kallitexnes_xounta_2104-300x193

21η Απριλίου αμιγώς ”καλλιτεχνική” ημέρα!

21η Απριλίου, φθάσαμε στην ‘’Εθνοσωτήριο’’ αυτή ωραία μέρα. Μπορεί για κάποιους ρομαντικούς με φιλότιμο να θυμίζει, τρομοκρατία, βασανιστήρια, φυλακίσεις ‘’ατυχήματα’’ εξορίες, απολύσεις και χίλια άλλα βάσανα. Για πολλούς όμως και μάλιστα καλλιτέχνες δεν ήταν μόνο ‘’Εθνοσωτήριος’’ όπως την αποκαλούσε η Χούντα, ήταν σωτήριος! Μέσα από αυτή διαδικασία βρέθηκαν στο προσκήνιο και απόλαυσαν πράγματα που ούτε στα όνειρα τους δεν περίμεναν να τα δουν.
Εύνοια, δημοσιότητα, στήριξη προβολή και ότι άλλο χρειαζόντουσαν, αρκεί να ήταν αφοσιωμένοι και φανεροί οπαδοί της  Επανάστασης.  Δεν ζητούσαν οι άνθρωποι τίποτε το δύσκολο, μια καλή κουβέντα για την ‘’Επάνασταση’’ μόνο και σε στήριζαν παντού. Ήσουν μαζί τους, ήσουν υπεράνω του νόμου, δεν σου κόλαγε κανένας. Έπρεπε να το δείχνεις όμως έμπρακτα, να δίνεις και καμμιά πληροφοριούλα στα όργανα που χτένιζαν καθημερινά τις γειτονιές και τα μαγαζιά μη τύχει και στασιάσουν κάποιοι. Βέβαια να μην είμαι άδικος, δεν ήταν μόνο οι καλλιτέχνες που περιέβαλλαν με αγάπη την ‘’Επανάσταση’’. Ήταν και δικαστές και δικηγόροι και γιατροί και επιχειρηματίες ακόμη και οι αγρότες διότι τους χάρισαν τα τραπεζικά μικροδάνεια που χρωστούσαν. Κανένας όμως άλλος κλάδος δεν τους ενδιέφερε όσο των καλλιτεχνών που είχαν τη δημοσιότητα και μέσα από την συνναστροφή μαζί τους ξέπλεναν την απαίσια και βάρβαρη εικόνα τους. Άλλοι κατακρεουργούνταν στα κρατητήρια της Ασφάλειας και άλλοι απολάμβαναν τιμές και δόξες. Το μεγάλο όπλο της Χούντας ήταν η Κρατική Ραδιοτηλεόραση την οποίαν χρησιμοποιούσαν για την προβολή τους και την παραπληροφόρηση του κόσμου. Στη διαδικασία αυτή συμμετείχαν και πολλοί αγαπημένοι μας δημοσιογράφοι που απελθούσας της Χούντας η Μεταπολίτευση τους προήγαγε κιόλας. Το να αναφερθώ σε ονόματα καλλιτεχνών είναι μάλλον περιττό διότι σχεδόν όλοι χαριεντίζονταν με τη Χούντα. Οι περισσότεροι έχουν φωτογραφηθεί με τους δικτάτορες και τους παρατρεχαμενούς τους για να πιστοποιήσουν το φρονημά τους. Δεν θα το σχολιάζαμε αν τα ίδια αυτά άτομα που σταυροφιλιώταν με τους Χουντικούς μετά την μεταπολίτευση, δεν δήλωναν αριστεροί, αντιστασιακοί και δημοκράτες παρότι η συμπεριφορά τους στον επαγγελματικό τους χώρο ήταν πιο φασιστική από αυτή των Χουντικών.
Όλοι αυτοί οι ”δημοκράτες’’ εκμεταλεύθηκαν την επταετή καταπίεση του λαού μας και υποδύθηκαν τα θύματα και τους επαναστάτες αποκομίζοντας εκκατομμύρια από το μόχθο του λαού.
Αν πλησιάσετε τον επαγγελματικό τους κύκλο και ρωτήσετε για την συμπεριφορά των λαοπρόβλητων καλλιτεχνών που ξέπλεναν τη Χούντα θα εκπλαγείτε. Πολλοί μεγαλούργησαν Κρατικοδίαιτοι με μπόνους μεγάλες κρατικές και Δημοτικές συναυλίες υπερτιμημένες που τις πλήρωνε ο λαουτζίκος. Κάποιες φορές τα τιμολόγια που κόβονταν για αυτές ήταν μαϊμού! Παρότι τα λεφτά ήταν και πολλά και εντεταλμένα, κατέληγαν αφορόλόγητα στις τσέπες τους. Προκλητική ζωή, σπίτια στο Παρίσι, στο Λονδίνο, στην Μύκονο, στην Πάρο, στη Σαντορίνη, στην Εκάλη, στο Ψυχικό και όπου αλλού κατοικεί η άρχουσα τάξη. Όλοι αυτοί εξακολουθούν να δηλώνουν αριστεροί και δημοκράτες και σήμερα που ο κλάδος των τραγουδιστών υποφέρει δεν διέθεσαν ούτε ένα τηλέφωνο για συμπαράσταση στους φτωχότερους.
Διότι αυτοί δεν κυνήγησαν ποτέ το νυχτοκάματο, ως επί το πλείστον με κρατικά λεφτά  συντηρήθηκαν. Άλλοτε γλείφοντας τη Χούντα, άλλοτε το ΠΑΣΟΚ, άλλοτε τη Νέα Δημοκρατία και τελευταία το ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν αναφερόμαστε σε καλλιτέχνες που εξαναγκαστικά συμμετείχαν σε Χουντικές κοσμικές εκδηλώσεις (τραγουδιστές πού έτυχε να είναι φαντάροι εκείνη την εποχή). 
Την αίγλη της Χούντας αναζητούσαν ανέκαθεν και οι δισκογραφικές εταιρείες που εξασφάλιζαν την συμμετοχή των τραγουδιστών στα χουντικά συμπόσια. Συμμετείχαν τα παιδιά χωρίς αντιρρήσεις δεν είχαν τα μυαλά του Αλέξανδρου Παναγούλη που θυσιάστηκε για τις ιδέες του!

Γιάννης Μητρόπουλος

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ