30% της σύνταξης θα χάνουν οι συνταξιούχοι που εργάζονται

Δημοσιεύθηκε χθες η νέα εγκύκλιος του υπουργείου εργασίας που προσδιορίζει το  πλαίσιο απασχόλησης των συνταξιούχων με βάση το νόμο  Βρούτση που ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.

Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι οι συνταξιούχοι που εργάζονται (είτε μια μέρα είτε ολόκληρο το μήνα)  θα χάνουν το 30% του συνολικού ποσού της σύνταξής του σε αντίθεση με το νόμο Κατρούγκαλου που μείωνε τη σύνταξη κατά 60% αλλά για την μερική  απασχόληση προέβλεπε την αφαίρεση το 40% των αντίστοιχων ημερών εργασίας. Με το νέο νόμο ευνοούνται αυτοί που εργάζονται ολόκληρο το μήνα, ενώ αδικούνται αυτοί που θα απασχοληθούν με λίγα μεροκάματα που το ποσό από αυτά  δεν θα ξεπερνά το 30% της σύνταξης του εργαζομένου.

Η εγκύκλιος προβλέπει την αναδρομική ισχύ της διάταξης από τις 28 Φεβρουαρίου, και οι συνταξιούχοι που εργάζονται από τότε θα δούν την περικοπή της σύνταξης τους κατά 30% για όλους αυτούς του μήνες.

Εννοείται ότι συνταξιούχος που απασχολείται και έχει υποχρέωση ασφάλισης στους κλάδους κύριας και επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ και ισχύει για όλα τα επαγγέλματα.

Μείωση της τάξης του 30% της σύνταξής τους έχουν πρόσωπα που συνταξιοδοτούνται από 28/2/2020 και μετά, ανεξάρτητα εάν η ασκούμενη δραστηριότητα αναλήφθηκε πριν ή μετά από τη συνταξιοδότησή τους, καθώς και πρόσωπα που έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία, με βάση το προγενέστερο του ν. 4670/2020 νομοθετικό πλαίσιο, και αναλαμβάνουν την ασκούμενη δραστηριότητα μετά τις 28/2/2020.

Για τους συνταξιούχους οι οποίοι είχαν αναλάβει εργασία πριν από τις 13/5/2016 που δεν ίσχυε για αυτούς ο νόμος Κατρούγκαλου, εφόσον συνεχίζουν την εργασία τους και μετά την έναρξη του νόμου Βρούτση, προβλέπεται μεταβατική περίοδος ενός έτους για την περικοπή της σύνταξής τους κατά 30%και θα συνεχίσουν να εξαιρούνται έως και τις 28/2/2021.

Στις περιπτώσεις που ο συνταξιούχος έχει αναλάβει ή αναλαμβάνει εργασία σε φορείς της γενικής κυβέρνησης, ο νόμος ορίζει την πλήρη αναστολή των κύριων και επικουρικών συντάξεων μέχρι 28/2/2021 για όσους δεν έχουν συμπληρώσει μέχρι την ημερομηνία αυτή το 61ο έτος της ηλικίας τους, και από 1/3/2022 για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας. Μετά τη συμπλήρωση του 61ου έτους ή του 62ου από 1/3/2022 και εφεξής, σταματάει η πλήρης αναστολή και οι συνταξιούχοι της κατηγορίας αυτής θα έχουν την κατά 30% μείωση της κύριας και της επικουρικής σύνταξής τους.

H Ένωση τραγουδιστών Ελλάδος βλέποντας ότι αυτός ο νόμος δεν εξυπερετεί τον κλάδο, αποφάσισε να επισκεφθεί τον αρμόδιο υπουργό και να ζητήσει οι καλλιτέχνες που εργάζονται περιστασιακά να καταβάλουν ένα διπλό εργοσήμο και να μην υποχρεούνται σε ασφαλιστικές υποχρεώσεις και περικοπές.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ