Unknown

Αναβιώνει η «Βλάχα απ’ το βουνό…» με τη Γλυκερία Κωστούλα

 

Η Γλυκερία Κωστούλα

Ποιός το περίμενε ότι ένα απλοϊκό χορευτικό τραγουδάκι που στη δεκαετία του ‘70 ήταν στις πρώτες επιτυχίες ότι μετά από 51 χρόνια από την πρώτη του εκτέλεση θα διατηρούσε την αίγλη και τη εμπορικότητά του και παρότι έχει επανηχογραφηθεί πάνω από δέκα φορές θα έχει ακόμη πέραση και ίσως για πολλές δεκαετίες!

Δεν είναι άλλο από την « Βλάχα από το βουνό» που έγραψε ο Νίκος Στρογγυλάκος το 1969 και το τραγούδησε ο Βασίλης Χρυσανθόπουλος που το έντυσε με τη μουσική.

«Ήρθε μια βλάχα απ’ το βουνό στην ξελογιάστρα Αθήνα

άφησε αρνιά και έλατα να την περνάει φίνα.

Μα όταν έφθασε η δόλια στην πόλη, την κοροϊδεύουνε στο δρόμο όλοι

γιατί φορούσε μακρύ φουστάνι γιαυτό τη βλάχα το πείσμα την πιάνει

Κοντή φουστίτσα φόρεσε έκοψε τα μαλλιά της

και ‘εδειξε τα κάλη της και όλη την ομορφιά της

Τώρα μοντέρνα η βλάχα γυρνάει μα ούτε ένας άνθρωπος δεν την κοιτάει

Και έμεινε η βλάχα μας χωρίς φουστάνι, χαμένο πρόβατο σε ξένη στάνη.

Κανείς δεν της μιλάει πια ξέχασε το όνομά της

και άρχισε να σκέπτεται τα γιδοπροβατά της

Και στο χωριό της η βλάχα γυρνάει και μαύρη πέτρα πίσω πετάει

εκεί τη βγάζει ζωή και κότα, στερνή μου να σε είχα πρώτα.»

Στο κέντρο καθιστός είναι ο Βασίλης Χρυσανθόπουλος, όρθιος είναι ο Γιάννης Κουτσούκος Στο κλαρίνο Ο Βαγγέλης Σταμούλης, στο βιολί ο Ηλίας Φουντάτος και στην κιθάρα ο Καρανίκας.

Ο Βασίλης Χρυσανθόπουλος την εποχή εκείνη (της Χούντας του Παπαδόπουλου) υπηρετούσε ως Χωροφύλακας και ασχολείτο ερασιτεχνικά με τη μουσική. Κάποια στιγμή του ξέφυγαν κάποιες κουβέντες και το ξήλωσαν από το Σώμα για να τον εκδικηθούν αλλά άμα έχεις τύχη μη φοβάσαι τίποτε!

Το τραγούδι της «Βλάχας» ήταν πολύ γούρικο και ήρθε την κατάλληλη στιγμή για αυτόν. Μέσα σε μια εβδομάδα από την κυκλοφορία του σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Ακούστηκε σε όλη την Ελλάδα ακόμη και στο εξωτερικό όπου ζούσαν Έλληνες. Η αίγλη του ήταν τεράστια και η Χούντα τίποτε δεν κατάφερε με το να τον απολύσει από τη Χωροφυλακή. Απεναντίας τον έκανε γνωστό και υπολήψιμο και μετά προσπαθούσαν να τον κάνουν και φίλο. Ο Βασίλης Χρυσανθόπουλος καταγόταν από την Περιστέρα Αιγίου, ήταν ένα ψηλό όμορφο παιδί και εργάσθηκε για πολλά χρόνια στην «Ελληνική Γωνιά»  που ήταν στη οδό Δώρου (υπόγειο). Την Ελληνική Γωνιά είχε ο Σταύρος Γεωργακόπουλος από το Λεβίδι Αρκαδίας και ήταν δεύτερο μαγαζί, δεν είχε ποτέ ονόματα όπως ο ΄Έλατος΄΄ και η ΄΄Βοσκοπούλα΄΄ γιαυτό κράτησε για δυό δεκαετίες ως πρώτο όνομα τον Βασίλη Χρυσανθόπουλο ο οποίος παρότι έκανε πολλούς δίσκους δεν ξαναέκανε παρόμοια επιτυχία. Η ΄΄Βλάχα΄΄ όμως έφθανε να τον συντηρήσει για όλη του τη ζωή. Δεκάδες φορές ταξίδεψε σε Αμερική, Αυστραλία, Καναδά και έζησε αξιοπρεπώς με ένα σουξέ. Δεν ήταν ο μοναδικός που την έβγαλε με μια επιτυχία, υπήρχαν δεκάδες τραγουδιστές που έζησαν με ένα μόνο τραγούδι ( και στα δημοτικά αλλά και στα λαϊκά).

Στην αρχική ηχογράφηση παίζουν: ο Κυριάκος Κωστούλας κλαρίνο, ο Αλέκος Αραπάκης βιολί, ο Κώστας Πίτσος κιθάρα, ο Βασίλης Κατράκος λαούτο και ο Ματθαίος Μπαλαμπάνης τουμπελέκι.

Στην σημερινή ηχογράφηση (μετά από 50 χρόνια) παίζει ξανά κιθάρα και λαούτο ο Κώστας Πίτσος, κλαρίνο ο Μάκης Τσίκος, πλήκτρα ο Μπάμπης Μέτσιος, μπάσο ο Άγγελος Δαμίρης και κρουστά ο Κώστας Μεϊτανίδης.

Το τραγούδι που θα κυκλοφορήσει εντός των ημερών είναι σε νέα ενορχήστρωση από το Κώστα Πίτσο και άψογη ερμηνεία από την Γλυκερία Κωστούλα που ας σημειωθεί είναι και μουσικός (ακορντεονίστρια) και είναι ενήμερη. Η Γλυκερία Κωστούλα που είναι γνωστή από το τραγούδι της ΄΄Νύφη μου μαλαματένια΄΄ προσδοκάει στην ίδια επιτυχία με την αρχική εκτέλεση!

Ας σημειωθεί ότι η «Βλάχα απ’ το βουνό» είχε επισκιάσει όλες τις τότε δισκογραφικές επιτυχίες σε όλα τα είδη του τραγουδιού.  Οι ραδιοφωνικές του μεταδόσεις ήταν διπλάσιες από το μεγαλύτερο σουξέ της εποχής. Ίσως κανένα άλλο δημοτικό τραγούδι δεν γνώρισε τέτοια επιτυχία και αποδοχή.

Γ.Μ.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ