Tάσος Κουτσοθανάσης (Δημοσιογράφος)
Δεν είναι πρόσφατο γεγονός ο θάνατος του γνωστού καλλιτεχνικού συντάκτη Τάσου (Αναστασίου) Κουτσοθανάση , συνέβη στις 22 Απριλίου του 2019 αλλά ήταν ξαφνικό και λίγοι το πληροφορήθηκαν γιαυτό και στην κηδεία του δεν είχε το κόσμο που περιμέναμε.
Ο αγαπητός σε όλους Τάσος υπήρξε συντάκτης του περιοδικού μας για πάνω από 15 χρόνια και μας χάρισε μοναδικά δημοσιεύματα καθότι είχε πενήντα χρόνια στη δουλειά, είχε τεράστια διαδρομή και διέθετε πλούσιο αρχείο.Είχε γεννηθεί στην Αθήνα το 1931 και μεγάλωσε στην περιοχή της Πλάκας. Είχε ένα ακόμη αδελφό το γνωστό Βασίλη Κουτσοθανάση που διατηρούσε την δισκογραφική εταιρεία ΝΙΝΑ, την αργότερα ονομαζόμενη ΑΛΦΑ ΜΙ ο οποίος είχε ξεκινήσει ως ηθοποιός.
Ο Τάσος ξεκίνησε ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Αθηναΐκή» παρουσιάζοντας κάθε βδομάδα τις νέες κινηματογραφικές ταινίες και ρεπορτάζ γύρω από το Σινεμά καθότι εργαζόταν στην Κινηματογραφική Λέσχη και είχε άμεση πληροφόρηση.
Στη συνέχεια προσλήφθηκε από το συγκρότημα Μπότση και έγραφε στην εφημερίδα «Απογευματινή» και στο περιοδικό »Πρώτο» καλλιτεχνικά θέματα και κυρίως για το λαϊκό τραγούδι που ήταν μη φιλοξενούμενο τότε στον Τύπο. Για πολλά χρόνια (μέχρι που έκλεισε) ήταν ο βασικός καλλιτεχνικός συντάκτης στο περιοδικό «Ντομινό» που είχε τεράστια κυκλοφορία στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό (μου διηγείτο ο Τάσος ότι ξεπερνούσε τις 150-170.000 αντίτυπα) και μέσα από τις στήλες του «Ντομινό» ανέδειξε πολλά ταλέντα, μεταξύ αυτών τον μεγάλο Άκη Πάνου με τον οποίον διατηρούσε στενή φιλία μέχρι το τέλος. Μάλιστα είχε επισκεφθεί τον Άκη λίγο πριν το θάνατό του στο Νοσοκομείο Τζάνειο. Κλείνοντας το «Ντομινό» τον πάντα γελαστό Τάσο τον απέκτησε το περιοδικό μας «Πάλκο» όπου εκτός από την άψογη συνεργασία μας γίναμε και στενοί φίλοι. Είχαμε ταξιδέψει πολλές φορές μαζί στη Θεσσαλονίκη, (του άρεσε να παραβρίσκεται πάντα στο Φεστιβάλ τραγουδιού που κάλυπτε για δεκαετίες) και σε άλλες πόλεις και εκδηλώσεις.
Στο χώρο των καλλιτεχνών ήταν ιδιαίτερα αγαπητός διότι είχε βοηθήσει πολλούς πρωτοεμφανιζόμενους τραγουδιστές που πολλοί εξ αυτών του το αναγνώριζαν παρότι είχαν φθάσει πολύ ψηλά. Όπως προανέφερα, ήταν πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο να δει λαϊκός τραγουδιστής φωτογραφία του τότε σε εφημερίδα ή περιοδικό.
Αυτούς που έκανε πολύ παρέα (ως μου διηγείτο) ήταν ο Καζαντζίδης, Μπιθικώτσης, ο Γαβαλάς, ο Μιχάλης Μενιδιάτης, η Καίτη Γρεύ (του ‘φτιαχνε ωραίο πιλάφι), η Δούκισσα που τις είχε γράψει και τους στίχους σε έναν ολόκληρο δίσκο, και τον Άκη Πάνου. Εκτός τα ονόματα της πρώτης γραμμής ιδιαίτερη φιλία είχε με το Θεσσαλονικιό τραγουδιστή Κώστα Κανάρη (τον είχαμε επισκεφθεί με το Τάσο στο σπίτι του στην Νέα Σάντα το 1996 και μας έκανε το τραπέζι) και τον Σπύρο Σκορδίλη με τη Λένα Ντάΐνα (μου τους ανέφερε συνέχεια).Εκτός από την Δούκισσα τραγούδια σε στίχους του Τάσου Κουτσοθανάση ερμήνευσαν, η Γιώτα Λύδια, η Πόλυ Πάνου, η Χαρούλα Λαμπράκη, ο Ηλίας Κλωναρίδης, ο Βασίλης Πάτσιος κά
Από τις εκδόσεις Δρόμων κυκλοφορεί ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του με τίτλο »Οι χρυσές δεκαετίες του ελληνικού τραγουδιού» στο οποίο περιγράφεται η πορεία της ελληνικής μουσική επί των ημερών του.
Φωτο: 1 Με τον Στέλιο Καζαντζίδη και τον Άκη Πάνου
Φωτο: 1 Με τον Πάνο Γαβαλά και τον Άκη Πάνου
Φωτο: 1 Με το Γιάννη Τζουαννόπουλο και τη Χρύσα Παπαίωάννου στα Τέμπη, στην όχθη του Πηνειού (1996)