tools-2.otenet.gr

Η Μαρία Φαραντούρη στο «Ημερολόγιο για περαστικούς στα τέλη του αιώνα»

Η Μαρία Φαραντούρη στο «Ημερολόγιο για περαστικούς στα τέλη του αιώνα»

Μουσική: Περικλής Κούκος

Κείμενο, σκηνοθετική επιμέλεια: Χριστόφορος Χριστοφής

Κυριακή 24 Μαΐου, 9:00 μ.μ.

 Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, εποπτευόμενος

φορέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού,

συμμετέχει ενεργά στην πρωτοβουλία του ΥΠΠΟΑ

να προσφέρει ψηφιακό πολιτιστικό υλικό σε όλους

 Η αυλαία του Μegaron Online ανοίγει και πάλι την Κυριακή 24 Μαΐου στις 9 το βράδυ για να φιλοξενήσει στην ψηφιακή σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών τη Μαρία Φαραντούρη στη σκηνική καντάτα «Ημερολόγιο για περαστικούς στα τέλη του αιώνα» για άλτο, κόντρα τενόρο, αφηγήτρια, σεξτέτο τζαζ-ροκ και συμφωνικό σύνολο. Το έργο γράφτηκε ειδικά για τη μεγάλη ερμηνεύτρια από τον καταξιωμένο συνθέτη Περικλή Κούκο (παραγγελία ΟΜΜΑ) και παρουσιάστηκε σε πρώτη εκτέλεση τον Νοέμβριο του 1996.

Η σύνθεση βασίζεται σε λιμπρέτο του σημαντικού σκηνοθέτη και λογοτέχνη Χριστόφορου Χριστοφή, ο οποίος είχε αναλάβει επίσης τη σκηνοθετική επιμέλεια της μουσικής παράστασης. Το λιμπρέτο είναι εμπνευσμένο από το βιβλίο του «Ημερολόγιο για περαστικούς στα τέλη του αιώνα» που κυκλοφόρησε το 1993, με κείμενα περιπλάνησης, νοσταλγίας και στοχασμού. Καλύπτει μια χρονική περίοδο από το 1974 ως το 1992 και διατηρεί όλη την ποιητική διάθεση που υπήρχε στο βιβλίο. Η μουσική γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Περικλής Κούκος συγκεράζει τη λόγια παράδοση του 20ού αιώνα με στοιχεία της τζαζ και της ροκ. Όπως λέει η Μαρία Φαραντούρη: «Είναι ευτυχία για έναν καλλιτέχνη-ερμηνευτή να συναντιέται με την έμπνευση της δημιουργίας, και μάλιστα σε μια εποχή που λείπουν οι μεγάλες ανατάσεις στην τέχνη, και ειδικότερα στο τραγούδι.».

Το ερμηνευτικό πλαίσιο της καντάτας συμπληρώνουν μια αφηγήτρια (Φιλαρέτη Κομνηνού) και ένας κόντρα τενόρος (Άγγελος Φωτιάδης) που δημιουργούν παράλληλη δράση επί σκηνής. Λαμβάνει επίσης μέρος το Φωνητικό Κουαρτέτο της Χορωδίας Fons Musicalis. Τους πλαισιώνουν η ορχήστρα δωματίου «Οι Σολίστ της Πάτρας» και το τζαζ-ροκ σεξτέτο του Γιώργου Φακανά (ηλεκτρικό μπάσο), στο οποίο συμμετέχουν ο Θανάσης Αποστολόπουλος (πιάνο), ο Αχιλλέας Γουάστωρ (πλήκτρα), ο Νίκος Καπηλίδης (ντραμς), ο Αντώνης Λαδόπουλος (σαξόφωνο) και ο Απόστολος Τουρκογιώργης (ηλεκτρική κιθάρα). Τα μουσικά σύνολα και τους σολίστ διευθύνει ο διακεκριμένος μαέστρος Νίκος Τσούχλος. Η μαγνητοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 1996.

Δείτε τη Μαρία Φαραντούρη στο «Ημερολόγιο για περαστικούς στα τέλη του αιώνα» (διάρκεια: 114 λεπτά), το πρόγραμμα και τους συντελεστές της συναυλίας εδώ:

http://www.megarononline.gr/

Megaron Online

Η ψηφιακή σκηνή του Μεγάρου υποδέχεται την Τετάρτη 27/5 (9:00 μ.μ.) έναν από τους σπουδαιότερους μαέστρους της εποχής μας, τον Ζούμπιν Μέτα, και την παγκοσμίου φήμης Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ. Σολίστ η διεθνώς καταξιωμένη λυρική ερμηνεύτρια Χριστίνα Πουλίτση σε δεξιοτεχνικές άριες από διάσημες όπερες.

Megaron on demand

Στην ιστοσελίδα του Μεγάρου διατίθενται οn demand η μονόπρακτη όπερα «Η ανθρώπινη φωνή» του Φρανσίς Πουλένκ με τη διάσημη ελληνίδα υψίφωνο Ζανέτ Πηλού, το βίντεο (Makingof) με πλάνα από την προετοιμασία της παράστασης «Ο Νάνος» του Αλεξάντερ φον Τσεμλίνσκυ καθώς και η ταινία «Νίκος Σκαλκώτας: Οι μουσικές αναπνοές μιας ιδιοφυΐας» σε σενάριο-σκηνοθεσία Θωμά Κιάου.

Στη σελίδα του Megaron Plus είναι επίσης διαθέσιμες on demand ομιλίες διακεκριμένων ελλήνων και ξένων επιστημόνων, διανοητών και καλλιτεχνών (σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη).

Live συναυλίες του ECHO

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι συναυλίες του ECHO (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Κέντρων Συμφωνικής Μουσικής) στοfacebook του Μεγάρου κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Πέμπτη στις 9:00 μ.μ. Οι περισσότερες από αυτές είναι διαθέσιμες στο fb και μετά τη live προβολή τους.

Όλες οι αναμεταδόσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΟΜΜΑ με την υπηρεσία ΔΙΑΥΛΟΣ(diavlos.grnet.gr) του ΕΔΥΤΕ. Η βιντεοσκόπηση των εκδηλώσεων του Μegaron Plus έγινε από τον ιστότοπο του Ιδρύματος Mποδοσάκη (www.blod.gr).

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ