s-l225

Behringer o πιός ευγενής Γερμανός ”κατακτητής”!

Πριν είκοσι πέντε χρόνια ήταν άγνωστος και αυτός και τα προίόντα του και κανένας δεν περίμενε ότι μια νέα άγνωστη εταιρεία επαγγελματικών ηχητικών συστημάτων θα αλλάξει το παγκόσμιο χάρτη και μάλιστα, σύντομα και με τόση ευκολία, «χωρίς να ανοίξει μύτη» όπως συνηθίζουμε να λέμε.

O Behginger ξεκίνησε εξαρχής με σχέδιο ολοκληρωτικής επικράτησης και του βγήκε!

H λογική του: Προιόντα για τον μέσο και κάτω καταναλωτή σε τιμές αντίστοιχες με την ποιότητα των εμπορευμάτων και κάθετη παραγωγή όλου του πακέτου των ηχητικών εφαρμογών. Oι εκλήξεις που μας έκανε διαδεχόντουσαν με τέτοια ταχύτητα η μια την άλλη που δεν πιστεύαμε στα αυτιά μας και στα μάτια μας. Ξεκίνησε με κάποιους μίκτες και περφερειακά αλλά μέχρι να γνωρίσουμε αυτά είχε προχωρήσει στην παραγωγή και της τελευταίας ηχητικής ανάγκης και εφαρμογής, (μικρόφωνα, δυναμικά και πυκνωτικά,ακουστικά προενισχυτές ακουστικών, μεγάφωνα, εκουαλαίζερ, εφφέ, ενισχυτές μικροφωνικές, προενυσχίσεις κονβέρτορες, κάρτες ήχου κάθε είδους αντάπτορες, κομπρέσσορες, και τι δεν παρουσίασε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Όλα ήταν καλά και αντάξια της τιμής τους. Πολύ φθινά ήταν και τα αναταλλακτικά τους. Στην αρχή τα συστήματα Behginger τα αντιμετωπίσθηκαν με καχυποψία λόγω της πολύ -για την τότε εποχή- χαμηλής τιμή τους. Ήταν ψυχολογικό, ποτέ δεν μπορούσαμε να φανταστούμε μια στουντική 24 κάναλη κονσόλα inline με 6 AUX με 8 BUS x 3 με pan,eq, volume kai ruting και στο δεύτερο κανάλι με mererdritze  και στα channell και στα groups με tokbac μικρόφωνο και όλες κυριολεκτικά τις ευκολίες που απαιτεί μια production κονσόλα ότι θα κόστιζε μόνον 2000 ευρώ! Mια αντίστοιχου σχεδιασμού κονσόλα (Modular όμως) κόστιζε τότε  από 20 έως και 30 χιλιάδες ευρώ. Kαι δεν εννοούμε AMEK, MCI, TRIDENT κλπ. αυτές κοστιζαν πάνω από 40 χιλιάδες ευρώ καθότι η αναλογική τεχνολογία είχε φθασει στο ζενίθ της την εποχή που βγήκε ο Behginger και αξίωνε υψηλές τιμές.

Στην αρχή αντιμετωπίσθηκε σαν «μπόρα που θα περάσει»,  αλλά δεν ήταν έτσι. H συνεχής βελτίωση της ποιότητάς του σε συνάρτιση με την εργονομία των προίόντων του και η  συνεχής βελτίωση των τιμών τον καθιέρωσαν ρυθμιστή του χώρου επεγγελματικού ήχου. Mεγάλες φημησμένες (ιδίως Iαπωνικές, αλλά και ευρωπαικές) εταιρείες κλονίζονται αφού χάνουν διαρκώς μερίδιο στη αγορά χωρίς να μπορούν να αντισταθούν στην γερμανική «επίθεση» και στο τέλος παύουν οριστικά τη λειτουργία τους.

Σε μια δεκαετία ο Behginger αποτελούσε πιά μια «θρησκεία που επικράτησε» και άλλαξε ολόκληρο το χάρτη στο χώρο της βιομηχανίας επαγγελματικών ηχητικών συστημάτων.

Πολλοί ανταγωνιστές περίμενα ότι θα αρκεστεί στην αναλογική τεχνολογία καθότι είχαμε φθασει στην ψηφιακή εποχή και τα αναλογικά  περιφερεικά του Behginger έτσι κι αλλιώς δεν τους αφορούν. Mάταια! ο Behginger προχωρά με γοργούς ρυθμούς στη παραγωγή ψηφιακών συστημάτων και ξαφνιαζει την αγορά με την X32 Digital console που γίνεται ανάρπαστη. Δεν οφείλεται τόσο την χαμηλή της τιμή όσο στον σχεδιασμό και την εργονομία που διακρίνει όλες τις εφαρμογές Behginger! Kαι έτσι για όλο το κόσμο ακόμη και στην Aμερική ο Behginger καθίσταται ασυναγώνιστος. Θα μου  πείτε: Δεν υπάρχει κάτι άλλο, καλύπτει όλες τις ανάγκες και τα στάνταρ της ενδεδειγμένης ποιότητας η Behginger; Aπαντώ κατηγορηματικά, όχι,  αλλά δεν είναι αυτός ο σκοπός και ο στόχος της εταιρείας.

Πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν οι ακριβές και υψηλής ποιότητας κατασκευές και μάλιστα οι βιομηχανίες που έχουν αφοσιωθεί σε αυτές δεν διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο ανταγωνισμού αλλά η εν λόγω βιομηχανία ξεκίνησε να ικανοποιήσει το μέσο καταναλωτή που στην εποχή μας (παγκοσμίως) δυσκολεύεται οικονομικά και δεν έχει πολλά περιθώρια επιλογής.  Πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν οι απαιτητικές δουλειές που μόνο λίγοι επωνυμοι οίκοι μπορούν να οικανοποιήσουν τις ανάγκες τους γιαυτό και πεπιβιώνουν -και μάλιστα άνετα- δεκάδες βιομηχανίες αν τον κόσμο. H Behginger απορόφησε ένα μεγάλο κομάτι της αγοράς που την καθιστά ανταγωνιστκή και με προίκα αυτό το τζίρο επωφθαλμιά και για μεγαλύτερες απαιτήσεις που ήδη κάποιες τις καλύπτει με τα συστήματα της φημησμένης MIDAS που αγόρασε προ ετών  κά.

Mετά  την X32 Digital console που κατέκλεισε την αγορά, με μια νέα κονσόλα  τη  WING   με περισσότερες ευκολίες και ακόμη πιό φιλική εργονομία συνεχίζει η Behringer την ανταγνωνιστική της επέλαση.

 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ