2

‘Εκτακτη Γενική Συνέλευση του ΣΕΗ σήμερα

Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών πραγματοποιήθηκε σήμερα στο “Σχολείον της Αθήνας”, στην οδό Πειραιώς 52 (Θέατρο Ειρήνη Παππά) όπου παρά την πανδημία παραβρέθηκαν πάνω από 350 ηθοποιοί και συζήτησαν φλέγοντα προβλήματα του  κλάδου. Μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης ήταν οι αμοιβές των ηθοποιών στα ΔΗΠΕΘΕ η αμοιβή των ηθοποιών κατά τις πρόβες και η διαφάνεια στις οντισιόν των θεάτρων όπου η διοίκηση πρότεινε να παραβρίσκεται εκπρόσωπος του ΣΕΗ.  Εν όψει του νέου προϊόντος  Live Streaming, το ΣΕΗ πέτυχε ποσοστό αμοιβής των ηθοποιών που θα εισπράτεται από το Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης (Διόνυσος).

Σχολιάστηκε επίσης το θέμα των ”Κορφιάτικων Βραβείων” όπου το ΣΕΗ κράτησε απόσταση για την διεξαγωγή του θεσμού.

  

Τέλος  το πειθαρχικό συμβούλιο του ΣΕΗ προέβηκε σε οριστικές διαγραφές μελών που κατηγορήθηκαν για ανάρμοστη συμπεριφορά και κακοποίηση σε βάρος συναδέλφων τους. Μεταξύ αυτών ήταν ο πολυσυζητημένος  πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου  Δημήτρης Λιγνάδης.

Για το σεναριογράφο  Αλέξανδρο Κακκαβά  και τον ηθοποιό  Κώστα  Σπυρόπουλο  που κατηγορούνται από μελή του σωματείου για σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση ( οι οποίοι δεν ήταν ποτέ μέλη του ΣΕΗ) ο πρόεδρος του του Πειθαρχικού Πασχάλης Τσαρούχας αλλά και πρόεδρος του ΣΕΗ Σπύρος Μπιμπίλας πρότειναν να ζητηθεί η αποχή τους από κάθε επιχορηγούμενο πρόγραμμα (Θέατρα, Φεστιβάλ και κάθε πολιτιστική εκδήλωση) και να μην αναγνωρίζονται ως επαγγελματίες. Για την διαγραφή του Δημήτρη Λιγνάδη που διεξήχθηκε με μυστική ψηφοφορία ψήφισαν 332 υπέρ 9 κατά και τρία λευκά.

Φωτορεπορτάζ: Μάνος Βλαστός

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ