tools.otenet.gr

Nέα ποιητική συλλογή της Μαρίας Βούλγαρη «Άρωμα ginger»

Κυκλοφόρησε η δεύτερη ποιητική συλλογή της Μαρίας Βούλγαρη (Maria Voulgari) με τίτλο «Άρωμα ginger» από την Άνεμος εκδοτική. Μια ποιητική συλλογή που πραγματεύεται τον έρωτα σε όλες του τις εκφάνσεις.

Στην πρόκληση, στην ολοκλήρωση, στην απουσία και στην αποδοχή του. 

Στη μεταμόρφωσή του. Η ποιήτρια μιλάει για τις αλήθειες της χωρίς φόβους και αναστολές. Όπως ακριβώς πρέπει να εκφράζεται ο έρωτας. Με θάρρος, ειλικρίνεια, αυθορμητισμό, επαναστατικότητα και αυθεντικότητα σε ένα ταξίδι αισθήσεων γεμάτο χρώματα.

Η μνήμη, τα πνιγμένα συναισθήματα, οι εκδοχές της ευτυχίας, τα ανείπωτα λόγια, οι υπαρξιακές αναζητήσεις, τα βιωματικά στοιχεία, είναι μερικά από τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται η ποιήτρια και είναι στο προσκήνιο της σκέψης της.

Κάθε ποίημα της συλλογής αποτελεί κατάθεση ψυχής κι ένα τολμηρό συναισθηματικό ξεγύμνωμα γεμάτο λυρισμό και ουσία. Κάθε στίχος πλημμυρίζει με εικόνες, γλαφυρότητα και ευαισθησία την καρδιά του αναγνώστη. Κάθε σελίδα του βιβλίου έχει πολύ έρωτα. Πολλή ψυχή. Πολλή ζωή Πολύ φως. Ο,τι και να γίνει, κυριαρχεί το φως. Παρά τις πληγές και τον τραυματισμό της ψυχής, ο σκοπός είναι ένας: η έξοδος προς το φως. 

Η ποίηση της Μαρίας Βούλγαρη έχει μια αριστοκρατία στο λόγο, ένα ρομαντισμό, μια αμεσότητα και μια μοναδικότητα που σπάνια συναντάς στη σύγχρονη λογοτεχνία.

Η ιδιαιτερότητα της γραφής της είναι εμφανής σε κάθε της ποίημα. Ξυπνάει το συναίσθημα και με έναν υπέροχο τρόπο, φυτεύει λέξεις ποτίζοντας με ψυχή τα νοήματά της.

Το «Άρωμα ginger» είναι μια ποιητική συλλογή γεμάτη έντονα συναισθήματα, λουσμένη με φως και πρωτοτυπία.

Είναι μια συλλογή που αξίζει μια θέση στην καρδιά σας και στη βιβλιοθήκη σας.

«Έχω ανάψει όλα τα φώτα

για να ζεστάνω μια παρένθεση.

Έχω σκορπίσει όλα τα όνειρα

για να δεσμεύσω μια εικόνα.

Περπατώ στη νύχτα

κι ανταμώνω

όλα μου τα ερωτηματικά.

Ποτέ δεν κατάλαβα

γιατί τα κορμιά

συλλαβίζουν όλα τα αναπάντητα

με τον ίδιο ήχο.

Ποτέ δεν κατάλαβα

γιατί τα χαράματα

ακουμπάνε με δεκανίκια

στα ίδια χρώματα.

Ψιθύρισα στη νοσταλγία

όλες τις συλλαβές της επιμονής.

Κι εκείνη διάλεξε τη φωτιά.

Μα πώς να κάψεις τα κομμάτια σου

όταν το μόνο που σου απομένει

είναι η στάχτη της παρηγοριάς σου;

Κι αναρωτιέμαι ακόμα:

τι άρωμα φοράει η ευτυχία;!»

Σημείωση:

Το «Άρωμα ginger» φιλοξενήθηκε με τη μορφή μουσικό-θεατρικού διαλόγου στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα στον Κεραμεικό υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια του Γιώργου Βουδικλάρη το Νοέμβριο- Δεκέμβριο 2022.

Κείμενα – Μουσική – Τραγούδι: Maria Voulgari – Singer/Songwriter

Ερμηνεία: Λίζυ Ξανθοπούλου 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ