Δεν θεωρούμε τυχαία τη χρονική στιγμή που η λαοπρόβλητη ερμηνεύτρια Χάρις Αλεξίου επαινούσε με ιδιαίτερο θαυμασμό την Αυτοδιαχείριση που επισκέφθηκε πρόσφατα να γίνει και μέλος της.
Η δήλωση της Χάρις Αλεξίου :
«Μετά από δύο περίπου χρόνια που κατήγγειλα την σύμβαση μου με την ΑΕΠΙ και έμεινα απ’ έξω από οποιαδήποτε κάλυψη και προστασία του πνευματικού μου δικαιώματος, αισθάνομαι πως είναι πια η στιγμή να αποφασίσω με καθαρό μυαλό για το ποιος θα είναι ο οργανισμός των πνευματικών δικαιωμάτων που θέλω να με εκπροσωπήσει. Αυτός που υπάρχει ήδη ή αυτός που θα δημιουργηθεί» αναφέρει η σημαντική ερμηνεύτρια και συνεχίζει: «Ξεκίνησα λοιπόν και επισκέφτηκα την Αυτοδιαχείριση στην οδό Κοραή. Δεν πίστευαν τα μάτια μου αυτή την θετική εικόνα. Έχοντας υπάρξει στα διοικητικά συμβούλια του GEA ως μέλος του ΕΡΑΤΩ και γνωρίζοντας την τρομερή οργάνωση του, έβλεπα να γεννιέται κάτι αντίστοιχο. Είδα έναν οργανισμό σύγχρονο με περίπου 70 υπαλλήλους να εργάζονται για το δικαίωμα των δημιουργών. Μίλησα με τον Γενικό διευθυντή κύριο Σταθακόπουλο, με τους υπεύθυνους τμημάτων, οικονομικούς και νομικούς. Η Αυτοδιαχείριση δεν είναι πλέον τα δυο-τρία γραφεία που ξέραμε. Είναι ένας σοβαρός οργανισμός που έβαλε μπρος να ξαναγεννηθεί η προστασία του δικαιώματος μας. Δεν θα το ξανασκεφτώ άλλο. Παιδιά μη τρελαθούμε, ΈΧΟΥΜΕ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ. Έχετε πάει να δείτε για ποιο πράγμα μιλάω; Εγώ πήγα και δεν το πίστευα. Εσείς πήγατε να δείτε ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ; Να σκεφτούμε καλά πως αν δεν υπάρξει ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ οργανισμός θα πάει περίπατο το δικαίωμα.
-Αγαπητή κα Αλεξίου είναι ευγενικό και όμορφο να στηρίζουμε έναν καλλιτεχνικό οργανισμό αλλά όταν αποδυκνύει συνέπεια και όραμα κάτι που δεν πέτυχε η Αυτοδιαχείριση.
Εσείς δεν είχατε ακούσει ποτέ ότι καταγγέλεται στον ΟΠΙ από μέλη του ΔΣ της και του Εποπτικού της Συμβουλίου. Δεν μάθατε ποτέ ότι το 2017 το κόστος είσπραξης ξεπέρασε το 95% των εσόδων. Δεν μάθατε ότι η αποζημίωση του Γενικού Διευθυντού (για το έτος 2017 που έχει ελεγχθεί) ήταν μεγαλύτερη από το ολικό διανεμόμενο ποσό!
Που τα είδατε να γεννιέται κάτι αντίστοιχο με τον GEA και την ΕΡΑΤΩ:
Ο GEA διαχειρίζεται το 100% του ελληνικού -και όχι μόνο-ρεπερτορίου και είναι μονοπώλιο με αναγκαστική συμμετοχή με ιδιαίτερα δεσπόζουσα θέση.
Η Αυτοδιαχείριση (για την οποία λυπάμαι πολύ αν θα κλείσει) αντιπροσωπεύει το 10% του ρεπερτορίου έχοντας τις ίδιες ανάγκες συναλλακτικού κόστους με τον GEA και την ΕΥΕΔ. Από πουθενά δεν προκύπτει η βιωσιμότητα της Αυτοδιαχείρισης, μόνο εσείς πειστήκατε!
Γ.Μ.