Διεθνή Διαγωνισμό Σύγχρονης Ελληνικής Θεατρικής Γραφής από το θέατρο του Regensburg της Γερμανίας σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

M Y T H O S ?!

ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 29 Ιουλίου 2021

Συνέντευξη Τύπου για τον Διεθνή Διαγωνισμό Σύγχρονης Ελληνικής Θεατρικής Γραφής που διοργανώνει το θέατρο του Regensburg της Γερμανίας σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος πραγματοποιήθηκε χθες.

Στη συνέντευξη, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των συνεργαζόμενων φορέων. Από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρόντες ήταν ο Καλλιτεχνικός του Διευθυντής, κ. Νίκος Κολοβός και η Προϊσταμένη του Τμήματος Καλλιτεχνικού Έργου και Δραματολογίου, κ. Αμαλία Κοντογιάννη. Tο θέατρο του Regensburg εκπροσώπησαν ο Καλλιτεχνικός του Διευθυντής, κ. KlausKusenberg και η δραματολόγος, υπεύθυνη Συντονισμού του προγράμματος, κ. Laura Mangels. Τέλος, παρόντες ήταν οι εκπρόσωποι του Γραφείου Δημιουργικής Διαχείρισης Τέχνης ArtBOX, κ.κ. Χρήστος Σαββίδης, Ιδρυτικός Διευθυντής και Λυδία Χατζηιακώβου, Επιμελήτρια Τέχνης.

Την συνέντευξη τύπου παρακολούθησαν τόσο εκπρόσωποι Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης όσο και συγγραφείς που έθεσαν ερωτήσεις σχετικά με τους όρους συμμετοχής στον διαγωνισμό.

Δηλώσεις των ομιλητών:

Νίκος Κολοβός, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ

«Η σχέση και σύνδεσή μας με τον μύθο μέσα στους αιώνες είναι η κορωνίδα της θεατρικής έμπνευσης και δημιουργίας. Η σύγχρονη εποχή, κατ’ εξοχήν αντι-μυθική, έχει επειγόντως ανάγκη από την τέχνη που αναπλάθει την εμπειρία και μετουσιώνει την πραγματικότητα, προσφέροντας απόλαυση αλλά και θεραπεία από τα πανανθρώπινα δεινά. 

Είναι, συνεπώς, χαρά αλλά και χρέος μας να ανοίγουμε δρόμους και ευκαιρίες στους ανθρώπους του θεάτρου να δημιουργήσουν αλλά και να επικοινωνήσουν με την Ευρώπη και τον κόσμο τη σκέψη και την πνοή του σύγχρονου θεατρικού λόγου. 

Το Κρατικό Θέατρο και εγώ προσωπικά, θεωρούμε πολύ σημαντική αυτή τη συνεργασία με το θέατρο του Regensburg, καθώς δημιουργεί το έδαφος για την ανάπτυξη της ελληνικής δραματουργίας και εμφυσά ελπίδα για το μέλλον και την προβολή του ελληνικού θέατρου. Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο εγχείρημα που τώρα ξεκινά και ελπίζουμε να δρέψει αξιόλογους καρπούς τόσο στο επίπεδο της συνεργασίας μας όσο και της ανάδειξης των Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων.» 

Klaus Kusenberg, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεάτρου Regensburg

«Η συγχρονικότητα και ο καλλιτεχνικός διάλογος με τους εν ζωή συγγραφείς είναι η κινητήρια δύναμη στο Θεατρικό Τμήμα του Θεάτρου του Regensburg. Ως εκ τούτου, οι παγκόσμιες πρεμιέρες και οι πρεμιέρες στην γερμανική γλώσσα αποτελούν σημαντικό μέρος του προγράμματος μας. Είμαι πολύ χαρούμενος που προωθώ αυτήν τη φιλοδοξία ένα βήμα παραπέρα σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, για την καθιέρωση του διεθνούς θεατρικού διαγωνισμού “M Y T H O S?!”. Εμείς στο Θέατρο Regensburg προσβλέπουμε στην ευκαιρία να μάθουμε τις νέες προοπτικές του σύγχρονου ελληνικού δράματος και να εντείνουμε τη διεθνή συνεργασία κατά την καλλιτεχνική διαδικασία.»

Laura Mangels, Δραματολόγος, Υπεύθυνη Συντονισμού του προγράμματος

«Θα είναι τιμή να φιλοξενήσουμε όχι μόνο την παγκόσμια πρεμιέρα του νικητήριου κειμένου αλλά και το υβριδικό φεστιβάλ ως προγράμμα πλαισίωσης ανάμεσα στο Ρέγκενσμπουργκ και την Θεσσαλονίκη με όχημα το Διαδίκτυο. Προσωπικά, είμαι ενθουσιασμένη για αυτό το πρόγραμμα, δεδομένου ότι δίνει την ευκαιρία να φέρει περισσότερη προβολή σε μια πλούσια και υπέροχη θεατρική σκηνή, την οποία ήμουν αρκετά τυχερή να γνωρίσω από πρώτο χέρι πριν από μερικά χρόνια, όταν έμενα στη Θεσσαλονίκη. Είμαι βέβαιη ότι η διασύνδεση των επαφών μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας θα οδηγήσει σε ένα εμπνευσμένο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.»

Λυδία Χατζηιακώβου (επιμελήτρια τέχνης, ΑrtBox)

«Τα τελευταία χρόνια, και ειδικά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, ο κόσμος μας έχει γίνει ταυτόχρονα πιο ψηφιακός, αλλά και πιο δεμένος με τα τοπικά δεδομένα. Ενώ οι τεχνολογίες της πληροφορίας και των δικτύων διευρύνονται, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η τέχνη όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο παράγεται, παρουσιάζεται και προσλαμβάνεται είναι μεγάλες. Ειδικά για τις “ζωντανές”, παραστατικές τέχνες ανοίγεται ένα τεράστιο πεδίο πειραματισμών, που επικεντρώνονται στην αντιδιαστολή μεταξύ του φυσικού και του διαδικτυακού χώρου. Ήδη από το 2017, οπότε υλοποιήσαμε το πρώτο υβριδικό συνέδριο στο πλαίσιο του προγράμματος Artecitya σε συνεργασία με το GoetheInstitut Thessaloniki, διερευνούμε τρόπους με τους οποίους απλές τεχνολογίες μπορούν να ενεργοποιήσουν νέα φορμά, μορφές συνεργασίας και συμμετοχικής παραγωγής πολιτισμού. Μία τέτοια ευκαιρία ανοίγεται και τώρα, μέσα από το πρόγραμμα MYTHOS

Σχετικά με το πρόγραμμα M Y T H O S ?!

Το ελληνικό θεατρικό τοπίο είναι ζωντανό, προσφέροντας νέα ερεθίσματα, ειδικά στην Βαυαρία που υπάρχει ενεργή ελληνική κοινότητα. Παρόλα αυτά, στον καλλιτεχνικό προγραμματισμό των γερμανόφωνων θεάτρων, τα σύγχρονα Ελληνικά θεατρικά κείμενα δεν εκπροσωπούνται επαρκώς. Κατά την διάρκεια του προγράμματος M Y T H O S ?!, θα απονεμηθούν βραβεία σε τρία κείμενα σύγχρονων Ελλήνων συγγραφέων, ενώ το έργο που θα αποσπάσει το πρώτο βραβείο, θα μεταφραστεί και θα παρουσιαστεί ως παγκόσμια πρεμιέρα σε παραγωγή του θεάτρου Regensburg, το καλοκαίρι του 2022. Η κριτική επιτροπή του θεατρικού διαγωνισμού καθώς και ο θίασος της παγκόσμιας πρεμιέρας θα αποτελούνται από καλλιτέχνες που ζουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία. Συνεπώς, η διεθνής καλλιτεχνική συνεργασία θα ενισχυθεί, οι πολυδιάστατες προοπτικές δημιουργίας και συνεργασίας θα αναδειχθούν επί σκηνής και οι γλωσσικοί φραγμοί του θεάτρου θα αναθεωρηθούν.

Δίνοντας έμφαση σε νέες αφηγήσεις, χωρίς περιορισμούς στην θεματολογία των κειμένων, με καινοτόμες δραματουργίες εξερευνούμε πρωτότυπα κείμενα του ελληνικού θεάτρου, με νέα αντίληψη. Μόνος όρος, το όριο του αριθμού των ηθοποιών να μην υπερβαίνει τους τέσσερις. Απαραίτητη προϋπόθεση, το κείμενο να μην έχει παρουσιαστεί προηγουμένως σε άλλη θεατρική σκηνή και να μην έχει εκδοθεί ή κυκλοφορήσει σε οποιαδήποτε έντυπη μορφή ή ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Η παγκόσμια πρεμιέρα του έργου θα συνοδεύεται από ένα υβριδικό ψηφιακό φεστιβάλ ανάμεσα στην πόλη του Regensburg και της Θεσσαλονίκης. Το φεστιβαλ θα περιέχει συζητήσεις για την κατάσταση της/ων τέχνης/ων σήμερα, όπως επίσης την δικτύωση για μελλοντικές καλλιτεχνικές συνεργασίες.

Η Κριτική Επιτροπή

Την κριτική επιτροπή απαρτίζουν Έλληνες και Γερμανοί ειδικοί από τον τομέα του Θεάτρου – από τους καλλιτεχνικούς διευθυντές μέχρι θεατρικούς συγγραφείς, δραματολόγους, performers και τον επικεφαλής θεατρικού εκδοτικού οίκου. Η κριτική επιτροπή αποτελείται από πέντε μέλη και έναν πρόεδρο. Η σύσταση της επιτροπής θα ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των βραβευμένων συγγραφέων.

Διαδικασία επιλογής

Τα υποψήφια κείμενα θα διαβιβαστούν στην επιτροπή ανώνυμα, ώστε η διαδικασία επιλογής από την επιτροπή να βασιστεί αποκλειστικά στα στοιχεία που παρέχει το ίδιο το κείμενο και όχι στα στοιχεία του συγγραφέα του, τα οποία θα παραμείνουν άγνωστα μέχρι την απονομή των βραβείων.

Βραβεία

Το πρώτο βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των 3500 ευρώ, την επαγγελματική μετάφραση του κειμένου στα γερμανικά και την παγκόσμια πρεμιέρα σε παραγωγή του θεάτρου του Regensburg κατά την θεατρική περίοδο 2021/22 καθώς και την επίσημη απονομή του βραβείου. Το δεύτερο και το τρίτο βραβείο συνοδεύονται από τον ποσό των 2500 και 1500 ευρώ, αντιστοίχως.

Παγκόσμια Πρεμιέρα

Η παγκόσμια πρεμιέρα του έργου, στο οποίο θα απονεμηθεί το πρώτο βραβείο, θα παρουσιαστεί σε παραγωγή του Θεάτρου Haidplatz, μιας από τις σκηνές του Θεάτρου Regensburg, ως μέρος του θεατρικού ρεπερτορίου για την περίοδο 2021/22. Το Θέατρο Regensburg, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του κ. KlausKusenberg, θα αναθέσει σε σκηνοθέτη την προετοιμασία της παράστασης. Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουνίου 2022 στην πόλη του Regensburg.

Μια πρώτη ματιά στο Φεστιβάλ

Σε συνεργασία με το Γραφείο Δημιουργικής Διαχείρισης της Τέχνης «ArtBOX Creative Arts Management», το Κρατικό Θεάτρο Βορείου Ελλάδος και το Θέατρο Regensburg θα ολοκληρώσουν την διοργάνωση με ένα υβριδικό φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί αναλογικά και ψηφιακά, μεταξύ της πόλης του Regensburg και της Θεσσαλονίκης. Αξιοποιώντας τα ψηφιακά εργαλεία, που αναπτύχθηκαν ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του τελευταίου ενάμισι έτους, το M Y T H O S ?! θα επιτρέψει στο κοινό και σε καταξιωμένους αλλά και ανερχόμενους καλλιτέχνες στην Ελλάδα και στη Γερμανία, να συζητήσουν και να επικοινωνήσουν σε ένα περιβάλλον δημιουργικής συνύπαρξης.

Με τη χρήση ψηφιακών μέσων το πρόγραμμα M Y T H O S ?! θα ολοκληρωθεί σε ένα ατμοσφαιρικό και αισθητικά συναρπαστικό και εμπνευσμένο φεστιβάλ το καλοκαίρι του 2022.

Πράσινη Μετάβαση

Κατά την παραγωγή του προγράμματος M Y T H O S ?! θα τηρηθούν όλες οι παράμετροι για την πράσινη μετάβαση. Χρησιμοποιώντας ψηφιακά μέσα – αρχικά από την συνέντευξη τύπου μέσω της πλατφόρμας ZOOM, και ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα με ένα υβριδικό φεστιβάλ – οι πιθανές εκπομπές άνθρακα που παράγονται από τα ταξίδια μειώνονται σημαντικά.

Οι συνεργαζόμενοι φορείς του M Y T H O S ?!

ΘΕΑΤΡΟ RΕGENSBURG

Τ ο Θέατρο Regensburg είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημοτικά θέατρα της Βαυαρίας με δικά του σύνολα στο μουσικό θέατρο, στο θέατρο, στο χορό, το νεανικό θέατρο και τη φιλαρμονική ορχήστρα και χορωδία της όπερας. Με περίπου 700 παραστάσεις ετησίως και 180.000 θεατές και στις πέντε βασικές σκηνές που τις συμπληρώνουν και ειδικοί χώροι. Ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του Theatre Regensburg στοχεύει στο σύγχρονο ρεπερτόριο και στα πέντε τμήματα με μεγάλο αριθμό παγκόσμιων πρεμιέρων. Το σύγχρονο θέατρο και η συνεργασία με τους εν ζωή θεατρικούς συγγραφείς χαρακτηρίζουν το τμήμα Θεάτρου με επικεφαλής τον Klaus Kusenberg. Για την θεατρική σεζόν 2021/2022 ο Klaus Kusenberg έχει οριστεί ως καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Regensburg. Είναι σκηνοθέτης και έχει εργαστεί σε διευθυντικές θέσεις στο Θέατρο Osnabrück και στο Κρατικό Θέατρο της Καρλσρούης. Από το 2000 έως το 2018 διήθυνε το τμήμα Θεάτου του Κρατικού Θεάτρου της Νυρεμβέργης προτού ενταχθεί στο Θέατρο Ρέγκενσμπουργκ. Το έργο του βραβεύτηκε με την τιμή των Γερμανικών Θεατρικών Εκδοτών και έργα που παράγονται υπό την καλλιτεχνική του διεύθυνση προσκλήθηκαν σε διάφορα φεστιβάλ.

Μαζί με την Αναπληρώτρια Καλλιτεχνική Διευθύντρια για το Θέατρο, Δρ. Saskia ZinsserKrys, ο KlausKusenberg αύξησε τον αριθμό των σύγχρονων θεατρικών έργων στο θεατρικό τμήμα του ΘεάτρουRegensburg. Στη σεζόν 2021/2022 το Θέατρο Regensburg προσκάλεσε τη διάσημη θεατρική συγγραφέα MariaMilisavljevic ως επίσημη προσκεκλημένη, η οποία θα παρουσιάσει συνολικά τέσσερις παγκόσμιες πρεμιέρες και τρεις πρεμιέρες στην γερμανική γλώσσα σε παραγωγή του του Θεατρικού τμήματος.

Το Θέατρο Regensburg προσχώρησε επίσης πρόσφατα στο δίκτυο “Theaternetzwerk.digital“, μαζί με άλλα 15 θέατρα, προωθώντας την αναζήτηση ψηφιακών δυνατοτήτων στο θέατρο. Επίσης έχει αποτελέσει νέο μέλος της «πλατφόρμας Freiraum» για την εντατικοποίηση της ευρωπαϊκής συνεργασίας στις τέχνες και την κοινωνία.

To M Y T H O S ?! φεστιβάλ διεξάγεται σε συνεργασία με:

To ArtBOX είναι ένα Γραφείο Δημιουργικής Διαχείρισης της Τέχνης (creative arts management), που συλλαμβάνει, σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα σύγχρονης τέχνης με αντικείμενο την διερεύνηση του ρόλου της τέχνης ως παράγοντα κοινωνικής αλλαγής, με βάση μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό.

Το ArtBOX ιδρύθηκε το 1999 και μέχρι περίπου το 2011, η δραστηριότητά του περιστρεφόταν κυρίως γύρω από τη σύλληψη, την επιμέλεια, την καλλιτεχνική διεύθυνση και τον συντονισμό προγραμμάτων σύγχρονης τέχνης όπως εκθέσεις, συνέδρια και φεστιβάλ. Από το ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το ArtBOX σταδιακά επαναπροσδιόρισε την πρακτική του, προκρίνοντας την “τέχνη για την κοινωνική αλλαγή” (art for social change), με προγράμματα όπως τα “grEnter” και “Enterviews on Crisis” (2012), και αργότερα το “Artecitya – Οραματιζόμενοι την Πόλη του Μέλλοντος” (2014-2018), σε συνεργασία με το GoetheInstitut Thessaloniki και την ΔΕΘ-Helexpo με την υποστήριξη του προγράμματος “Δημιουργική Ευρώπη” της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεταξύ 2017-2019, το ArtBOX σχεδίασε, διηύθυνε καλλιτεχνικά και συντόνισε το πρόγραμμα “LABattoir – τέχνη για την κοινωνική αλλαγή”, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και χάρη σε δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Την περίοδο 2020-2021, το ArtBOXδιευθύνει καλλιτεχνικά το πρόγραμμα του GoetheInstitut Thessaloniki, Common Lab, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών Αριστείας του GoetheInstitut και σε συνεργασία με την ΔΕΘ-Helexpo και άλλους φορείς.

Το ArtBOX είναι οι: Χρήστος Σαββίδης (Ιδρυτικός Διευθυντής), Λυδία Χατζηιακώβου (Επιμελήτρια) και Σωτήρης Μπαχτσετζής (Διευθυντής Έρευνας).

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ