Με ηχηρό μήνυμα «Ο Σύγχρονος Πολιτισμός πρέπει να παραμείνει ζωντανός και δημιουργικός» αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος συναντήθηκε την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου με την ηγεσία του ΚΚΕ.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έθεσαν για άλλη μια φορά, το θέμα των ελλιπών μέτρων στήριξης προς τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό από την κυβέρνηση και διερευνήθηκαν τρόποι πίεσης της κυβέρνησης μέσω του κυβερνητικού ελέγχου.
Στη συνάντηση συμμετείχαν εκτός από τον Γ. Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσουμπά το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και στέλεχος του ΠΑΜΕ Γιώργος Μακροκέφαλος και η Τομεάρχης Πολιτισμού Ελένη Μηλιαρονικολάκη.
Από τη μεριά των εκπροσώπων των εργαζομένων συμμετείχαν ο Πρόεδρος Κώστας Κεχαγιόγλου, ο Κώστας Σκόνδρας (Πρόεδρος της Ένωσης Τραγουδιστών Ελλάδος), ο Σπύρος Μπιμπίλας (Πρόεδρος Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών), Άρης Λάσκος (Γενικός Γραμματέας Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών), Βασίλης Παρασκευόπουλος (Πρόεδρος Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου), Λυδία Αγγελοπούλου (Πρόεδρος Ένωσης Λυρικών Πρωταγωνιστών Ελλάδας), Κώστας Ρουμελιώτης (Πρόεδρος Σωματείου Τεχνικού Βοηθητικού προσωπικού Εθνικής Λυρικής Σκηνής) Αθηνά Γερανίου (Μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού), Νεκτάριος Σαμαρτζής (Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Εθνικής Λυρικής Σκηνής), Γιώργος Βασιλόπουλος (Μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού), Παναγιώτης Τσεβρένης (Μέλος ΔΣ Σωματείου Τεχνικών Απασχολούμενων σε Ζωντανές Οπτικοακουστικές Εκδηλώσεις)
Επτά μήνες μετά το κλείσιμο όλων των χώρων πολιτιστικών εκδηλώσεων, ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων στον χώρο του Πολιτισμού παραμένει αόρατο για το Υπουργείο Πολιτισμού και απουσιάζει από τα μέτρα στήριξης. Όσα μέτρα έχουν μέχρι σήμερα ανακοινωθεί, αποδείχτηκαν ανεπαρκή και δυστυχώς αποτελούν καινούρια «εργαλεία» για την αποδυνάμωση ή και αφαίρεση εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και για την υποχώρηση των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων.
Αν και στις 7/5/2020 ανακοινώθηκε το περιβόητο πρόγραμμα των 100 εκατομμυρίων ευρώ, η συνέχεια ήταν απογοητευτική, αφού πολλά από αυτά δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Μετά από πολλούς αγώνες και συζητήσεις με το ΥΠΠΟ, στις αρχές Ιουνίου ένα μέρος των εργαζομένων έλαβε το ειδικό επίδομα Μαρτίου – Απριλίου (800 ευρώ), ενώ ένα αρκετά μικρότερο μέρος έλαβε και το επίδομα Μαΐου (534 ευρώ). Δεν υπήρξε καμία άλλη στήριξη έκτοτε αν και ο Πολιτισμός “άνοιξε” επίσημα την 1η Ιουλίου. Μεμονωμένες εξαιρέσεις εργαζομένων μπόρεσαν να μπουν στο οριζόντιο μέτρο της αναστολής, λόγω των ιδιαιτεροτήτων του κλάδου μας. Ακόμα και σήμερα η Υπουργός θεωρεί ότι τα μέτρα που μόλις περιγράψαμε είναι απολύτως επαρκή.
Αν και όλο αυτό τον καιρό ενημερώναμε ότι μεγάλο ποσοστό εργαζομένων είχε μείνει χωρίς κανένα μέτρο στήριξης, μόνο την 1η Οκτωβρίου εκδόθηκε ΚΥΑ με την οποία θα δοθεί το επίδομα Μαρτίου-Απριλίου σε όσους εγγραφούν στο Μητρώο Εργαζομένων στον Πολιτισμό.
Με τροπολογία ψηφίστηκε επίδομα τους μήνες Σεπτέμβρη-Οκτώβρη, η ΚΥΑ, όμως, που θα περιγράφει τις κατηγορίες ωφελουμένων δεν έχει ακόμα εκδοθεί και δεν μας δίνεται κανένα χρονοδιάγραμμα για την έκδοσή της.
Επίσης άλλα μέτρα στήριξης όπως το επίδομα 2.000 ευρώ στις ΑΜΚΕ είναι απλώς αστεία, αν αναλογιστεί κανείς τη χρονική περίοδο που καλύπτουν.
Την προχειρότητα με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον χώρο μας, απέδειξαν οι χειρισμοί της τον Αύγουστο, με την άνοδο των κρουσμάτων. Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε μία σειρά αυστηρών μέτρων για τον Πολιτισμό, τα οποία δεν ενσωματώθηκαν ποτέ σε ΦΕΚ, αλλά ήταν αρκετά ώστε να προκαλέσουν πλήθος ακυρώσεων των ήδη ελάχιστων προγραμματισμένων εκδηλώσεων όχι μόνο από ιδιώτες, αλλά και από Δήμους, Περιφέρειες, ακόμα και το ίδιο το ΥΠΠΟ.
Στη συνέχεια ζήσαμε τον τραγέλαφο όπου διαρροές στον Τύπο μας πληροφόρησαν για επερχόμενο γενικό lockdown στον Πολιτισμό, ως μέρος των έκτακτων μέτρων για την αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική, μετά από προσωπικές παρεμβάσεις στον Πρωθυπουργό (και εξυπηρετώντας συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα) αποφύγαμε το lockdown με αυστηροποίηση των μέτρων, το οποίο, όμως, τελικά έγινε και ο Πολιτισμός ήταν ο μόνος κλάδος που παρέμεινε ερμητικά κλειστός για τρεις εβδομάδες. Και αυτό χωρίς την παραμικρή μέριμνα για το πώς θα αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι που δεν θα μπορέσουν αυτό το διάστημα να εργασθούν.
Η ανακοίνωση των μέτρων για τη χειμερινή σεζόν, η αυστηρότητα στις χωρητικότητες αλλά και η ανασφάλεια που δημιουργεί το σύστημα με τα υγειονομικά επίπεδα που θα ανακοινώνονται ανά 15 μέρες έσπειρε μεγαλύτερο ακόμα πανικό στον κλάδο μας. Είναι ένα σύστημα που ευνοεί μόνο τους μεγάλους παραγωγούς, θα εξαφανίσει τους μικρούς χώρους Πολιτισμού και τις μικρές καλλιτεχνικές ομάδες και θα συρρικνώσει θεαματικά τον κύκλο εργασιών στον κλάδο μας, αυξάνοντας παράλληλα την ανεργία.
Η Υπουργός αρνήθηκε να μας απαντήσει με ποια μέτρα στήριξης των εργαζομένων σκέφτεται να θεραπεύσει το πρόβλημα.
Η ανασφάλεια αυτή χρησιμοποιείται ως αφορμή από πολλούς εργοδότες ώστε να μην είναι τυπικοί στις υποχρεώσεις τους. Οι απλήρωτες πρόβες με υπόσχεση αμοιβής και η κατακρήμνιση των αμοιβών είναι η νέα κανονικότητα. Παράλληλα το αίτημα μας στην Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας κα Άννα Στρατινάκη (24-09-2020) για ενδελεχείς ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας, έμεινε χωρίς απάντηση.
Ο ατυχέστατος χαρακτηρισμός της Υπουργού κα Μενδώνη ότι οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό κινούνται στα πλαίσια της “μαύρης οικονομίας” ενοχοποιεί τους εργαζόμενους για τις στρεβλώσεις στον κλάδο. Μεταγενέστερες δηλώσεις ότι διαστρεβλώθηκαν τα λεγόμενά της και η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία αποτελούν προβλήματα που πασχίζει να λύσει, δεν συνάδουν με προγενέστερες δηλώσεις της ότι οι ΣΣΕ δεν είναι προς την σωστή κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων. Δεν μας είπε ποτέ πώς θεωρεί ότι πρέπει να θεραπευτεί το πρόβλημα σε μία αγορά που “αυτορυθμίζεται”. Και σε αυτό, όπως και σε όλα τα υπόλοιπα, δηλώνει αναρμόδια.
Συγκρίνοντας τα μέτρα στον Πολιτισμό με τα αντίστοιχα στις μεταφορές, την εκπαίδευση, αλλά και άλλους κλάδους του δημόσιου βίου, καταλαβαίνει κανείς ότι δεν είναι υγειονομικοί οι λόγοι που τα επιβάλουν, αλλά είναι μία προσπάθεια της κυβέρνησης να κρύψει την εξάρτησή της από επιχειρηματικά συμφέροντα και δικές της ιδεοληψίες, εξαντλώντας την αυστηρότητά τις σε αυτό που θεωρεί εύκολο θύμα και πολυτέλεια: τον Πολιτισμό. Στην απόγνωση που βρίσκεται ο κλάδος δεν μας οδήγησε η υγειονομική κρίση, αλλά η κυβέρνηση με την αδιαφορία της και την ανικανότητά της να συγκροτήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης, παρά τις προτάσεις μας.
Ειδικά θέματα
Μέτρα στήριξης Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου
Μετά από την πολύ μεγάλη πίεση που ασκήσαμε όλο αυτό το διάστημα
Τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, ψηφίστηκε τροπολογία που προβλέπει την αποζημίωση καλλιτεχνών και επαγγελματιών της Τέχνης και του Πολιτισμού με 534 ευρώ τον μήνα, για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Η αποζημίωση αυτή έχει ως βάση την εγγραφή των εργαζομένων στο Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών, με προθεσμία εγγραφής την 15/10/2020 (παρατείνεται έως και τις 20 Οκτωβρίου 2020 λόγω προσθήκης νέων ειδικοτήτων στην ειδική πλατφόρμα).
Εξαιρούνται όσοι έχουν σύμβαση εργασίας σε άλλον εργοδότη ή λαμβάνουν τακτική επιδότηση ΟΑΕΔ.
Ολόκληρη η τροπολογία είναι εξαιρετικά προβληματική για μία σειρά από λόγους.
Ενώ τη δημιουργία του Μητρώου την είχε εξαγγείλει το Υπουργείο Πολιτισμού, δεν συμπεριλαμβάνεται στα Υπουργεία που θα συνυπογράψουν την Κοινή Υπουργική Απόφαση. Δηλαδή οι προϋποθέσεις με τις οποίες θα ορίζονται τελικά οι δικαιούχοι, θα καθοριστούν από δύο Υπουργεία που δεν γνωρίζουν τον χώρο και τις εργασιακές ιδιομορφίες του.
Η επιδότηση συνδέεται έστω και ασαφώς με το Μητρώο. Από την πρώτη εξαγγελία του εκφράσαμε σαφείς αντιρρήσεις και ολοκληρωμένες προτάσεις ώστε το Μητρώο να γίνει πιο πλήρες και λειτουργικό, π.χ. συμπλήρωση ειδικοτήτων που έλειπαν, δυνατότητα εγγραφής σε περισσότερες της μια ειδικότητες, καθορισμός προϋπηρεσίας και κριτηρίων εγγραφής.
Εποχικό Επίδομα
Ένα εξαιρετικά επείγον ζήτημα, το οποίο θέσαμε και στο πρόσφατο ραντεβού μας (24-09-2020) στο Υπουργείο Εργασίας στην Γενική Γραμματέα Εργασίας κα Άννα Στρατινάκη.
Πιο συγκεκριμένα:
Όπως συμβαίνει όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και σύμφωνα με τη φετινή εγκύκλιο για το 2020 (ΑΔΑ: Ψ8254691Ω2-Δ48, κεφάλαιο 6, περίπτωση ΙΙ, παράγραφος 6), προκειμένου να λάβει το επίδομα κάποιος εργαζόμενος στον Πολιτισμό θα πρέπει να έχει την ιδιότητα του μισθωτού του οικείου κλάδου, κατά την περίοδο καταβολής του βοηθήματος (10/9/2020 – 30/11/2020).»
Αντιλαμβανόμαστε όλοι πως η συγκεκριμένη διάταξη για τη φετινή χρονιά καθιστά σχεδόν αδύνατη την καταβολή του επιδόματος στη συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων.
Επίσης, τα κριτήρια για το εποχικό επίδομα και την ασφαλιστική ικανότητα του 2021 πρέπει να είναι εντελώς διαφορετικά, διότι στο χώρο του Θεάματος – Ακροάματος λόγω της εξαιρετικά περιορισμένης δραστηριότητας και του ελάχιστου ορίου των 50 ενσήμων, θα αποτελεί πλέον άπιαστο όνειρο για το σύνολο των εργαζομένων- καλλιτεχνών στον κλάδο μας.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων τονίσαμε ότι η κατοχύρωση δικαιωμάτων περνάει μέσα από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και ότι ο αγώνας που θα δοθεί το επόμενο διάστημα θα είναι και προς αυτή την κατεύθυνση, την κατοχύρωση μέσω των ΣΣΕ κανόνων εργασίας και αμοιβής.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αδιαφορία της πολιτείας για τον χώρο του χορού, έναν από τους πιο αδικημένους χώρους που είχε μεγάλα προβλήματα και πριν την πανδημία και η πλήρη απουσία του Χορού από τους εποπτευομένους Οργανισμούς του ΥΠΠΟ όπως Εθνικό Θέατρο, ΚΘΒΕ, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Από την πλευρά των τεχνικών ετέθησαν δύο εξαιρετικά σοβαρά θέματα. Το πρώτο είναι το χρόνιο πρόβλημα της απουσίας κωδικών ασφάλισης για πολλές επαγγελματικές κατηγορίες, κάτι που δημιούργησε πρόσθετα προβλήματα στην “ορατότητα” αυτών των εργαζομένων, ώστε να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης. Το δεύτερο είναι η ένταξη στα ανθυγιεινά επαγγέλματα των τεχνικών ειδικοτήτων, κάτι που αφορά τόσο τον ιδιωτικό τομέα, όσο και τους δημόσιους Οργανισμούς, τη Λυρική Σκηνή, την ΕΡΤ και τα Κρατικά Θέατρα.
Εν κατακλείδι: Το Υπουργείο Πολιτισμού ενδιαφέρεται μόνο να ανοίξουν ξανά οι χώροι πολιτισμού, ώστε να μην έρθει αντιμέτωπο με την κοινωνική κατακραυγή. Παραδίδει, όμως, έναν κλάδο στην πιο σκληρή ζούγκλα της «ελεύθερης» αγοράς, αρνούμενο οποιαδήποτε προστασία των εργαζομένων και στήριξη των ανέργων που δημιουργεί η υγειονομική κρίση. Είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε το χώρο μας να γίνει υπόδειγμα της αυτορρύθμισης της αγοράς.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ (Π.Ο.Θ.Α.)
ΓΛΑΔΣΤΩΝΟΣ 10 ΑΘΗΝΑ 10677 (6ος όροφος)
Τηλ : 210 5228770, 210 5235764
Fax: 2105228730
Email: potha@otenet.gr
http://potha1965.blogspot.com/
https://www.facebook.com/pothapage/