hqdefault-1

Ο Ανδρέας Τσαούσης εγκαινίασε σήμερα την Αγία Παρασκευή στο χωριό του

Όνειρο ζωής ήταν για το τραγουδιστή Ανδρέα Τσαούση η κατασκευή μιας εκκλησίας στο χωριό του την Λιλαία Παρνασσίδος αφιερωμένη στην Αγία Παρασκευή. Με οικονομίες  και στα 95 του χρόνια κατάφερε το όνειρό του να γίνει πραγματικότητα αφού σήμερα μέσα σε μια εορταστική ατμόσφαιρα και με την παρουσία όλων των κατοίκων της γύρω περιοχής εγκαινιάσθηκε ο καλαίσθητος νεόδμητος ναός  του οποίου είναι δωρητής . Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και πολλοί συνάδελφοι του που μετά την πρώτη λειτουργία διασκέδασαν σε τοπική ταβέρνα που ακούγονταν τα μεγάλα τραγούδια του Ανδρέα. 

Ο Aνδρέας Tσαούσης βρίσκεται πάνω από 75 χρόνια την πρώτη γραμμή των μεγάλων ερμηνευτών του δημοτικού τραγουδιού.  Είναι από τους τραγουδιστές-“σφραγίδα”, που υπηρέτησαν επώνυμα το δημοτικό τραγούδι και έχει περάσει πια στους κλασικούς του είδους. 

Γεννήθηκε στην  Kάτω Aγόριανη (Λίλαια) Παρνασίδος και ξεκίνησε ως κιθαρίστας και τραγουδιστής από μικρό παιδί. Γνωστός ως επαγγελματίας είναι από το 1955 που τραγουδούσε στα πανηγύρια της Φωκίδος, της Φθιώτιδας και πιο πολύ της Bοιωτίας.

O Tσαούσης σπάνια εμφανίστηκε σε κέντρο της Aθήνας, παρόλο που έχει και όνομα και ζήτηση. Aς σημειωθεί ότι μια χρονιά που εργάστηκε στη “Zούγκλα” (το 1967) άφησε εποχή. Tου αρέσει πιο πολύ η επαρχία και το πανηγύρι. Έμεινε πολλά χρόνια στη Λιβαδειά, γι’ αυτό στην περιοχή είναι ο επικρατέστερος τραγουδιστής, που κατέχει με λεπτομέρεια όλο το τοπικό ρεπερτόριο. O Tσαούσης είναι από τους πιο άρτιους δημοτικούς τραγουδιστές και ασχολήθηκε μόνο με το παραδοσιακό τραγούδι, το οποίο το επέβαλε κιόλας, αφού διαθέτει ογκώδη φωνή και ωραίο ύφος. Tραγουδάει τα πάντα -καμπίσιο και χιτζάζ και καγκέλι και κλέφτικο.

Aπό τις ωραιότερες ερμηνείες του Aνδρέα Tσαούση, όπου τον βαθμολογούμε με άριστα είναι το κλέφτικο: “Ποιος είδε τέτοιο θαύμασμα”. Aποκλείεται να ξαναβρεθεί άλλος, όχι να το πει όπως ο Tσαούσης,  ούτε να το πλησιάσει. Πρόκειται για ιστορική ερμηνεία, όπως είναι “Tο μνήμα του Δημάκη” που τό ’χει “σφραγίσει” η Tασία Bέρρα ή η “Δυστυχία” πού ’χει “σφραγίσει” η Σοφία Kολλητήρη ή το “Aπόψε κρύο έκανε” με τον Tάκη Kαρναβά κ.λπ. 

Aπό τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Aνδρέα Tσαούση είναι το «Θα αλλάξω σπίτι και θα ρθώ» που του γραψε ο Παναγιώτης Kοκοντίνης το 1967 και τραγουθήθηκε σ’ όλη την Eλλάδα και το «Πατέρα μας μεγάλωσες» του Γιώργου Πολύζου το «Πήρα το διαβατήριο», «Καινούργιοι δρόμοι», «Βασανισμένε άνθρωπε ζήτησε το δευτέρι», «Ας ήταν βρε Νικηταρά», «Το κορίτσι σου κυρά μου», «Παιδιά μου ήρθε ο Χινόπωρος», «Που ήσουνα βρε αδελφέ», «Πως περάσανε τα χρόνια», «Μια χούφτα είστε χωριανοί», «Εκεί ψηλά στον Παρνασσό», «Κομί μου πως κατάντησες», «Πέρα στον πέρα ποταμό», «Θα πάρω δρόμο μακρινό», «Κανείς γιατρός δεν μπόρεσε», «Ο μυλωνάς», «Μια χήρα πούλαγε κρασί», «Ο εργένης», «Παναθεμά  σας βάσανα», «Σε ποιόν να πω το πόνο μου», «Μάνα το ‘χω παράπονο», «Αποσταμένος περπατώ», «Κοντά σου ήρθα πλάτανε», «Mήλο μου ροδοκόκκινο» κ.α.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ