T GALANH DHM

Έτοιμο το νέο σωματείο της elit των τραγουδιστών

Το είχαμε γράψει πριν δυό μήνες ότι κάποιες δισκογραφικές εταιρείες επιθυμούν την διάλυση της Ένωσης Τραγουδιστών Ελλάδος και θα στηρίξουν την ίδρυση νέου σωματείου που δεν θα τις ενοχλεί όπως η ΕΤΕ η οποία αγωνίζεται για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων των τραγουδιστών και τους δημιουργεί συνεχώς προβλήματα με σοβαρότερο αυτό του ποσοστού του μεριδίου τους στα Συγγενικά Δικαιώματα.

Η Ένωση Ταγουδιστών Ελλάδος είναι κάθετα αντίθετη με το να παίρνουν οι δισκογραφικές εταιρείες το 50% και οι μουσικοί και τραγουδιστές από 25%.

Ζητάει ισόποση διανομή στα τρία και ισότιμη εκπροσώπηση στην GEA.

Δεν μπορεί να έχει δύο ψήφους ο Grammo και από μία η «Ερατώ» και «Απόλλων» διότι θα αποφασίζουν μονίμως οι εταιρείες.

Η elit των τραγουδιστών δεν καίγεται για τις εταιρείες, αλλά δεν μπορεί και είναι απεναντί τους διότι γνωρίζει ότι αυτές  είχαν, έχουν και θα έχουν το πάνω χέρι και έτσι τους κάνουν τα χατήρια. Η διοίκηση της Ερατούς μπορούσε να μην αποδεχτεί την διπλή ψήφο στη Γενική Συνέλευση που ζήτησαν οι εταιρείες αλλά «έκανε τουμπεκί»!

Η δημιουργία δεύτερου σωματείου ήταν αναμενόμενη διότι καμμία σχέση δεν έχουν οι 100 τραγουδιστές της Elit με τους 2000 μεροκαματιάρηδες τραγουδιστές ανά την Ελλάδα.

Οι τραγουδιστές που έπαιρναν μέχρι πρόσφατα από 5 ως και 25 χιλιάδες ευρώ τη βραδιά δεν είναι δυνατόν να συνυπάρξουν συνδικαλιστικά με αυτούς που παίρνουν 50 ευρώ και αυτά αν υπάρχουν. Οι δυό χιλιάδες τραγουδιστές αγωνιούσαν για τη συλλογική σύμβαση για το συνταξιοδοτικό για το ωράριο, θέματα που δεν απασχόλησαν ποτέ τα  100 πρωτοκλασάτα ονόματα.

Αυτοί  συμμετείχαν στη Ένωση για χρησιμοποιούν τους εκατοντάδες μικροτραγουδιστές ως ασπίδα τους. Τότε που είχε εξαγγείλει το υπουργείο Οικονομικών πως οι πωλήσεις δίσκων του κάθε καλλιτέχνη θα αποτελούν φορολογικό τεκμήριο, να δείτε για πότε εμφανίστηκαν στις γενικές  συνελεύσεις και οι χρυσολάρυγγοι (που κάποιοι δεν είχαν πατήσει ξανά το πόδι τους) και ζητούσαν την συμπαράσταση όλων…  

Στην ουσία το νομοσχέδιο εκτός του ότι ήταν δίκαιο αφορούσε μόνο αυτούς και όχι την πλειοψηφία.

Μέχρι να πάρουν οι Οργανισμοί Συλλογικής διαχείρισης  άδεια  για της είσπραξη και διαχείριση συγγενικών δικαιωμάτων, την Ένωση Τραγουδιστών στήριζαν σθεναρά οι εταιρείες διότι τους εξυπηρετούσε.

Όταν πήραν την άδεια το πρώτο πράγμα που έκαναν,  ήταν η αδρανοποίηση των πρωτοκλασάτων ονομάτων  ώστε να αδυνατίσει η φωνή της Ένωσης Τραγουδιστών και μη μπορεί να έχει άποψη για τις  εξελίξεις, κάτι που δεν κατάφεραν.

Ένας ακόμη σοβαρός λόγος που ώθησε την elit των τραγουδιστών στη δημιουργία νέου σωματείου είναι η θέση της Ένωσης Τραγουδιστών Ελλάδος στο τρόπο διανομής των συγγενικών δικαιωμάτων των τραγουδιστών.

‘Oπως ενημερωθήκαμε από επιστολή που έστειλε η Διοίκηση  της «Ερατώς» στα μέλη της,  έχει ήδη συσταθεί η προσωρινή διοικούσα επιτροπή  τού νέου σωματείου την οποία αποτελούν οι: Βέρτης Νίκος, Γαλάνη Δήμητρα, Μακεδόνας Κώστας, Μαντζούφα Ευσταθία, Νέγκα Γιώτα, Τσιτρούδης Χρήστος και Τσανακλίδου Τάνια. Το καταστατικό του σωματείου, πρόκειται να κατατεθεί άμεσα στο Πρωτοδικείο.

FOTO: Η ιδρύτρια του νέου σωματείου τραγουδιστών Δήμητρα Γαλάνη 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ