Web

Το προγράμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2020)

Επανεκκίνηση

Η Εθνική Λυρική Σκηνή ανακοινώνει το πρόγραμμα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020 για τις δύο αίθουσές της στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, την Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος και την Εναλλακτική Σκηνή.

Μετά την πανδημία και την αναστολή των παραστάσεων, η ΕΛΣ επανεκκινεί το πρόγραμμά της και παρουσιάζει όπερα, μπαλέτο, συναυλίες στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος και μουσικό θέατρο, χορό, φεστιβάλ, συναυλίες, όπερα δωματίου και μιούζικαλ στην Εναλλακτική Σκηνή.

Συγκεκριμένα, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος θα παρουσιαστούν:

Μαντάμα Μπαττερφλάι

250 χρόνια Μπετόβεν

Δον Κιχώτης

Ντον Τζοβάννι

Στην Εναλλακτική Σκηνή θα παρουσιαστούν:

Επιτάφιος (1958), Διόνυσος (1985)

Europa

Human Behaviour

Ο πιανιστικός Μπετόβεν

Τέσσερις εποχές

Ρέκβιεμ Αχμάτοβα & Η επέτειος

ΗΠΑΡ

Τα γεγονότα

Into the Woods

Η προπώληση των εισιτηρίων θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

Επισυνάπτεται το αναλυτικό πρόγραμμα της Αίθουσας Σταύρος Νιάρχος, το αναλυτικό πρόγραμμα της Εναλλακτικής Σκηνής, το σημείωμα του καλλιτεχνικού διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργου Κουμεντάκη και το σημείωμα του καλλιτεχνικού διευθυντή της Εναλλακτικής Σκηνής Αλέξανδρου Ευκλείδη.

Μέγας Δωρητής ΕΛΣ  Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος ΕΛΣ – Πρόγραμμα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020

Μαντάμα Μπαττερφλάι

Τζάκομο Πουτσίνι

11, 14, 16, 18, 20, 23, 25, 30 Οκτωβρίου 2020

1, 8, 15, 22 Νοεμβρίου 2020 [Ώρα έναρξης 20.00 | Κυριακές 18.30]

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος ΕΛΣ – Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Μουσική διεύθυνση: Λουκάς Καρυτινός

Σκηνοθεσία, σκηνικά, κοστούμια: Ούγκο ντε Άνα

Σχεδιασμός προβολών: Ideogamma – Σέρτζιο Μετάλλι

Φωτισμοί: Βινίτσιο Κέλι

Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

Τσο-Τσο-Σαν: Ερμονέλα Γιάχο, Τσέλια Κοστέα, Κριστίνε Οπολάις

Σουτζούκι: θ.α., Χρυσάνθη Σπιτάδη

Πίνκερτον: Τζανλούκα Τερρανόβα, Δημήτρης Πακσόγλου

Σάρπλες: Διονύσης Σούρμπης, Νίκος Κοτενίδης

Γκόρο: Νίκος Στεφάνου, Γιάννης Καλύβας

Μπόνζο: Γιάννης Γιαννίσης, Δημήτρης Κασιούμης

Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία και Μονωδούς της ΕΛΣ

Για την Εθνική Λυρική Σκηνή η Μαντάμα Μπαττερφλάι του Τζάκομο Πουτσίνι αποτελεί ένα έργο ορόσημο, καθώς υπήρξε η πρώτη όπερα που ανέβασε ο τότε νεοϊδρυθείς οργανισμός, στις 25 Οκτωβρίου 1940, τρεις μέρες πριν από την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου. Στην ιστορική εκείνη πρεμιέρα, η οποία πραγματοποιήθηκε στην κεντρική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, παρέστη ο γιος του συνθέτη, ο Αντόνιο Πουτσίνι, αλλά και ο Ιταλός πρέσβης στην Αθήνα Εμανουέλε Γκράτσι, ο οποίος λίγες ώρες αργότερα θα έδινε στην ελληνική κυβέρνηση το ιταλικό τελεσίγραφο πολέμου.

Φέτος, με τη συμπλήρωση των 80 ετών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η Μπαττερφλάι επιστρέφει στο νέο σπίτι της ΕΛΣ, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όχι μόνο για να τιμήσει την επέτειο, αλλά και για να σημάνει την επανεκκίνηση της ΕΛΣ μετά την πανδημία και να καταδείξει ότι η τέχνη και ο πολιτισμός όχι μόνο επιβιώνουν στις πιο δύσκολες συνθήκες, αλλά αποτελούν την κινητήρια δύναμη για τον άνθρωπο και την κοινωνία.

Τη σκηνοθεσία, τα σκηνικά και τα κοστούμια της παραγωγής, η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε στο Ηρώδειο, και τώρα αναβιώνει σε μια νέα εκδοχή για τη σκηνή της Αίθουσας Σταύρος Νιάρχος, υπογράφει ο διάσημος Αργεντίνος σκηνοθέτης Ούγκο ντε Άνα. Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Πρόκειται για μια εντυπωσιακή παραγωγή με παραδοσιακά γιαπωνέζικα κοστούμια και σκηνικά, καθώς και προβολές που εικονοποιούν με εντυπωσιακό τρόπο τη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου. Στη διανομή συναντούμε σπουδαίους Έλληνες και ξένους πρωταγωνιστές, με κορυφαία τη σοπράνο Ερμονέλα Γιάχο, που έχει χαρακτηριστεί από τον Economist «η πιο φημισμένη σοπράνο στον κόσμο», αλλά και τη διεθνώς καταξιωμένη Κριστίν Όπολαϊς, την οποία το ελληνικό κοινό έχει θαυμάσει πριν δώδεκα χρόνια στον ρόλο της Τόσκας. Η σπουδαία πρωταγωνίστρια της ΕΛΣ Τσέλια Κοστέα θα ερμηνεύσει επίσης τον ομώνυμο ρόλο, ενώ το καστ συμπληρώνουν οι Τζανλούκα Τερρανόβα, Δημήτρης Πακσόγλου, Διονύσης Σούρμπης, Νίκος Κοτενίδης κ.ά.

Τιμές: €15, €20, €30, €35, €42, €50, €55, €70 | Φοιτητικό, παιδικό: €12 | Περιορισμένης ορατότητας: €10

Η προπώληση ξεκινά στις αρχές Σεπτεμβρίου

Χορηγός: ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Συναυλία

250 χρόνια Μπετόβεν

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ 2020

5 Νοεμβρίου 2020 [Ώρα έναρξης 20.00]

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος ΕΛΣ – Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Μουσική διεύθυνση: Οντρέι Όλος

Σολίστ: Χρίστος Παπαγεωργίου, Βασίλης Βαρβαρέσος, Χαράλαμπος Αγγελόπουλος (πιάνο), Ιάσονας Κεραμίδης (βιολί), Άγγελος Λιακάκης (βιολοντσέλο)

Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

Με την Ορχήστρα και τη Χορωδία της ΕΛΣ

Το Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής 2020 κορυφώνεται με την κεντρική συναυλία αφιερωμένη στα 250 χρόνια Μπετόβεν, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Σε αυτή τη μεγάλη συναυλία, η Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΛΣ συμπράττουν με τους καταξιωμένους σολίστ Χρίστο Παπαγεωργίου, Βασίλη Βαρβαρέσο, Χαράλαμπο Αγγελόπουλο (πιάνο), Ιάσονα Κεραμίδη (βιολί), Άγγελο Λιακάκη (βιολοντσέλο) και ερμηνεύουν τρία δημοφιλή έργα του ρεπερτορίου.

Πρόκειται για τα έργα: Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε ρε μείζονα, έργο 61α· Τριπλό κοντσέρτο για βιολί, βιολοντσέλο, πιάνο και ορχήστρα σε ντο μείζονα, έργο 56· Χορωδιακή φαντασία για πιάνο, χορωδία και ορχήστρα σε ντο ελάσσονα, έργο 80.

Διευθύνει ο διακεκριμένος Σλοβάκος αρχιμουσικός Οντρέι Όλος.

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης, σε καλλιτεχνική επιμέλεια Χαράλαμπου Αγγελόπουλου.

Τιμές εισιτηρίων: €10, €15, €20, €25 | Φοιτητικό, παιδικό: €10 | Περιορισμένης ορατότητας: €8

Η προπώληση θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο

Δον Κιχώτης

Λούντβιχ Μίνκους

21, 29 Νοεμβρίου 2020

6, 19, 24, 26, 30, 31 Δεκεμβρίου 2020 [Ώρα έναρξης 20.00 | Κυριακές 18.30]

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος ΕΛΣ – Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Μουσική διεύθυνση: Στάθης Σούλης

Χορογραφία: Τιάγκο Μπορντίν

Σκηνικά: Γιώργος Σουγλίδης

Κοστούμια: Μαίρη Κατράντζου

Animation: Ειρήνη Βιανέλλη / Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας

Το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ανοίγει τη νέα σεζόν με τη νέα φιλόδοξη παραγωγή του Δον Κιχώτη του Λούντβιχ Μίνκους, η οποία επρόκειτο να παρουσιαστεί τον περασμένο Μάρτιο, αλλά ανεστάλη λόγω της πανδημίας. Η χορογραφία του Τιάγκο Μπορντίν βασίζεται στην κλασική χορογραφία του Μαριύς Πετιπά, η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε το 1869 στο Μπολσόι. Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Ο Δον Κιχώτης είναι ένα από τα σημαντικότερα και πιο δημοφιλή έργα του κλασικού ρεπερτορίου του μπαλέτου. Μέσα από τη μοναδική μουσική του Μίνκους, η χορογραφία περιγράφει μια ιστορία για τα υψηλά ιδανικά του ιπποτισμού που συγκινεί διαχρονικά συνδυάζοντας κωμικά και ρομαντικά στοιχεία. Για τη νέα παραγωγή του Δον Κιχώτη ο Διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ Κωνσταντίνος Ρήγος επέλεξε καλλιτέχνες διεθνούς ακτινοβολίας, τον χορογράφο Τιάγκο Μπορντίν για να αναβιώσει την κλασική χορογραφία του Πετιπά, τον διεθνώς αναγνωρισμένο Έλληνα σκηνογράφο Γιώργο Σουγλίδη για τα σκηνικά και τη διάσημη Ελληνίδα fashion designer Μαίρη Κατράντζου για τα κοστούμια. Μαζί τους η Ειρήνη Βιανέλλη στον σχεδιασμό του animation και ο Χρήστος Τζιόγκας στους φωτισμούς.

Ο Κωνσταντίνος Ρήγος σημειώνει: «Καθώς το κλασικό μπαλέτο είναι η βασική κατεύθυνση του Μπαλέτου της ΕΛΣ, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τη διεύθυνσή του είχα στο μυαλό μου να παρουσιάσουμε έναν κλασικό Δον Κιχώτη. Είναι ένα έργο που αγαπώ και θεωρώ πως η ομάδα μας μπορεί να το ερμηνεύσει σε πολύ υψηλό επίπεδο. Βεβαίως, η έννοια του κλασικού στο μυαλό μου δεν έχει σχέση με σκονισμένα χαρτονένια σκηνικά και κοστούμια που μυρίζουν ναφθαλίνη. Γι’ αυτό από την πρώτη στιγμή στόχευσα σε καλλιτέχνες με ξεχωριστή ματιά και μοναδική αισθητική. Για τη δημιουργική αναβίωση της χορογραφίας του Πετιπά προσκαλέσαμε τον διακεκριμένο χορογράφο και χορευτή του Μπαλέτου του Αμβούργου και του Nederlands Dans Theater Τιάγκο Μπορντίν. Τα σκηνικά σχεδιάζει ο ιδιαιτέρως εμπνευσμένος σκηνογράφος μας, που διαπρέπει στα λυρικά θέατρα της Ευρώπης, Γιώργος Σουγλίδης και μαζί του η animator Ειρήνη Βιανέλλη. Για τα κοστούμια έχουμε τη χαρά να φέρνουμε για πρώτη φορά στην Εθνική Λυρική Σκηνή την κορυφαία Ελληνίδα fashion designer με τη μοναδική διεθνή καριέρα Μαίρη Κατράντζου, η οποία επαναπροσδιορίζει με μοναδικό τρόπο την έννοια του μπαλετικού κοστουμιού. Μαζί με την Ορχήστρα –σε μουσική διεύθυνση Στάθη Σούλη– και τους μοναδικούς χορευτές του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, είμαι βέβαιος ότι θα δημιουργήσουμε έναν Δον Κιχώτη κλασικό, αλλά και τόσο σημερινό ταυτόχρονα».

Την Ορχήστρα της ΕΛΣ διευθύνει ο ανερχόμενος αρχιμουσικός Στάθης Σούλης. Συμμετέχουν οι Α΄ Χορευτές, οι Σολίστ, οι Κορυφαίοι και το Corps de ballet της ΕΛΣ.

Τιμές: €15, €20, €30, €35, €40, €45, €50, €70 | Φοιτητικό, παιδικό: €12 | Περιορισμένης ορατότητας: €10

Η προπώληση θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο

Χορηγός: EUROBANK

Ντον Τζοβάννι

Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ

Συμπαραγωγή με την Όπερα του Γκαίτεμποργκ (Σουηδία) και τη Βασιλική Όπερα της Δανίας

11, 13, 16, 18, 20, 22, 27, 29 Δεκεμβρίου 2020 [Ώρα έναρξης 19.30 | Κυριακές 18.30]

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος ΕΛΣ – Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Μουσική διεύθυνση: Ντάνιελ Σμιθ

Σκηνοθεσία: Τζων Φούλτζεϊμς

Σκηνικά: Ντικ Μπερντ / Κοστούμια: Άνμαρι Γουντς / Φωτισμοί: Φαμπιάνα Πιτσόλι

Χορογράφος: Μαξίν Μπρέιαμ Σχεδιασμός Βιντεοπροβολών: Ουίλ Ντιουκ

Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

Ντον Τζοβάννι: Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Διονύσης Σούρμπης

Ντόννα Άννα: Βασιλική Καραγιάννη, θ.α.

Ντον Οττάβιο: Γιάννης Χριστόπουλος, Βασίλης Καβάγιας

Διοικητής: Πέτρος Μαγουλάς, Αλέξανδρος Σταυρακάκης

Ντόννα Ελβίρα: Άννα Στυλιανάκη, Άρτεμις Μπόγρη

Λεπορέλλο: Τάσος Αποστόλου, Χάρης Ανδριανός

Μαζέττο: Νίκος Κοτενίδης, Γιώργος Ματθαιακάκης

Tσερλίνα: Χρύσα Μαλιαμάνη, Μιράντα Μακρυνιώτη

Η νέα παραγωγή του Ντον Τζοβάννι του Μότσαρτ αποτελεί μια μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με δύο σημαντικά βορειοευρωπαϊκά λυρικά θέατρα, την Όπερα του Γκαίτεμποργκ και τη Βασιλική Όπερα της Δανίας. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο διακεκριμένος σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής της Βασιλικής Όπερας της Δανίας Τζων Φούλτζεϊμς. Η παραγωγή, μετά την αθηναϊκή πρεμιέρα του Δεκεμβρίου του 2020, θα παρουσιαστεί σε Γκαίτεμποργκ και Κοπεγχάγη. Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

O Φούλτζεϊμς τοποθετεί τη δράση της όπερας σε ένα σημερινό ξενοδοχείο, έναν μικρόκοσμο μιας πόλης, έναν τόπο συνάντησης ανθρώπων, όπου το ιδιωτικό γίνεται δημόσιο και ο χρόνος παραμονής είναι περιορισμένος. Ο σκηνοθέτης σημειώνει: «Ο Ντον Τζοβάννι είναι μια όπερα που διαρκεί στον χρόνο επειδή είναι πολύπλευρη· έχει πολύ χιούμορ και σπουδαία θεατρικά σκηνικά, όλα ενταγμένα μέσα σε μια σκοτεινή ιστορία μυστηρίου για έναν αποπλανητή που κάποιος πρέπει να τον σταματήσει. Είναι ένα έργο για το πώς ζούμε μαζί στην κοινωνία και, όπως συμβαίνει πάντα με την όπερα, για το πώς αντιμετωπίζουμε τον θάνατο. Η κορύφωσή του έγκειται στον πολυαναμενόμενο θάνατο του ίδιου του Ντον Τζοβάννι, καθώς προτιμάει τον θάνατο, ακόμα και την κόλαση, από το να απαρνηθεί το ποιος είναι. Ο θάνατός του είναι μια έκφραση της τάξης που επανεπιβεβαιώνει την ισχύ της έναντι της αχαλίνωτης ελευθερίας που εκείνος αντιπροσωπεύει». Στον Ντον Τζοβάννι –ένα από τα ορόσημα του οπερατικού ρεπερτορίου– ο Μότσαρτ αποδίδει με τη μουσική του όλες τις όψεις της πορείας του ανθρώπου που τα βάζει με τον Θεό και παίρνει την τύχη του στα χέρια του.

Στους βασικούς ρόλους διακεκριμένοι μονωδοί, όπως οι Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Διονύσης Σούρμπης, Βασιλική Καραγιάννη, Γιάννης Χριστόπουλος, Βασίλης Καβάγιας, Τάσος Αποστόλου, Χάρης Ανδριανός, Πέτρος Μαγουλάς, Αλέξανδρος Σταυρακάκης, Άννα Στυλιανάκη, Άρτεμις Μπόγρη κ.ά. Τη μουσική διεύθυνση υπογράφει ο Ντάνιελ Σμιθ.

Τιμές: €15, €20, €35, €40, €50, €55, €60, €80 | Φοιτητικό, παιδικό: €15 | Περιορισμένης ορατότητας: €10

Η προπώληση θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο

Χορηγός: ALPHA BANK

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  • PROGRAMME

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΕΛΣ

GNO ALTERNATIVE STAGE

ΣΕΠΤ – ΔΕΚ • SEPT – DEC 2020

Ιδρυτικός Δωρητής Εναλλακτικής Σκηνής:

 Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Συναυλία
Μίκης Θεοδωράκης

Επιτάφιος (1958), Διόνυσος (1985)

Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ – ΚΠΙΣΝ

26, 27 Σεπτεμβρίου 2020

Ώρα έναρξης: 20.30 (Κυριακή: 19.00)

Μουσική διεύθυνση: Λίζα Ξανθοπούλου

Διασκευή (Επιτάφιος): Γιάννης Μπελώνης

Σολίστ: Μπέττυ Χαρλαύτη (Επιτάφιος), Ζαχαρίας Καρούνης (Διόνυσος)

Καλλιτεχνική διεύθυνση chórεs: Μαρίνα Σάττι

Μουσική διδασκαλία – Διεύθυνση chórεs: Ειρήνη Πατσέα

Συμμετέχει ενδεκαμελές ενόργανο σύνολο, το φωνητικό σύνολο chórεs (Επιτάφιος) και η Χορωδία της ΕΡΤ (Διόνυσος)

Δύο τραυματικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας ενέπνευσαν τον μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη για τη δημιουργία ισάριθμων πολιτικών έργων θρησκευτικής φόρμας. Η αιματηρή απεργία στη Θεσσαλονίκη του 1936 και το ομότιτλο ποίημα του Γιάννη Ρίτσου ήταν η πρώτη ύλη του Επιτάφιου, ενός από τα σπουδαιότερα και γνωστότερα έργα του συνθέτη, που συνιστά ένα πραγματικό πολιτικό και ελληνικό Stabat mater. Τα Δεκεμβριανά (1944) ήταν η μαγιά για τη δημιουργία του λιγότερου γνωστού αλλά εξίσου αριστουργηματικού Διόνυσου, ενός μακρού θρήνου για τη θυσία των εφήβων, αγοριών και κοριτσιών, που έπεσαν κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου στη μάχη του Μακρυγιάννη.

Τιμές εισιτηρίων: €15, €20 Φοιτητικό, παιδικό: €10

Ιδρυτικός Δωρητής Εναλλακτικής Σκηνής / Δωρητής παράστασης:

 Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Θέατρο

Europa

Βασισμένο στην ομώνυμη ταινία του Λαρς φον Τρίερ

Πρώτη πανελλήνια παρουσίαση

Συμπαραγωγή με το Ελληνογερμανικό Θέατρο – Κώστας Παπακωστόπουλος

Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ – ΚΠΙΣΝ

8, 9 Οκτωβρίου 2020

Ώρα έναρξης: 20.30

Μουσική: Χέρμπερτ Μίτσκε

Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Κώστας Παπακωστόπουλος

Σκηνικά – Κοστούμια: Ζέζο Ντινέκοφ

Βίντεο: Τζων Σάιντλερ

Φωτισμοί: Τζούλια Κάιντλ

Δραματουργία: Κριστίνα Ριπεάνου

Γραφική επιμέλεια: Αντρέας Τσορτανίδης

Ερμηνεύουν: Τόμας Φράνκε, Φλόριαν Γκήρλιχς, Νίκος Γουδανάκης, Στέφαν Κλάινερτ, Λίζα Ζοφί Κους, Αντώνης Μιχαλόπουλος, Βασίλης Ναλμπάντης, Μπόντο Πρίμους

Η αριστουργηματική ταινία Europa (1991) του εκκεντρικού Δανού σκηνοθέτη Λαρς φον Τρίερ ζωντανεύει στη σκηνή μέσα από τη ματιά του Κώστα Παπακωστόπουλου, διακεκριμένου σκηνοθέτη, ιδρυτή και καλλιτεχνικού διευθυντή του Ελληνογερμανικού Θεάτρου, το οποίο γιορτάζει 30 χρόνια ζωής. Η μουσική του Χέρμπερτ Μίτσκε και τα ασπρόμαυρα βίντεο του Τζων Σάιντλερ υποβάλλουν την καφκική ατμόσφαιρα σε αυτό το ταξίδι-εφιάλτη στην ιστορία της Ευρώπης. Σε μια εποχή ολοένα αυξανόμενων διαφωνιών, αντιπαραθέσεων αλλά και αμφισβητήσεων σχετικά με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο σκηνοθέτης δανείζεται τα μοτίβα του Λαρς φον Τρίερ για να αναδείξει μέσα από το βίαιο παρελθόν της Ευρώπης τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το μέλλον της.

Η διεθνής παραγωγή του έργου Europa και η παρουσίασή του σε Ελλάδα και Γερμανία πραγματοποιείται με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) προς το Ελληνογερμανικό Θέατρο.

Στα γερμανικά με ελληνικούς υπέρτιτλους

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας

Ιδρυτικός Δωρητής Εναλλακτικής Σκηνής / Δωρητής παράστασης:

 Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Μπαλέτο ΕΛΣ

Human Behaviour

Δίπτυχο σύγχρονου χορού

Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ – ΚΠΙΣΝ

16, 17, 18 Οκτωβρίου 2020

Ώρα έναρξης: 20.30 (Κυριακή: 19.00)

POINT OF NO RETURN

Χορογραφία: Γιάννης Μανταφούνης

Μουσική: Γιώργος Κουμεντάκης

PLAΝ B

Χορογραφία: Ερμίρα Γκόρο

Μουσική: Δήμητρα Τρυπάνη

Συμμετέχει κουαρτέτο εγχόρδων: Αντώνης Σουσάμογλου (βιολί), Ντέιβιντ Μπόγκοραντ (βιολί), Θανάσης Σουργκούνης (βιόλα), Γιάννης Στέφος (τσέλο)

Με τους Α΄ Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de ballet της ΕΛΣ

Το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην πρώτη του παραγωγή για την Εναλλακτική Σκηνή παρουσιάζει ένα δίπτυχο σύγχρονου χορού με δύο καταξιωμένους χορογράφους, τον Γιάννη Μανταφούνη και την Ερμίρα Γκόρο. Ένα κουαρτέτο εγχόρδων, με διακεκριμένους μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, ερμηνεύει ζωντανά έργα των Γιώργου Κουμεντάκη και Δήμητρας Τρυπάνη. Οι χορογραφίες μετεωρίζονται μεταξύ κλασικής και σύγχρονης τεχνοτροπίας, δίνοντας την ευκαιρία στους χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ να πειραματιστούν σε νέες φόρμες και σε μια μικρότερη κλίμακα.

Τιμές εισιτηρίων: €15, €20 Φοιτητικό, παιδικό: €10

Ιδρυτικός Δωρητής Εναλλακτικής Σκηνής / Δωρητής παράστασης:

 Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Χορηγός Μπαλέτου της ΕΛΣ:

Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ 2020

Ο πιανιστικός Μπετόβεν

Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης

Καλλιτεχνική επιμέλεια Φεστιβάλ: Χαράλαμπος Αγγελόπουλος

Οι 32 σονάτες για πιάνο του Μπετόβεν
Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ – ΚΠΙΣΝ
23, 30, 31 Οκτωβρίου 2020
6, 7 Νοεμβρίου 2020
Ώρες έναρξης: 20.30 (ρεσιτάλ) και 18.00 (πρωτοεμφανιζόμενοι σολίστ)


Ρεσιτάλ: Γιώργος Κωνσταντίνου, Θανάσης Αποστολόπουλος (23/10), Αλέξανδρος Σαρακενίδης, Δημήτρης Βασιλάκης (30/10), Γρηγόρης Ιωάννου, Αναστάσιος Πάππας (31/10), Δημήτρης Δημόπουλος, Ελισάβετ Κουναλάκη (6/11), Γιώργος Φράγκος, Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου (7/11)
Πρωτοεμφανιζόμενοι σολίστ: Αντώνης Σελεμίδης (24/10), Σεμπαστιάν Σαλβατέρρα (30/10), Στάθης Χωματσάς (31/10), Μελίνα Τσινάβου (7/11)

Η προνύμφη και η νυχτοπεταλούδα του L. van B.
Έργο για σόλο πιάνο του Γιώργου Κουμεντάκη

Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ – ΚΠΙΣΝ

24 Οκτωβρίου 2020

Ώρα έναρξης: 20.30

Σολίστ: Στέφανος Θωμόπουλος

250 χρόνια Μπετόβεν
Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος ΕΛΣ – ΚΠΣΙΝ
5 Νοεμβρίου 2020
Ώρα έναρξης: 20.00

Μουσική διεύθυνση: Οντρέι Όλος

Σολίστ: Χρίστος Παπαγεωργίου, Βασίλης Βαρβαρέσος, Χαράλαμπος Αγγελόπουλος (πιάνο), Ιάσονας Κεραμίδης (βιολί), Άγγελος Λιακάκης (βιολοντσέλο)

Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

Με την Ορχήστρα και τη Χορωδία της ΕΛΣ

To Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ 2020, μια μεγάλη γιορτή για τον «βασιλιά των οργάνων», επιστρέφει για τέταρτη συνερχόμενη χρονιά με ένα μοναδικό αφιέρωμα στην πιανιστική μουσική του Μπετόβεν με αφορμή τη συμπλήρωση 250 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου μουσουργού.

Δέκα αναγνωρισμένοι Έλληνες πιανίστες σε πέντε βραδινά ρεσιτάλ και τέσσερις πρωτοεμφανιζόμενοι σολίστ σε απογευματινές συναυλίες παρουσιάζουν τις 32 σονάτες για πιάνο του σπουδαίου Γερμανού συνθέτη. Το πρόγραμμα των συναυλιών στην Εναλλακτική Σκηνή συμπληρώνεται με μια ξεχωριστή συναυλία με έργα του Γιώργου Κουμεντάκη με αναφορές στη μουσική του Μπετόβεν.

Στην κεντρική συναυλία του Φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΛΣ συμπράττουν με καταξιωμένους σολίστες σε τρία δημοφιλή έργα του ρεπερτορίου: Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε ρε μείζονα, έργο 61α· Τριπλό κοντσέρτο για βιολί, βιολοντσέλο, πιάνο και ορχήστρα σε ντο μείζονα, έργο 56· Χορωδιακή φαντασία για πιάνο, χορωδία και ορχήστρα σε ντο ελάσσονα, έργο 80.

Τιμές εισιτηρίων (ρεσιτάλ): €12, €15 Φοιτητικό, παιδικό: €10

Τιμές εισιτηρίων (συναυλία 5/11): €15, €20, €25 Φοιτητικό, παιδικό: €10 • Περιορισμένης ορατότητας: €8

Πρωτοεμφανιζόμενοι σολίστ: Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας

Ιδρυτικός Δωρητής Εναλλακτικής Σκηνής / Δωρητής παράστασης:

 Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Μουσικό θέατρο για παιδιά και νέους

Patari project

Τέσσερις εποχές

Βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Αντόνιο Βιβάλντι

Παραγγελία της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ

Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ – ΚΠΙΣΝ

Πρωινές παραστάσεις – Ώρα έναρξης: 11.00

1, 3, 4, 5, 15, 19, 20, 22, 25, 26, 27, 29 Νοεμβρίου 2020

6, 11, 12, 13, 19, 20, 22, 23, 24, 26, 27, 29, 30, 31 Δεκεμβρίου 2020

2, 3, 5, 10, 12, 13, 14, 17 Ιανουαρίου 2020

Μεσημβρινές παραστάσεις – Ώρα έναρξης: 13.30

15, 22, 29 Νοεμβρίου 2020

Μουσική επεξεργασία, πρωτότυπη σύνθεση: Νίκος Γαλενιανός

Σκηνοθεσία: Σοφία Πάσχου

Δραματουργία: Χουάν Αγιάλα

Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού

Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ

Κίνηση: Άννι Πούι Λινγκ Λοκ

Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου

Άνοιξη: Αλέξης Βιδαλάκης, Κατερίνα Μαυρογεώργη

Καλοκαίρι: Γιάννης Γιαννούλης, Στέφη Πουλοπούλου

Φθινόπωρο: Θεοδόσης Κώνστας, Εριφύλη Στεφανίδου

Χειμώνας: Αποστόλης Ψυχράμης

Μουσικοί: Γιάννης Αγρανιώτης (βιολί), Αλέξης Καραϊσκάκης (τσέλο), Δημήτρης Τίγκας (κοντραμπάσο),Αλέξης Μαστιχιάδης (τσέμπαλο), Κωνσταντίνος Ζιγκερίδης (ακορντεόν)

Ένα διαχρονικό αριστούργημα που υμνεί τις εναλλαγές της φύσης και την κυκλικότητα του χρόνου, οιΤέσσερις εποχές του Αντόνιο Βιβάλντι έρχονται για δεύτερη χρονιά μέσα από μια πρωτότυπη παράσταση με «πράσινο» χαρακτήρα στην Εναλλακτική Σκηνή. Μετά τη μεγάλη περσινή επιτυχία, οι Τέσσερις εποχές, ένα από τα πιο δημοφιλή έργα της μπαρόκ μουσικής, ξαναζωντανεύουν επί σκηνής με τρόπο μοναδικό σε μια παράσταση μουσικού θεάτρου η οποία θίγει σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με τη στάση μας απέναντι στο περιβάλλον και τους κινδύνους που διατρέχει.

Θέματα όπως η μείωση της χρήσης πλαστικών, η σπατάλη τροφίμων και η κυκλική οικονομία παρουσιάζονται στα παιδιά με τρόπο παιγνιώδη και ψυχαγωγικό, αναπτύσσοντας παράλληλα την οικολογική τους συνείδηση, αλλά και την καλλιτεχνική τους παιδεία. Η ιδέα της ανακύκλωσης βρίσκεται στον πυρήνα της δραματουργίας της παράστασης, η οποία απευθύνεται σε παιδιά από 6 έως 96 ετών, ενώ είδη μιας χρήσης, από πλαστικές σακούλες και μπουκάλια μέχρι πλαστικά καλαμάκια και γάντια, μεταμορφώνονται σε εντυπωσιακά κοστούμια.

Τη σκηνική δημιουργία της παράστασης έχει αναλάβει το Patari Project, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της ταλαντούχας Σοφίας Πάσχου, μια ομάδα που έχει επιδείξει τα τελευταία χρόνια μια σειρά παραστάσεων που έγιναν σημεία αναφοράς για το κοινό του θεάτρου για παιδιά και νέους.

Η παράσταση Τέσσερις εποχές αποτελεί μια δημιουργική συνέργεια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τη Lidl Ελλάς και έρχεται ως συνέχεια της συνεργασίας που ξεκίνησε ήδη από το 2018 με τη Lidl Eλλάς ως χορηγό των εκπαιδευτικών εργαστηρίων μουσικής, μουσικού θεάτρου και καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Τιμές εισιτηρίων: Καθημερινές παραστάσεις για σχολεία: €10 Σαββατοκύριακα: €12, €15 Φοιτητικό: €10

Ιδρυτικός Δωρητής Εναλλακτικής Σκηνής / Δωρητής παράστασης:

 Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Σημείωμα του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της ΕΛΣ Γιώργου Κουμεντάκη 

Φίλες και φίλοι,

Η πανδημία του κορονοϊού άλλαξε τις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλον τον πλανήτη. Όπως είναι αυτονόητο, μια τέτοια κρίση δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο τον χώρο της παραγωγής του πολιτισμού.

Ο χώρος της όπερας είναι ένας από τους βαρύτερα πληγωμένους, καθώς λόγω των πολυπληθών και ακριβών παραγωγών, αλλά και λόγω των αιθουσών των χιλιάδων θέσεων, τα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του πλανήτη έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους για όλο το 2020.

Σε ό,τι αφορά την Εθνική Λυρική Σκηνή, η πανδημία τη βρήκε σε μια από τις πιο δημιουργικές στιγμές της καλλιτεχνικής της εξωστρέφειας, αμέσως μετά την επιτυχία του Βότσεκ και ενώ ετοιμάζαμε το πρότζεκτ του Γιώργου Λάνθιμου με τον ΝΕΟΝ, τη συμπαραγωγή με τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς, το ντεμπούτο της Ανίτας Ρατσβελισβίλι στον ρόλο της Σαρλότ (Βέρθερος), έναν νέο Ριγολέττο για το Ηρώδειο και πολλά άλλα.

Όπως είναι γνωστό, βάλαμε σε πρώτη προτεραιότητα την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και των εργαζομένων και συνεργατών της ΕΛΣ, και ήμασταν οι πρώτοι που κλείσαμε το θέατρό μας στην Ελλάδα, από τις 8 Μαρτίου.

Μέσα στους τέσσερις μήνες που μεσολάβησαν από τότε έως σήμερα, η Εθνική Λυρική Σκηνή επέλεξε να μη μείνει αδρανής και να κρατήσει ζωντανή τη σχέση της με το κοινό. Παράλληλα με τις μεταδόσεις παλιότερων παραστάσεών μας σε διαδίκτυο και ΕΡΤ, που παρακολούθησαν 670.000 θεατές, δημιουργήσαμε και το 1ο μας διαδικτυακό φεστιβάλ με νέο πρωτογενές υλικό μουσικής, μουσικού θεάτρου, χορού, όπερας και οπερέτας, το οποίο είδαν συνολικά 350.000 θεατές. Αυτή την περίοδο είμαστε στη διαδικασία παραγωγής του 2ου διαδικτυακού μας φεστιβάλ, το οποίο θα προβληθεί online τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και ο θεματικός του άξονας είναι η λόγια ελληνική μουσική.

Επιπλέον, πριν λίγες μέρες ξεκίνησε ο νέος θεσμός του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», στον οποίο, όπως είναι γνωστό, η ΕΛΣ συμμετέχει με 20 πρωτογενείς παραγωγές, οι οποίες παρουσιάζονται σε 111 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σε όλη την Ελλάδα. Η μεγάλη πρεμιέρα έγινε στη Ρωμαϊκή Αγορά με το μοναδικό ρεσιτάλ της σπουδαίας Ανίτας Ρατσβελισβίλι, το οποίο παρακολούθησαν online πάνω από 1.180.000 θεατές σε όλο τον κόσμο.

Σήμερα σας ανακοινώνουμε το πρόγραμμα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020, ενώ εντός του φθινοπώρου θα σας ανακοινώσουμε το επετειακό πρόγραμμα του 2021, με το οποίο θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Οι παραγωγές Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020, όπως και το σύνολο του επετειακού προγράμματος 2021 υλοποιούνται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της ΕΛΣ.

Καθώς, όπως είναι αυτονόητο, το πρόγραμμα των επόμενων μηνών έχει προκύψει μετά από πολλές σκέψεις, αλλαγές, συμβιβασμούς και υπό την αβεβαιότητα της παρούσας κατάστασης, θα ήθελα να αναφέρω στο σημείωμα αυτό, όχι μόνο τις παραγωγές που θα παρουσιάσουμε, αλλά και αυτές που μεταφέραμε για αργότερα ή αυτές που κρίναμε ότι δεν πρέπει να κάνουμε σε μια τέτοια στιγμή.

Λίγες μέρες πριν την αναστολή των δραστηριοτήτων μας, στο τέλος Φεβρουαρίου, επρόκειτο να ανακοινώσουμε μια σπουδαία συναυλία –που προετοιμάζαμε για περισσότερα από δύο χρόνια– στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού για τον Σεπτέμβριο του 2020. Θα ήταν η πρώτη φορά που η Εθνική Λυρική Σκηνή θα συναντούσε επί σκηνής τον σπουδαιότερο τενόρο της εποχής μας, για ένα μοναδικό ρεσιτάλ στη σκιά της Ακρόπολης: τον περιζήτητο Γιόνας Κάουφμαν. Μετά από πολλές προσπάθειες και με την πολύτιμη συνδρομή του χορηγού μας, της εταιρείας Rolex, είχαμε καταφέρει να κλείσουμε τον «βασιλιά των τενόρων», τον συγκλονιστικό ερμηνευτή με τη μοναδική φωνή και την απαράμιλλη σκηνική παρουσία –στην απόλυτη ακμή της καριέρας του–, για την πρώτη του εμφάνιση στο Ηρώδειο. Όμως, με τις δεδομένες συνθήκες και τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί για την προστασία της δημόσιας υγείας, επιλέξαμε, με τη σύμφωνη γνώμη του καλλιτέχνη και από κοινού με τον χορηγό μας, τη Rolex, να μην κάνουμε φέτος το ρεσιτάλ αυτό, αλλά να το μεταφέρουμε και να το προγραμματίσουμε από τώρα για ένα χρόνο αργότερα και συγκεκριμένα για τις 12 Σεπτεμβρίου 2021.

Η νέα σεζόν της Κεντρικής μας Σκηνής θα ανοίξει στις 11 Οκτωβρίου στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος στο ΚΠΙΣΝ με τη Μαντάμα Μπαττερφλάι του Πουτσίνι. Ο λόγος που επιλέξαμε να ανοίξουμε με το έργο αυτό είναι γιατί τον φετινό Οκτώβριο συμπληρώνονται τα 80 χρόνια από την ιστορική εκείνη πρώτη παρουσίαση της Μπαττερφλάι από την ΕΛΣ στις 25 Οκτωβρίου 1940, τρεις μέρες πριν την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου. Ο συμβολισμός είναι προφανής: η ΕΛΣ ήταν πάντα παρούσα και θαρραλέα σε πολύ δύσκολες εποχές και κατάφερνε να σταθεί όρθια ακόμα και σε συνθήκες απολύτως αντίξοες, όπως τότε, όπως και σήμερα.

Η παραγωγή της Μπαττερφλάι επρόκειτο να είναι νέα και ιδιαιτέρως φιλόδοξη. Η σκηνοθεσία είχε ανατεθεί από την ΕΛΣ στον σπουδαίο Ολιβιέ Πυ. Όμως, με τους περιορισμούς που υπάρχουν επί σκηνής λόγω του κορονοϊού, κρίναμε ότι η σκηνοθεσία αυτή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί τώρα και καταλήξαμε στην απόφαση να παρουσιάσουμε μια αναβίωση της σκηνοθεσίας του Ούγκο ντε Άνα που είχε πρωτοπαρουσιαστεί στο Ηρώδειο, σε μια νέα εκδοχή ειδικά για τη σκηνή της Αίθουσας Σταύρος Νιάρχος. Έτσι η παραγωγή του Ολιβιέ Πυ μεταφέρεται και θα παρουσιαστεί τη σεζόν 2022/23. Στην Μπαττερφλάι το ελληνικό κοινό θα μπορέσει να θαυμάσει ένα καστ πραγματικών αστέρων, αφού τον ομώνυμο ρόλο θα μοιραστούν τρεις σπουδαίες πρωταγωνίστριες: η Ερμονέλα Γιάχο, η Κριστίνε Οπολάις και η δική μας Τσέλια Κοστέα. Η πρώτη εμφάνιση της Ερμονέλας Γιάχο στην Ελλάδα είναι ένα γεγονός διεθνούς ενδιαφέροντος. Η «πιο φημισμένη σοπράνο στον κόσμο», σύμφωνα με τον Economist, ξεκίνησε από την Αλβανία και έχει κατακτήσει τις κορυφαίες όπερες της Ευρώπης και της Αμερικής με τις μοναδικές ερμηνείες της. «Μια από τις σημαντικότερες ερμηνεύτριες του βερισμού, θριαμβεύει στη Μαντάμα Μπαττερφλάι», γράφει ο Guardian, ενώ το κοινό της όπερας παραληρεί σε κάθε εμφάνισή της σε Λονδίνο, Παρίσι, Νέα Υόρκη, Βιέννη, Μαδρίτη. H Οπολάις, την οποία το ελληνικό κοινό αποθέωσε ως Τόσκα στην Αθήνα το 2008, θεωρείται μια από τις πιο σπουδαίες ερμηνεύτριες του ρεπερτορίου του Πουτσίνι διεθνώς.

Στις 5 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής μας Σκηνής, θα παρουσιάσουμε στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος μια μεγάλη συναυλία για τα 250 χρόνια Μπετόβεν, με την Ορχήστρα, τη Χορωδία μας και διακεκριμένους σολίστ, σε μουσική διεύθυνση Οντρέι Όλος.

Στις 21 Νοεμβρίου θα κάνει πρεμιέρα ο πολυαναμενόμενος Δον Κιχώτης από το Μπαλέτο της ΕΛΣ. Πρόκειται για την παραγωγή που επρόκειτο να κάνει πρεμιέρα τον περασμένο Μάρτιο, αλλά ανεστάλη λόγω της πανδημίας. Την Ορχήστρα της ΕΛΣ διευθύνει ο Στάθης Σούλης, τη χορογραφία, η οποία είναι βασισμένη στον Πετιπά, υπογράφει ο Τιάγκο Μπορντίν, τα σκηνικά ο Γιώργος Σουγλίδης και τα κοστούμια η Μαίρη Κατράντζου.

Στις 11 Δεκεμβρίου 2020 ξεκινάει από την Αθήνα και την Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος το ταξίδι μιας μεγάλης διεθνούς συμπαραγωγής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με την Όπερα του Γκαίτεμποργκ και τη Βασιλική Όπερα της Δανίας. Πρόκειται για τον Ντον Τζοβάννι, σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή της Όπερας της Δανίας Τζων Φουλτζέιμς, μια παραγωγή η οποία δημιουργείται εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, και η οποία μετά την αθηναϊκή της πρεμιέρα θα παρουσιαστεί σε Γκαίτεμποργκ και Κοπεγχάγη. Τους βασικούς ρόλους θα ερμηνεύσουν διακεκριμένοι Έλληνες μονωδοί, όπως οι Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Διονύσης Σούρμπης, Βασιλική Καραγιάννη, Γιάννης Χριστόπουλος, Βασίλης Καβάγιας, Τάσος Αποστόλου, Χάρης Ανδριανός, Πέτρος Μαγουλάς, Αλέξανδρος Σταυρακάκης, Άννα Στυλιανάκη, Άρτεμις Μπόγρη κ.ά., ενώ τη μουσική διεύθυνση υπογράφει ο Ντάνιελ Σμιθ.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή συνεχίζει να αναπτύσσει και να διευρύνει την πολιτική της καλλιτεχνικής της εξωστρέφειας, την οποία τόσο γενναιόδωρα στηρίζει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την –τετραετούς διάρκειας– δωρεά των 20.000.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, η Εθνική Λυρική Σκηνή ετοιμάζει μεγάλες συμπαραγωγές και συνεργασίες με ευρωπαϊκά και αμερικανικά λυρικά θέατρα, προγραμματίζει περιοδείες, αναπτύσσει σημαντικές συνεργασίες με κορυφαίους καλλιτέχνες, αλλά και προβάλλει το έργο της συστηματικά εντός και κυρίως εκτός Ελλάδος.

Στόχος της καλλιτεχνικής μας εξωστρέφειας που τόσο προσεκτικά έχουμε σχεδιάσει είναι να κάνουμε την Εθνική Λυρική Σκηνή ένα λυρικό θέατρο που να μπορεί να συγκριθεί ποιοτικά με τις κεντρικές ευρωπαϊκές όπερες. Για να επιτευχθεί αυτό, έχουμε δημιουργήσει μια ισχυρή καλλιτεχνική ταυτότητα, βασικές αρχές της οποίας είναι η διεύρυνση του ρεπερτορίου μας, οι αιχμηρές αναγνώσεις των κλασικών έργων, οι αναθέσεις, η σύνδεση των τεχνών, το υψηλό επίπεδο του εγχώριου καλλιτεχνικού μας δυναμικού, αλλά και οι επιλεγμένες μας συνεργασίες με κορυφαίους ξένους καλλιτέχνες.

Εδώ θα ήθελα να αναφέρω κάποιους αριθμούς. Πάνω από το 80-85% των καλλιτεχνών με τους οποίους συνεργαζόμαστε είναι Έλληνες και μόνο 10-15% είναι ξένοι. Φυσικά τα κριτήρια επιλογής μας είναι αμιγώς καλλιτεχνικά και για αυτό κρινόμαστε. Παρ’ όλα αυτά, κρίνω χρήσιμο να αναφερθεί ότι όλες οι μετακλήσεις των ξένων φιλοξενούμενων καλλιτεχνών πραγματοποιούνται μέσω της στήριξης της Δωρεάς του ΙΣΝ, αλλά και από ιδιωτικές χορηγίες. Ενδεικτικό είναι ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχουν τραγουδήσει στις παραγωγές μας πάνω από 435 Έλληνες τραγουδιστές, ενώ παράλληλα και στο ensemble των πρωταγωνιστών μας, ανάλογα με τις ανάγκες του ρεπερτορίου της κάθε σεζόν, έχουμε μαζί μας μερικούς από τους σημαντικότερους Έλληνες πρωταγωνιστές που διαπρέπουν διεθνώς, όπως τη Μυρτώ Παπαθανασίου, τη Χριστίνα Πουλίτση, τον Τάση Χριστογιαννόπουλο, τον Δημήτρη Τηλιακό κ.ά.

Την ίδια στιγμή μια νέα γενιά Ελλήνων μαέστρων διευθύνει μεγάλες παραγωγές μας στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος και στο Ηρώδειο, όπως, μεταξύ άλλων, οι Γιώργος Ζιάβρας, Στάθης Σούλης, Γιώργος Μπαλατσινός, Δημήτρης Μποτίνης κ.ά. Ενδεικτικά αναφέρω ότι στα 3 τελευταία χρόνια είχαμε στην Κεντρική μας Σκηνή 26 Έλληνες μαέστρους και μόλις 7 ξένους.

Για τη δωρεά της εξωστρέφειας και τη συνολική στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο του ΙΣΝ Ανδρέα Δρακόπουλο, με τον οποίο όλο αυτό το διάστημα μοιραστήκαμε τις ανησυχίες μας, αλλά και τις σκέψεις και τα σχέδιά μας για την αντιμετώπιση της κρίσης που βιώνουμε. Ένα μεγάλο ευχαριστώ θα ήθελα να πω και σε όλους τους συνεργάτες μας στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να καλωσορίσω τη νέα Πρόεδρο και Διευθύνουσα Σύμβουλο της ΚΠΙΣΝ Α.Ε. Έλλη Ανδριοπούλου και να της ευχηθώ κάθε επιτυχία στα νέα της καθήκοντα. Είμαι βέβαιος ότι με τη γνώση, την εμπειρία και τα διοικητικά της προσόντα, το ΚΠΙΣΝ θα αναπτυχθεί εντυπωσιακά μέσα στα επόμενα χρόνια.

Θα ήθελα εδώ να κάνω μια ειδική αναφορά στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, η οποία στάθηκε δίπλα μας σε όλη αυτή την περιπέτεια των τελευταίων μηνών, μας στήριξε με κάθε δυνατό μέσο και μέσω του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» μας άνοιξε μια νέα σημαντική δυνατότητα έκφρασης μέσα σε αυτή τη δύσκολη συνθήκη. Παράλληλα, μέσω του πακέτου στήριξης του ΥΠΠΟΑ για τους Έλληνες καλλιτέχνες, η ΕΛΣ έχει ήδη δώσει αναθέσεις για νέα έργα λόγιας μουσικής σε 20 Έλληνες συνθέτες. Θέλω δημόσια να ευχαριστήσω την Υπουργό κ. Μενδώνη για όλα όσα έχει κάνει, όχι μόνο για την Εθνική Λυρική Σκηνή, αλλά για τον Ελληνικό Πολιτισμό συνολικά.

Η προπώληση για τις παραγωγές Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου που ανακοινώνουμε σήμερα θα ξεκινήσει στις αρχές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, οπότε θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε περισσότερα για τα μέτρα που θα πρέπει να τηρούνται στις κλειστές αίθουσες των θεάτρων. Καλούμε όλους τους φίλους της ΕΛΣ να έρθουν στις παραστάσεις μας και παράλληλα τους διαβεβαιώνουμε ότι όλα τα αναγκαία μέτρα θα τηρούνται ευλαβικά.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τους χορηγούς της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που είναι πάντα δίπλα μας, και ακόμα περισσότερο σε δύσκολες περιόδους, όπως αυτή που βιώνουμε.

Ευχαριστώ την Πρόεδρό μας κ. Βένια Παπαθανασοπούλου, το Διοικητικό μας Συμβούλιο, όλους τους συνεργάτες μας, το καλλιτεχνικό, τεχνικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό της ΕΛΣ. Είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά και έχουμε πίστη ότι θα ξεπεράσουμε και αυτή τη δυσκολία.

Σας ευχαριστώ

Γιώργος Κουμεντάκης

Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΕΛΣ

Σημείωμα του Καλλιτεχνικού Διευθυντή Εναλλακτικής Σκηνής Αλέξανδρου Ευκλείδη 

Φίλες και φίλοι,

Τους μήνες της αναγκαστικής αποχής μας από το ζωντανό θέαμα είχαμε, περιέργως, την ιστορικά μεγαλύτερη πρόσβαση σε ένα παγκόσμιο αρχείο παραστάσεων. Η μνήμη του θεάτρου κατέκλυσε το διαδίκτυο, η πρόσβαση σε έναν τεράστιο αριθμό εξαιρετικών παραστάσεων υπήρξε μια παρηγοριά για την κατάσταση εξαίρεσης που επέβαλε η πανδημία. Σε πολλούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως στην περίπτωση της εξ αποστάσεως εργασίας, η πανδημία επέβαλε μια νέα τεχνολογική πραγματικότητα και άλλαξε, ίσως για πάντα, καθιερωμένες κοινωνικές πρακτικές. Στον χώρο του ζωντανού θεάματος η παλιά προσμονή της συνεύρεσης σε έναν κοινό χωροχρόνο θα υποκατασταθεί άραγε από νέες πραγματικότητες; Η επανεκκίνηση των παραστάσεων έρχεται σε μια στιγμή υπαρξιακής διερώτησης των ανθρώπων του ζωντανού θεάματος, καλλιτεχνών και θεατών, που για μια φορά ξαναβρίσκονται από την ίδια πλευρά, αντιμέτωποι με μεγάλα ερωτήματα, σαν αυτά που συνηθίζει να θέτει το θέατρο. Οι απαντήσεις που θα δοθούν το επόμενο διάστημα θα καθορίσουν, ίσως, και το μέλλον αυτής της παλιάς και διαρκώς ανανεούμενης τέχνης.

Η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κράτησε το νήμα της επικοινωνίας της με το κοινό συμμετέχοντας στα διαδικτυακά φεστιβάλ, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιώργου Κουμεντάκη. Τώρα είναι καιρός να ξαναπιάσει και το νήμα της σχέσης της με το κοινό από εκεί που το άφησε. Ο προγραμματισμός του πρώτου τετραμήνου επαναφέρει ορισμένες από τις παραγωγές που διακόπηκαν πριν μπορέσουν να βρουν τον δρόμο της σκηνής, προτείνει επαναλήψεις επιτυχημένων παραστάσεων της περιόδου που μας πέρασε, αλλά και νέες παραγωγές που είχαν προγραμματιστεί πριν την πανδημία.

Οι παραγωγές της περιόδου Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020

Τη νέα καλλιτεχνική περίοδο θα ανοίξουν δύο σημαντικά έργα του σπουδαίου Μίκη Θεοδωράκη, ο Επιτάφιος και ο Διόνυσος, δύο πολιτικά έργα θρησκευτικής μουσικής. Ο Επιτάφιος παρουσιάζεται σε νέα ενορχήστρωση του Γιάννη Μπελώνη, ενώ το έργο ερμηνεύει η Μπέττυ Χαρλαύτη, μια τραγουδίστρια με μεγάλη θητεία στο ρεπερτόριο του συνθέτη. Ο Διόνυσος παρουσιάζεται ξανά μετά από δεκαετίες, ερμηνευμένος από τον Ζαχαρία Καρούνη.

Στη συνέχεια έρχεται στην Εναλλακτική Σκηνή μια παραγωγή του Ελληνογερμανικού Θεάτρου με έδρα την Κολωνία, το οποίο γιορτάζει φέτος τα τριάντα χρόνια διαρκούς παρουσίας του, υπό τη διεύθυνση του σκηνοθέτη Κώστα Παπακωστόπουλου. Ο θίασος παρουσιάζει τη θεατρική διασκευή της ταινίας του Λαρς φον Τρίερ Europa, σε μια μετάκληση που πραγματοποιείται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Ελληνογερμανικό Θέατρο.

Το Μπαλέτο της ΕΛΣ εγκαινιάζει φέτος την παρουσία του στην Εναλλακτική Σκηνή με παραγωγές σύγχρονου χορού, προσανατολισμένες στο να ανανεώσουν το ρεπερτόριο της ομάδας με ένα δίπτυχο δύο σημαντικών χορογράφων της νεότερης γενιάς, με διεθνή παρουσία, της Ερμίρας Γκόρο και του Γιάννη Μανταφούνη. Τα δύο χορευτικά έργα βασίζονται σε συνθέσεις για κουαρτέτο εγχόρδων των Γιώργου Κουμεντάκη και Δήμητρας Τρυπάνη.

Το Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής, στην τέταρτη έκδοσή του, είναι αφιερωμένο φέτος στις 32 σονάτες του Μπετόβεν, από τη γέννηση του οποίου συμπληρώνονται φέτος 250 χρόνια. Το ογκώδες αυτό corpus έργων θα ερμηνεύσουν ορισμένοι από τους σημαντικότερους Έλληνες σολίστες του οργάνου, αλλά και ανερχόμενοι νέοι ερμηνευτές. Στην Κεντρική Σκηνή και με τη συνοδεία της Ορχήστρας και της Χορωδίας της ΕΛΣ παρουσιάζονται, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, τρία δημοφιλή έργα του ρεπερτορίου, ένα ιδιαίτερο και απαιτητικό πρόγραμμα που ερμηνεύεται από κορυφαίους σολίστες.

Σε διάλογο με το πιανιστικό έργο του Μπετόβεν, το οποίο αποτέλεσε σημείο αναφοράς στη συνθετική του καριέρα, βρίσκεται η συναυλία με έργα του Γιώργου Κουμεντάκη για σόλο πιάνο, ερμηνευμένα από τον Στέφανο Θωμόπουλο.

Οι Τέσσερις εποχές, η παράσταση για παιδιά και νέους βασισμένη στο ομώνυμο αριστούργημα του Αντόνιο Βιβάλντι, επανέρχεται για έναν δεύτερο κύκλο παραστάσεων. Η παράσταση του Patari Project σε σκηνοθεσία της Σοφίας Πάσχου έχει ως σημείο εκκίνησης τον κύκλο των εποχών, για να μιλήσει στα παιδιά για ζητήματα όπως η αειφορία, η σπατάλη των φυσικών πόρων και ο εγωιστικός ανταγωνισμός που βρίσκεται στη βάση της καταστροφής του περιβάλλοντος. Η παράσταση πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της Lidl Ελλάς, που την υποστηρίζει για δεύτερη χρονιά.

Η Εναλλακτική Σκηνή συστηματικά υποστηρίζει την ελληνική μουσικοθεατρική παραγωγή, με νέες αναθέσεις και παρουσιάσεις σημαντικών έργων της εγχώριας παραγωγής. Στον άξονα αυτό εντάσσεται και η παρουσίαση δύο μονόπρακτων οπερών δωματίου του πολυγραφότατου Χάρη Βρόντου, ενός συνθέτη με σταθερή και μακρά παρουσία στο λυρικό θέατρο. Τα δύο έργα, το Ρέκβιεμ Αχμάτοβα και Η επέτειος, παρουσιάζονται σε μουσική διεύθυνση Νίκου Βασιλείου και σκηνοθεσία της Αγγέλας Σαρόγλου.

Το ΗΠΑΡ, μια παράσταση μουσικού θεάτρου βασισμένη σε κείμενο του Ευθύμη Φιλίππου, είναι μια συλλογική δημιουργία μιας μεικτής ομάδας μουσικών του σημαντικού συγκροτήματος σύγχρονης μουσικής Ictus και των Ελλήνων ηθοποιών και σκηνοθετών Αγγελικής Παπούλια και Χρήστου Πασσαλή. Ένα διακαλλιτεχνικό εγχείρημα, που διερευνά τα όρια μεταξύ των τεχνών και εφαρμόζει τη λογική του επινοημένου θεάτρου στο μουσικό θέατρο.

Το έργο του Ντέιβιντ Γκρέιγκ Τα γεγονότα, έργο εμπνευσμένο από τη μαζική σφαγή 69 ανθρώπων από τον ακροδεξιό Μπρέιβικ το 2011 στη Νορβηγία, είναι μια πρότυπη συμπαραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής και οκτώ Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων. Στην παράσταση συμμετέχουν τοπικές ερασιτεχνικές χορωδίες, δίνοντας έτσι την ευκαιρία για μια ουσιαστική συνεργασία με φορείς, αλλά και ερασιτέχνες καλλιτέχνες της περιφέρειας. Η παράσταση, στην οποία πρωταγωνιστούν η Μαρία Κεχαγιόγλου και ο Κωνσταντίνος Μπιμπής, είναι σκηνοθετημένη από τον ανερχόμενο σκηνοθέτη Αλέξανδρο Ραπτοτάσιο.

Στο τέλος της χρονιάς επανέρχεται στην Εναλλακτική Σκηνή, μετά τον εξαιρετικά επιτυχημένο πρώτο κύκλο παραστάσεων τον Φεβρουάριο, το θρυλικό μιούζικαλ Into the Woods των Στήβεν Σόντχαϊμ και Τζέιμς Λαπάιν, σκηνοθετημένο από τον Δημήτρη Μπογδάνο, με μια ομάδα νέων, αλλά και καταξιωμένων πρωταγωνιστών. Μια εναλλακτική προσέγγιση του αντι-παραμυθιού του Σόντχαϊμ, που συνεπήρε το κοινό με τη δροσερή και ευφάνταστη ερμηνεία του έργου.

Ένας νέος κύκλος αρχίζει

Η Εναλλακτική Σκηνή ολοκληρώνει με τη φετινή καλλιτεχνική περίοδο την πρώτη τριετία λειτουργίας της. Κατά τη διάρκεια των τριών αυτών χρόνων πραγματοποιήθηκαν 140 παραγωγές, που παίχθηκαν σε 510 παραστάσεις, τις οποίες παρακολούθησαν 151.000 θεατές. Ο αριθμός των καλλιτεχνών που συνήψαν σύμβαση με την Εναλλακτική Σκηνή ανέρχεται σε 450, χωρίς να υπολογιστούν τα μουσικά σύνολα, γεγονός που είχε επίδραση στη σημαντική αύξηση της απασχόλησης στον χώρο του λυρικού θεάτρου τα τελευταία χρόνια.

Ακρογωνιαίος λίθος της τριετούς αυτής λειτουργίας υπήρξαν οι δωρεές του Ιδρυτικού Δωρητή της Εναλλακτικής Σκηνής, του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Χάρη στις δωρεές του ΙΣΝ ο νέος αυτός θεσμός μπόρεσε να ολοκληρώσει έναν πρώτο κύκλο λειτουργίας, αφήνοντας, θέλω να πιστεύω, ένα θετικό αποτύπωμα στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας μας. Το σύγχρονο μουσικό θέατρο εμπλουτίστηκε καθοριστικά με νέα έργα, προϊόντα της συστηματικής πολιτικής αναθέσεων της Εναλλακτικής Σκηνής σε Έλληνες συνθέτες, ενώ νέοι καλλιτέχνες αναδείχθηκαν μέσα από τις συνεργασίες τους με τον νέο θεσμό, που έδωσε ιδιαίτερο βάρος στη νεανική δημιουργία. Οφείλω εκ μέρους και των συνεργατών της Εναλλακτικής Σκηνής, αλλά και ολόκληρης της ΕΛΣ, ένα από καρδιάς ευχαριστώ στον Πρόεδρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Ανδρέα Δρακόπουλο, που πίστεψε στο εγχείρημα της Εναλλακτικής Σκηνής ήδη από την εποχή της ανέγερσης του ΚΠΙΣΝ και που τη βοήθησε να γίνει, από ένα σχέδιο επί χάρτου, ένα ζωντανό κύτταρο δημιουργικότητας.

Οι αυτονόητες ευχαριστίες μου πηγαίνουν επίσης στον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της ΕΛΣ Γιώργο Κουμεντάκη, ο οποίος δεν υπήρξε μόνο ο εμπνευστής της Εναλλακτικής Σκηνής, αλλά και εκείνος που έμπρακτα τη στήριξε καθ’ όλη τη διάρκεια των τριών πρώτων χρόνων λειτουργίας της. Ο καταιγιστικός ρυθμός λειτουργίας των τελευταίων χρόνων δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς τη διαρκή του φροντίδα σε καθημερινή βάση.

Η νέα καλλιτεχνική περίοδος, που ξεκινάει εν μέσω μιας γενικότερης αμηχανίας, είναι και η έναρξη ενός νέου κύκλου για την Εναλλακτική Σκηνή, που πρέπει πλέον να αποδείξει τη δυνατότητά της να διαρκέσει στον χρόνο και να συμβάλει μακροπρόθεσμα στην υπόθεση του σύγχρονου μουσικού θεάτρου, του βασικού πεδίου ενδιαφέροντός της. Αν και η συγκυρία είναι δύσκολη, βλέπουμε με αισιοδοξία το μέλλον. Στο άμεσο μέλλον, η Εναλλακτική Σκηνή θα παρουσιάσει έναν μεγάλο αριθμό από τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται από την ΕΛΣ για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, με την υποστήριξη της Δωρεάς του ΙΣΝ. Αλλά τις εκδηλώσεις αυτές θα τις ανακοινώσουμε σύντομα, μαζί με τον συνολικό προγραμματισμό της επετείου.

Αλέξανδρος Ευκλείδης

Καλλιτεχνικός Διευθυντής Εναλλακτικής Σκηνής

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ