disk usa 2

Η Ελληνική δισκογραφία στην Αμερική

Παρά τη φτώχεια και τις κακουχίες που γεύτηκαν οι έλληνες μετανάστες στα ορυχεία της Αμερικής στο τέλος του περασμένου αιώνα δεν έπαψαν να δημιουργούν και να αποθανατίζουν την ιστορία της πατρίδος τους. Μεταξύ των άλλων δραστηριοτήτων ήταν και το ελληνικό τραγούδι και μάλιστα στη πρώτη γραμμή.

Μαζεύτηκαν όποιοι έπαιζαν κάποιο όργανο και έφτιαξαν κομπανίες που ψυχαγούσαν τους πατριώτες και σύντομα έφθασαν και στη δισκογραφία του γραμμοφώνου που ήταν τότε στα σπάργανα ημιτελές και ογκώδες με τους κυλινδρικούς ακόμα δίσκους. Αναφέρεται ότι ο Έλληνας Μιχάλης Αραχίντζης γραμμοφωνεί το 1896 στην εταιρεία Βerliner (που είναι η πρώτη παγκοσμίως δισκογραφική εταιρεία) ελληνικά τραγούδια. Μέχρι τό 1907 δεν έχουμε άλλη αναφορά αλλά μετά το 1908 που δημιουργήθηκε η Columbia και άλλες εταιρείες βρίσκουμε πολλές ελληνικές συμμετοχές. Μετά το 1917 το ελληνικό τραγούδι στην Αμερική έχει την ίδια θέση που έχουν και οι άλλες εθνικότητες. Γραμμοφώνησαν ελληνικά τραγούδια πολλοί Έλληνες με πιό γνωστούς το Σωτήρη Στασινόπουλο από τη Δάφνη Καλαβρύτων, τη Μαρίκα Παπαγγίκα από την Κω την κα Κούλα, τον Πναγιώτη Τσόρο, το Γιώργο Κατσαρό, το Σταύρο Καλούμενο, το Λέωντα Σμυρναίο, το Βασίλη Τηνιακό, τον Αχιλέα Πούλο το Mιλτιάδη Kαζή, το Γιώργο  Xατζημιχάλη, το Mιχάλη Kαγκάνη, τον  Aγαθοκλής Mούσκας τη Διαμάντω Bασιλάκου ο Mιλτιάδης Kαζής, την Aγγελική Kαραγιάννη, την Aμαλία Bάκα, τον  Tάκη Nικολάου, το Λευτέρη Mελεμενλή,  το Γιώργο Nτόκο, το  Γιώργο  Xατζημιχάλη, το Δημήτρη Σούρμελης , το  Στάθη Tσίτση κ.α.  ß

Από μουσικούς βρίσκομαι έντονη τη συμμετοχή του κλαρινίστα το Γιάννη Κυριακάτη από τα Βάγια Θηβών, του κλαρινίστα Κώστα Γκαντίνη και Μ. Χαρίση, των βιολιστών Βαγγέλη Ναύτη, Αχιλέα Ζούμπα, και Γιώργου Μακρυγιαννάκη αλλά και του λυράρη Χαρίλαου Παπαδάκη. Τραγούδια με μπουζούκι γραμμοφωνήθηκαν λίγο αργότερα, γύρω στο 1928 και ο πρώτος μάλλον που έπαιξε σε δίσκο ήταν ο Γιώργος Κασάρας, ο Γιάννης Χαλικιάς, ο Μανώλης Καραπιπέρης και ο Βασίλης Τηνιακός.

Η ικανότητα και το εμπορικό δαιμόνιο του βασανισμένου Έλληνα δεν σταματάει εκεί, δεν αρκείται στην γραμμοφώνηση για τις Αμερικάνικες εταιρείες και σε λίγα χρόνια στήθηκαν δεκάδες ελληνικές εταιρείες δίσκων. Οι μετανάστες πλήθαιναν συνεχώς και αγόραζαν τους δίσκους μιας και δεν είχαν κάτι άλλο ποιό δυνατό να τους θυμίζει την πατρίδα και την ηθογραφία τους. Μέσα από τις μέτριες αυτές γραμμοφωνήσεις που γινόντουσαν από ερασιτέχνες μουσικούς και τραγουδιστές έβρισκαν τον εαυτό τους. Αργότερα το ελληνικό τραγούδια στην Αμερική βελτιώθηκε πολύ διότι άρχισαν να γραμμοφωνούνε με έπαγγελματίες Έλληνες μουσικούς και τραγουδιστές που πήγαιναν για μικρά διαστήματα στην Αμερική όπως η Ρόζα Εσκεναζυ, Ο Κώστας Ρούκουνας, ο Απόστολος Σταμέλος, ο Γιώργος Ανεστόπουλος, κ.ά.

Όλες οι πιό κάτω εταιρείες έχουν γραμμοφωνήσει (την περίοδο 1920-1950) έλληνες καλλιτέχνες στην Αμερική.

ALPHA, ACROPOLI, ALECTOR, ALPHA, AMERICAN RECORD,  APOLLO,  APOSTOLOU,  ARABI RECORDING KO,  ARION RECORD,  ARISTON, ARISROPHONE, ARTEMIS, ATHENA,  ATICON,BALKAN, BLUMENTAL RECORD, BOHEME RECORD, BLUNSWICK, GADINIS PH R CO,  GIPSY RECORD, GRECOPHON, GREEK RECORD CO, GRECIAN PHONOGRAFIK, D P ZONOPHONE,  DECCA,  DELFI, DISKOPHONE,  DORIC,  EDISON,  ELECTROPHONE ,   HELLAS,  HELLENIC,  HERMES,  HIS MASTER VOICE,  INTEMO,  KALIPHON, KARPATHOS, KRAVAS, LIBERTY, LYROPHON RECORD, MAKRIS R CO,  METROPOLITAN, MEYRE, NATIONAL , NIKI PH R CO, NINA,FLOGERA FOTOFON, V STASINOPOULOS, VENUS, VICTOR, VICTORY, VIRGINIA, STANTARD,  AΙΓΑΙΟ,  ROYAL,  ΚΑΛΟΣ ΔΙΣΚΟΣ, ΚΕΦΙ,  ΚΥΠΡΟΣ,  ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ, ΠΥΡΡΟΣ, FOUSTALELA , OKEH, OLYMPUS, ORFEOUN RECORD, ORFEOUM, ORTOPHONIC, PANHELLENIK RECORD, PANHELLENION, PARMENION, PARNASUS, PARSEKIAN, PHAROS,  PITTAS NIKOLAOS, HELLAS, HELLENIC,  HERMES, ROYAL, STANTARD, THE GRAMOPHONE, FAVORIT RECORD, FLOGERA, FOTOPHON,  COLUMBIA, VENUS, VICTOR, VICTORY,  COLUMBIA και BERLINER

Η COLUMBIA και η BERLINER ήταν  Αμερικάνικες αλλά οι άλλες ήταν Ελλήνων μεταναστών επιχειρηματιών.

 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ