“Σύσσωμοι οι δικαιούχοι του GEA (GRAMMO, ΕΡΑΤΩ, ΑΠΟΛΛΩΝ), μουσικοί, ερμηνευτές-τραγουδιστές και παραγωγοί, με αυτή την επιστολή θέλουν να εκφράσουν την αμέριστη συμπαράσταση στον αγώνα των πνευματικών δημιουργών για έναν μοναδικό Ενιαίο Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων” αναφέρει σε ανακοίνωσή της η GEA.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
“Παρακολουθούμε αυτές τις ημέρες δημοσιεύματα και ανακοινώσεις.
Το πνευματικό δικαίωμα σε κρίση στην Ελλάδα αφορά όλους μας.
Σύσσωμοι οι δικαιούχοι του GEA (GRAMMO, ΕΡΑΤΩ, ΑΠΟΛΛΩΝ), μουσικοί, ερμηνευτές-τραγουδιστές και παραγωγοί, με αυτή την επιστολή θέλουν να εκφράσουν την αμέριστη συμπαράσταση στον αγώνα των πνευματικών δημιουργών για έναν μοναδικό Ενιαίο Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων.
Ασφαλώς όλοι συμφωνούμε ότι το ιδεατό, όπως άλλωστε αποδεικνύεται από τη διεθνή πρακτική, είναι η ενιαία είσπραξη του πνευματικού και συγγενικού δικαιώματος δημόσιας εκτέλεσης μουσικής.
Ευελπιστούμε οι δικαιούχοι του πνευματικού δικαιώματος να αποκτήσουν άμεσα την ενότητα που αποκτήσαμε με πολυετείς αγώνες εμείς, οι δικαιούχοι του συγγενικού δικαιώματος, μουσικοί, τραγουδιστές και παραγωγοί. Έτσι δημιουργήθηκε ο GEA https://www.geamusic.gr/, ο μόνος ενιαίος, Mη κερδοσκοπικός, αυτοδιοικούμενος Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης για την είσπραξη του συγγενικού δικαιώματος.
Τώρα, ευχή μας είναι η ένωση όλων των δικαιούχων πνευματικού δικαιώματος, Ελλήνων και ξένων, σε έναν Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης, Ανεξάρτητο, Αυτοδιοικούμενο, Mη Κερδοσκοπικό, που θα διαχειρίζεται και θα διανέμει μόνος του όλα τα έσοδα του πνευματικού δικαιώματος από όλες τις χρήσεις των έργων τους.
Εφόσον δημιουργηθεί ένας τέτοιος ενιαίος φορέας πνευματικού δικαιώματος και υπάρξει ανάγκη και κοινή θέληση, ο GEA θα μπορούσε να εισφέρει στην κοινή προσπάθεια το μηχανισμό του για την είσπραξη της δημόσιας εκτέλεσης και μόνο.
Ως δικαιούχους, μας ενώνει η επείγουσα ανάγκη της προστασίας μας απέναντι σε κερδοσκοπικούς και μη αυτοδιοικούμενους φορείς νεφελώδους νομιμότητας.
Για τους μουσικούς, ο Οργανισμός ΑΠΟΛΛΩΝ
Για τους ερμηνευτές-τραγουδιστές, ο Οργανισμός ΕΡΑΤΩ
Για τους παραγωγούς, ο Οργανισμός GRAMMO”
O GEA είναι το ακρωνύμιο των τριών οργανισμών που διαχειρίζονται το συγγενικό δικαίωμα της μουσικής των: “Grammo”, που εκπροσωπεί τους δισκογραφικούς παραγωγούς, “Ερατώ” που εκπροσωπεί το σύνολο των Ελλήνων τραγουδιστών και “Απόλλων”, που εκπροσωπεί το σύνολο των Ελλήνων μουσικών.Το διοικητικό του συμβούλιο απαρτίζεται από μέλη των διοικητικών συμβουλίων των τριών οργανισμών, ελέγχεται πλήρως από αυτούς και λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια. Την προεδρία του GEA, αναλαμβάνει εκ περιτροπής, ο κάθε οργανισμός, ανά έτος. Για το 2020, την προεδρία, έχει αναλάβει ο “Απόλλων” των μουσικών. Αν κάποιος λοιπόν διαδίδει, ότι ο GEA, είναι το “μαγαζάκι”, κάποιων ολίγων, είναι το λιγότερο ανενημέρωτος, αν δεν κινείται με δόλο.
Το σύνολο των Ελλήνων τραγουδιστών και μουσικών έχουν εμπιστευθεί την είσπραξη του συγγενικού τους δικαιώματος στον GEA, που άλλωστε τους ανήκει. Ανάμεσα μας βρίσκονται και εκπροσωπούνται επίσης και ΟΛΟΙ οι Έλληνες τραγουδοποιοί/ συνθέτες, που μετέχουν στους δύο οργανισμούς ΕΡΑΤΩ και ΑΠΟΛΛΩΝ με την ιδιότητα του ερμηνευτή ή του μουσικού αντίστοιχα.
Μεγάλα ονόματα και άξιοι εργάτες του τραγουδιού και της μουσικής έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να ιδρυθούν και να στεριώσουν οι οργανισμοί μας. Οι εκπρόσωποι μας, εκλεγμένοι δημοκρατικά από όλο το φάσμα του ελληνικού τραγουδιού συνεχίζουν να δίνουν καθημερινά μάχες με εξωστρέφεια για το μέλλον τους.
Στηρίζουμε λοιπόν ολόψυχα τη δημιουργία και αδειοδότηση ενός ενιαίου ελληνικού οργανισμού συλλογικής διαχείρισης για το πνευματικό δικαίωμα, στον οποίο βέβαια θα εκπροσωπούνται και οι ξένοι συνάδελφοι μας.
Είναι αυτονόητο πως χαιρετίζουμε και ακούμε με ενδιαφέρον κάθε πρόταση, που οδηγεί στην ενότητα του χώρου, μια ενότητα από την οποία όλοι έχουμε να κερδίσουμε. Ίδίως στον τομέα της δημόσιας εκτέλεσης μουσικής υπάρχει χώρος για εξοικονόμηση κόστους, που θα ωφελήσει τόσο το συγγενικό όσο και το πνευματικό δικαίωμα.
Στο ελληνικό τραγούδι γράφουν ιστορία οι παρέες και όχι η διχόνοια που θέλουν να σπείρουν κάποιοι, συνειδητά ή ασυνείδητα…
Το παράδειγμα της ενότητας του GEA, που λειτουργεί υποδειγματικά, μιλάει από μόνο του.