Anneleen Lenaerts Harp
Photo: Marco Borggreve

Ρεσιτάλ άρπας της Anneleen Lenaerts

ΜΟΥΣΙΚΑ ΠΟΡΤΡΕΤΑ

pastedGraphic.png

 

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου | 20:30 

Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Διονύσης Γραμμένος | κλαρινέτο (ειδική συμμετοχή)

Αποκλειστικός Χορηγός: Εθνική Τράπεζα

 

Μια πολυβραβευμένη σολίστ και ένα από τα πιο γοητευτικά μουσικά όργανα. Ένα σπάνιο ρεσιτάλ άρπας, την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου (20:30) στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, από τη Βελγίδα Anneleen Lenaerts [Αννελέην Λέναρτς]. Μια νεαρή μουσικός με εντυπωσιακή καλλιτεχνική πορεία –κορυφαία στη Φιλαρμονική της Βιέννης από τα 23 της, έχοντας κερδίσει ως τότε 23 βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς–, σε ένα πρόγραμμα με πρωτότυπες μεταγραφές που υπογράφει η ίδια, αποδίδοντας τον δικό της μικρό φόρο τιμής στην πολύπλευρη προσωπικότητα της Κλάρας Σούμαν (1819 – 1896), με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων από τη γέννησή της. Στο ρεσιτάλ της Αννελέην Λέναρτς, οι συνθέσεις αυτής της σπουδαίας μορφής του Ρομαντισμού συνδυάζονται με έργα του Ρόμπερτ Σούμαν και του Φραντς Λιστ, δύο εμβληματικών προσωπικοτήτων του 19ου αιώνα που άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στην παγκόσμια μουσική ιστορία. Δεξιοτεχνικές συνθέσεις μεταφέρονται από τα πλήκτρα του πιάνου στις χορδές της άρπας, ενώ τον ρόλο της φωνής ή του όμποε αναλαμβάνει το κλαρινέτο του βραβευμένου σολίστ και διευθυντή ορχήστρας Διονύση Γραμμένου.

Αnneleen Lenaerts (άρπα)

Η Βελγίδα Αννελέην Λέναρτς είναι από τις σπουδαιότερες σολίστ άρπας στον κόσμο. Τον Δεκέμβριο του 2010 πήρε τη θέση της βασικής αρπίστριας στη Φιλαρμονική της Βιέννης. Από νεαρή ηλικία έλαβε μέρος σε διεθνείς διαγωνισμούς, όπου και διακρίθηκε: από το 1997 έως το 2009 κέρδισε 23 βραβεία. Μεταξύ άλλων, κατέκτησε την πρώτη θέση στον διεθνή διαγωνισμό «Λιλύ Λασκίν» 2005, ενώ στον ARD του Μονάχου, εκτός από το βραβείο της επιτροπής, πήρε και το βραβείο κοινού.  

Ως σολίστ έχει συμπράξει, μεταξύ άλλων, με τη Συμφωνική της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, την Ορχήστρα Mozarteum, την Ορχήστρα Δωματίου της Φιλαδέλφειας, την Ορχήστρα της Πολωνικής Ραδιοφωνίας, τη Φιλαρμονική των Βρυξελλών και την Εθνική Ορχήστρα Βελγίου.  

Έχει εμφανιστεί σε μεγάλα συμφωνικά κέντρα της Ευρώπης και των ΗΠΑ (Ουίγκμορ Χολ του Λονδίνου, στο Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης,  Γκαβώ του Παρισιού κ.ά.) και σε σημαντικά φεστιβάλ. Σόλο ρεσιτάλ της έχουν ηχογραφηθεί και μεταδοθεί από πολλούς ευρωπαϊκούς ραδιοφωνικούς σταθμούς (BBC 3, France Musique κ.ά.).

Μετά το επιτυχημένο της CD (Warner Classics) με τρία κοντσέρτα για άρπα (των συνθετών Glière, Rodrigo και Jongen) με τη Φιλαρμονική των Βρυξελλών καθώς και ένα CD με έργα Σούμαν και Σούμπερτ σε συνεργασία με τον κλαρινετίστα Διονύση Γραμμένο, η Λέναρτς υπέγραψε το 2016 αποκλειστικό συμβόλαιο με την Warner Classics. 

Το 2019 κυκλοφόρησε μια νέα ηχογράφησή της σε έργα Νίνο Ρότα, μαζί με τη Φιλαρμονική των Βρυξελλών υπό τον Αντριέν Περρυσόν και τον φλαουτίστα Εμμανυέλ Παΰντ, δουλειά που υπήρξε υποψήφια για Opus Klassik σε τρεις κατηγορίες. Προηγούμενο σόλο άλμπουμ της (Aliud Records) περιείχε δώδεκα μεταγραφείς μερικών από τα πιο γνωστά πιανιστικά έργα του Σοπέν και του Λιστ.

Εκτός από άρπα, η Αννελέην Λέναρτς σπούδασε θεωρία της μουσικής στο Κονσερβατόριο των Βρυξελλών. 

Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ (Κάτω Χώρες) και είναι μέλος του διδακτικού προσωπικού στο Μουσικό Φεστιβάλ του Άσπεν (ΗΠΑ). 

Διονύσης Γραμμένος (κλαρινέτο) 

Έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως ένας από τους πιο χαρισματικούς καλλιτέχνες της γενιάς του. Η πρώτη του μεγάλη διεθνής επιτυχία υπήρξε το χρυσό μετάλλιο στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Μουσικών της EBU 2008 και ο τίτλος του Ευρωπαίου Νέου Μουσικού της Χρονιάς. Μάλιστα, στην ιστορία του Διαγωνισμού είναι ο πρώτος μουσικός πνευστού οργάνου που έλαβε τον τίτλο αυτόν. Εμφανίζεται τακτικά στις μεγαλύτερες μουσικές σκηνές: Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης, Αίθουσα της Φιλαρμονικής του Βερολίνου, Κοντσέρτχεμπαου του Άμστερνταμ, Μπάρμπικαν του Λονδίνου, Κοντσέρτχαους της Βιέννης κ.ά., αλλά και σε ζωντανές μεταδόσεις για το BBC Radio-3 και το Bavarian Radio. Tη φετινή καλλιτεχνική περίοδο επιστρέφει ως αρχιμουσικός στην Καναδική Όπερα στο Τορόντο, και διευθύνει, μεταξύ άλλων, την ορχήστρα Cameristi della Scala με σολίστ την πιανίστα Κάτια Μπουνιατισβίλι. Έχει τιμηθεί με το παγκόσμιο βραβείο τέχνης «Λεονάρντο ντα Βίντσι», το βραβείο Rising Star της ECHO και το χρυσό μετάλλιο της πόλεως των Αθηνών. Ηχογραφεί για τις εταιρείες Warner Classics και naïve. 

Το πρόγραμμα 

FRANZ LISZT (1811 – 1886)

Un Sospiro, σπουδή κοντσέρτου, S. 144

Ρομάντσα, S. 169

Caprice–Valse αρ. 2, S. 214

Όνειρο αγάπης αρ. 3

CLARA SCHUMANN (1819 – 1896)

Eνθύμιο της Βιέννης, έργο 9

CLARA SCHUMANN – ROBERT SCHUMANN (1819 – 1896)

Τρία τραγούδια 

βασισμένα στην ποιητική συλλογή «Άνοιξη αγάπης» του Φ. Ρύκερτ

Συμπράττει ο Διονύσης Γραμμένος (κλαρινέτο)

ROBERT SCHUMANN 

Τρεις ρομάντσες, έργο 94

Φανταστικά κομμάτια, έργο 73 

Και στα δύο έργα συμπράττει ο Διονύσης Γραμμένος (κλαρινέτο)

Τιμές εισιτηρίων

7 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ) 10 € 15 € 

 Eισιτήρια 

210 72 82333, megaron.gr και σε όλα τα καταστήματα 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ