logo Autodia 2

Kλείνει η Αυτοδιαχείριση Το Υπουργείο ανέστειλε την αδειά της για δύο μήνες

Οι ατασθαλίες και της ΑΕΠΙ αλλά και της «Αυτοδιαχείρισης» ήταν γνωστές από καιρό αλλά και οι δυο είχαν τις είχαν τις “άκρες” τους και συνέχιζαν την λειτουργία τους ανενόχλητοι έως ότου κάποιες συγκυρίες τους απογύμνωσαν.

Από τον Οκτώβριο του 2017 το Μέλος το Δ.Σ. της Αυτοδιαχείρισης Τάσος Κατωπόδης είχε καταγγείλει στον εποπτεύοντα Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας παράτυπες πράξεις για την λειτουργία του εν λόγω Οργανισμού και ο ΟΠΙ κώφευσε απαντώντας του ότι δεν παρατηρεί παραπτώματα του Ν2121 και δήλωσε αναρμοδιότητα για περαιτέρω εξηγήσεις.

Ο Κατωπόδης όμως (συνθέτης-τραγουδιστής αλλά και οικονομολόγος τελειόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, γνωστός για τη πείρα του σε διαχειριστικά θέματα ΣΥΝ. ΠΕ. αλλά  και τη μαχητικότητά του) δεν πτοήθηκε. Έκανε  ένσταση στο ΟΠΙ και παρότι δεν προβλεπόταν (ένσταση) το επόμενο ΔΣ του ΟΠΙ (τον Μάιο του 2018) μελέτησε την καταγγελία του και την προώθησε στην υπουργό κα Μυρσίνη Ζορμπά η οποία διέταξε τον οικονομικό έλεγχο στον Οργανισμό Αυτοδιαχείριση.

 Στο ενδιάμεσο διάστημα,  καταγγελία κατά της  Αυτοδιαχείρισης στον ΟΠΙ είχε κάνει και δεύτερο μέλος του Δ.Σ. της, ο συνθέτης Μάριος  Στρόφαλης ο οποίος προσέφυγε στην τότε υπουργό  ΥΠΠΟΑ κ. Κονιόρδου για επανεξέταση των καταγγελιών του διότι έκρινε πως οι εκθέσεις της κυρίας Σταματούδη και των συνεργατών της από το νομικό τμήμα του ΟΠΙ  ήταν ελλιπείς και όχι σύμφωνες με τη νομοθεσία.

Λίγες μέρες μετά τον Μάριο Στρόφαλη ακολούθησε και νέα καταγγελία από το Μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου Πόπη Νταλαχάνη.

Τρία στελέχη κατήγγειλαν ότι κάτι πάει στραβά και το Υπουργείο κώφευε για πάνω από ένα χρόνο.

Στο Διάστημα των καταγγελιών διευθύντρια του ΟΠΙ  ήταν κα Ανθή Σταματούδη που όλως περιέργως ή συμπτωματικά όταν η υπουργός διέταξε τον έλεγχο της Αυτοδιαχείρισης η κα Σταματούδη παραίτήθηκε. 

Πηγές αναφέρουν ότι η κα Σταματούδη ήταν  συνεργάτης της Αυτοδιαχείρισης!

Το σωματείου «Άσμα 450+» σε ανακοίνωση του αναφέρει:

«Η κυρία Σταματούδη μάς πολέμησε με κάθε τρόπο. Όχι μόνο προσπάθησε να μας παρασύρει στην ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, που πρόσφατα αποκαλύφθηκε από την ERNST & YOUNG ότι όσο η κυρία Σταματούδη ήταν διευθύντρια του ΟΠΙ δεν της ασκούσε έλεγχο, με αποτέλεσμα να φτάσει σε σκανδαλώδη κακοδιαχείριση (το ίδιο είχε συμβεί επί των ημερών της και με την ΑΕΠΙ. Έπρεπε να περάσει 10ετία για να της ασκήσει κυρώσεις, αφήνοντάς τη να γιγαντώνει το καταστροφικό χρέος της). Αλλά είναι και διορισμένη στην ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ως έμμισθη τοποτηρήτρια του ξένου συλλόγου φορέων πνευματικών δικαιωμάτων CISAC, που, ως γνωστόν, δανειοδότησε την εν λόγω εταιρεία για να προλάβει τη δική μας βούληση να φτιάξουμε ανεξάρτητο ελληνικό φορέα».

 Μετά από πολύμηνο εξονυχιστικό έλεγχο   εταιρείας ορκωτών λογιστών στον ‘’Οργανισμό  Συλλογικής Διαχείρισης Μουσικών Πνευματικών Δικαιωμάτων -Η Αυτοδιαχείριση-Αστικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης προέκυψε ότι εκτός από την  μαύρη τρύπα  των 300.000 ευρώ που διαπιστώθηκε, υπάρχει και ουσιώδης αβεβαιότητα, που σχετίζεται με τη συνέχιση της δραστηριότητας» του οργανισμού και έτσι με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού ανεστάλει η άδεια λειτουργίας της  Αυτοδιαχείρισης  για ένα δίμηνο μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος.

«1. Η προσωρινή ανάκληση της αδείας λειτουργίας του «Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης μουσικών πνευματικών δικαιωμάτων – Η Αυτοδιαχείριση – Αστικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης», για δυο (2) μήνες, σύμφωνα με τις παρ. 8,9 και 10 του άρθρου 46 του ν. 4481/2017, διάστημα κατά το οποίο θα ανασταλεί η λειτουργία του, εκτός από την ικανότητα παράστασής του σε εκκρεμείς δίκες, δεδομένων των ζητημάτων βιωσιμότητας και για τις παραβάσεις των άρθρων 9,10, 19,11,17,18, 29 και 31 του ν. 4481/2017.

2. Η επιβολή κύρωσης της σύστασης συμμόρφωσης με τις ανωτέρω διατάξεις και την παροχή προθεσμίας έως το τέλος του τρέχοντος έτους για τη συμμόρφωσή του «Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης μουσικών πνευματικών δικαιωμάτων – Η Αυτοδιαχείριση – Αστικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης» σύμφωνα με τις παρ. 1 και 4 του άρθρου 46 του ν. 4481/2017.

3. Τον καταλογισμό στον «Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης μουσικών πνευματικών δικαιωμάτων – Η Αυτοδιαχείριση – Αστικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης», σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 46 του ν. 4481/2017 του ποσού που καταβλήθηκε για τον έλεγχο που διενεργήθηκε από την Ernst/Young [Ορκωτοί Ελεγκτές – Λογιστές ΑΕ (Ελλάς)] ύψους 22.373,44 ευρώ (τιμολόγιο καθαρής αξίας 18.043,10 € με ΦΠΑ 4.330,34 €), το οποίο πρέπει να καταβάλλει στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας»

Σύμφωνα με πληροφορίες μας αλλά και  με την εικόνα που δίνεται από την έκθεση διαφάνειας των λογιστών τα πράγματα μάλλον δυσκολεύουν  για την Αυτοδιαχείριση.  

Όπως αναφέρει η έκθεση, «αφενός το σύνολο της αξίας των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων του οργανισμού υπερβαίνει τη συνολική αξία των κυκλοφορούντων περιουσιακών τους στοιχείων, με αποτέλεσμα να υπάρχει η πιθανότητα να μην είναι σε θέση να αποπληρώσει μέρος των συμβατικών του υποχρεώσεων, αφετέρου το σύνολο ιδίων κεφαλαίων έχει καταστεί αρνητικό λόγω συσσωρευμένων ζημιών και ως εκ τούτου, εφόσον δεν ολοκληρωθεί η υλοποίηση των απαιτούμενων μέτρων, συντρέχει η περίπτωση εφαρμογής διατάξεων της ισχύουσας για τον οργανισμό νομοθεσίας (Ν. 1667/1986 και Ν. 4481/2017)».

Μεγάλες ευθύνες αποδίδονται στον έως πρότινος Γενικό διευθυντή Γιάννη Γλέζο και σχολιάζεται αρνητικά το μεικτό ποσό των 54.602 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε καθαρό  38.821 ευρώ, που ελάμβανε ως αποζημίωση του για την  ενασχόλησή του στον οργανισμό». 

Αξιοσημείωτο στη έκθεση διαφάνειας είναι ότι το πρώην Μέλος του Δ.Σ. της Αυτοδιαχείρισης Στάθης Δρογώσης (πρώην Μέλος του ΔΣ της ΑΕΠΙ νυν μέλος του Δ.Σ της ΕΔΕΜ, Μέλος του ΔΣ της ΕΡΑΤΟΥΣ), εκτός από το μισθό του, έπαιρνε και το μισθό άλλου Μέλους του ΔΣ που είχε παραιτηθεί από αυτόν (το μισθό).

Γαλαντόμοι στην Αυτοδιαχείριση…! Έτσι ήταν και στην ΑΕΠΙ, οι σύμβουλοι έπαιρναν καλά λεφτά!

Σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις της Αυτοδιαχείρισης έναντι του Παγκοσμίου Οργανισμού Πνευματικών Δικαιωμάτων (CISAC) η γνώμη των ελεκτών είναι ότι δεν είναι σε θέση να τις εκπληρώσει.

Ας σημειωθεί ότι ο Τάσος Κατωπόδης που πρωτοκατήγγειλε την Αυτοδιαχείριση και προέκυψε αυτό αποτέλεσμα, έχει καταγγείλει στον ΟΠΙ για σειρά παρατυπιών και για την «Ερατώ» των Συγγενικών Δικαιωμάτων και αναμένονται και εκεί εξελίξεις.

Οι παρατυπίες της «Ερατούς» όμως δεν είναι καν οικονομικού περιεχομένου, είναι μέχρι στιγμής θεσμικού χρακτήρα, αλλά πολύ σοβαρές έως απίστευτες!

Ίδωμεν 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ