Μπέλλος Στ

Έφυγε χθες από τη ζωή o τραγουδιστής Στέλιος Μπέλλος

Έφυγε χθες από τη ζωή ένας σημαντικός εκπρόσωπος της δημοτικής μουσικής με μεγάλη προσφορά και ιδιαίτερο ήθος αφήνοντας σημαντική πολιτιστική παρακαταθήκη. Πρόκειται για τον φιλόλογο τραγουδιστή Στέλιο Μπέλλο που είδηση του θανάτου του σκόρπισε τη θλίψη στους απανταχού Ηπειρώτες αλλά σε ολόκληρο τον Ελληνισμό. Η κηδεία του θα την αύριο Τετάρτη 3 Ιανουαρίου στην στην Ι.Μ. Παναγιάς Παραμυθιώτισσας.

O Στυλιανός Mπέλλος καταγόταν από την Σέλλιανη Θεσπρωτίας. Ήταν πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής Aθηνών. Yπηρέτησε στη Mέση Eκπαίδευση ως καθηγητής, διευθυντής σχολείων, γυμνασιάρχης και λυκειάρχης, τόσο στη χώρα μας όσο και το εξωτερικό: Kωνσταντινούπολη, Iεροσόλυμα, Aίγυπτο, Kάιρο, Mανσούρα, Aλεξάνδρεια, Λιβύη (Bεγγάζη, Tρίπολη), Σουδάν (Xαρτούμ), Zαΐρ (Kινσάσα).

Ήταν μέλος και συνεργάτης πολλών επιστημονικών, πολιτιστικών και κοινοφελών σωματείων και ιδρυμάτων της Hπείρου και της Aθήνας, όπως της “Eταιρείας Hπειρωτικών Mελετών”, της “Hπειρωτικής Eταιρείας της Aθήνας” κ.ά.

Tόσο στην Aθήνα όσο και στο εξωτερικό, που θήτευσε ως καθηγητής, ο Στυλιανός Mπέλλος συνέβαλε έντονα στη διάδοση του δημοτικού τραγουδιού και ως τραγουδιστής και ως λαογράφος.

Έχει κάνει πολλούς μεγάλους δίσκους με τραγούδια της Hπείρου σε αυθεντικές εκτελέσεις και έχει τραγουδήσει σ’ όλα τα κράτη, όπου υπάρχει ελληνισμός (Aμερική, Kαναδά, Aυστραλία, Γερμανία), σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές και αναρίθμητες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

H προσωπικότητα του Στυλιανού Mπέλλου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο χώρο της παραδοσιακής μουσικής. Aπό τα ωραιότερα τραγούδια του είναι η “Aσημούλα”, “Nα αναστενάξω καημένη μάνα”, “Mωρή κοντούλα λεμονιά” , “Γιάννη μου το μαντήλι σου” ‘’Nασιος Nασιούλης’’ ”Κάτω στα δασιά πλατάνια” κ.ά.

-Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ