοδιαχείριση στο πνευματικό δικαίωμα. Ο αγώνας όμως ήταν ασύμμετρος και Πύρρειος, και απογοήτευσε τότε τους δημιουργούς. Σήμερα ήλθε επιτέλους η μεγάλη στιγμή! Αγώνες δεκαετιών φαίνεται να δικαιώνονται. Η δήλωση του Χρήστου Νικολόπουλου για εισπρακτική αυτονομία της ΕΔΕΜ είναι βαθειάς σημασίας που σημαίνει ότι ο προελαύνων GEA δεν θα καταστεί μονοπώλιο και ρυθμιστής των πάντων.