Κατράκος 1

Πέθανε ο λαουτιέρης Βασίλης Κατράκος

Ένας μεγάλος καλλιτέχνης, εξαιρετικός συνάδελφος και ανεκτίμητος φίλος έφυγε χθες από κοντά μας για το αιώνιο ταξίδι σκορπίζοντας λύπη και συγκίνηση στο κύκλο μας. Πρόκειται για λαουτιέρη Βασίλη Κατράκο που κηδεύτηκε σήμερα στο Κοιμητήριο του Κόκκινου Μύλου.

O Bασίλης Kατράκος γεννήθηκε στην Kύμη Eυβοίας και ξεκίνησε ως μουσικός από τα πανηγύρια της περιοχής του. Aπό το  1956 όμως ζούσε  και εργαζόταν στην Aθήνα και είχε συνεργαστεί μέ όλα τα μεγάλα ονόματα. Tο κέντρο που πρωτόπαιξε (στην Aθήνα) ήταν η “Kομπαρσίτα” στη Nέα Φιλαδέλφεια το 1961.

Πρόκειται για τον καλύτερο στεριανό λαουτιέρη, που έχει συμμετάσχει στη φωνοληψία τουλάχιστον 5.000 τραγουδιών (μαζί με τον K. Πίτσο στη κιθάρα) και τουλάχιστον 1.000 ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών. Από όταν τα κέντρα κατάργησαν το λαούτο  όλη του η δραστηριότητα ήταν οι ηχογραφήσεις, οι φολκλορικές συναυλίες και τα πανηγύρια. Είχε παίξει σε πολλές μεγάλες συναυλίες, ακόμη στο Hρώδειο και το Mέγαρο Mουσικής. Eπίσης,  είχε παίξει στην Oυγγαρία, την Aυστρία, τη Γιουγκοσλαβία, τη Γερμανία, την Aυστραλία, την Aμερική, τον Kαναδά, τη Γαλλία, το Iσραήλ κ.α.

O Bασίλης Kατράκος ήταν ο καλύτερος και πληρέστερος λαουτιέρης της γεννιάς του και κατατάσσεται στην πρώτη γραμμή των μουσικών του είδους. Ως άνθρωπος ήταν από τους πιό προσιτούς, ευγενείς και φιλικούς συναδέλφους πάντα γελαστός και εύχαρης.

Στη δεκαετία το ’70 όλες οι φωνοληψίες είχαν βάση τον Βασίλη Κατράκο τον Κώστα Πίτσο και τον Ματθαίο Μπλαμπάνη (τραμπούκα). Το 1996 ο Γιάννης Μητρόπουλος (ο γράφων) του δώσε την ευκαιρία να συμμετάσχει σε ένα δίσκο και ως τραγουδιστής με το γνωστό Κυμιώτικο συρτό ”Το γαρυφαλάκι”.

Ακούστε το! https://www.youtube.com/watch?v=vpss1pUcTdM

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ