d54eb848-f341-f3c6-c7c6-7a616c6ef903

Να περνάς με κάθε κόστος, Ζωρζ Ντιντί-Ουμπερμάν, Νίκη Γιάνναρη

Να περνάς με κάθε κόστος Ζωρζ Ντιντί-Ουμπερμάν, Νίκη Γιάνναρη Μετάφραση: Γιάννης Χονδρός

Θελήσαμε να καταγράψουμε τη δύναμη και την επιθυμία των ανθρώπων, που περπατούσαν μέσα στις λάσπες, σε μια αναμονή δίχως τέλος, λένε η Μαρία Κουρκούτα και η Νίκη Γιάνναρη για την εμπειρία της ταινίας τους Φαντάσματα πλανιούνται πάνω από την Ευρώπη. Πρόκειται για ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε τον Χειμώνα του 2016 στην Ειδομένη, όταν μετανάστες και πρόσφυγες βρέθηκαν για μήνες ακινητοποιημένοι περιμένοντας να περάσουν τα σύνορα με κάθε κόστος. Το βιβλίο περιλαμβάνει το ποίημα της Νίκης Γιάνναρη που ακούγεται στην ταινία και το δοκίμιο του Ζωρζ Ντιντί-Ουμπερμάν που γράφτηκε με αφορμή το ποίημα αυτό. Πρόκειται για έναν στοχασμό, φιλοσοφικό και πολιτικό, γύρω από τους παρίες, τους απάτριδες, τους μετανάστες, αυτούς που περνούν τους τοίχους. «Από που πηγάζει η δύναμη των εικόνων; Ίσως από εκεί όπου αντλούν τη δύναμή τους της γης οι κολασμένοι: από τη δύναμη να περνούν παρ’ όλα αυτά. Οι εικόνες είναι πεπρωμένο με την έννοια ότι φέρουν μια μνήμα ανθεκτική». (…Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ο Ζωρζ Ντιντί-Ουμπερμάν (Georges Didi-Huberman), φιλόσοφος και ιστορικός της τέχνης είναι ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους διανοούμενους. Καθηγητής στην École des hautes études en sciences sociales (EHESS) στο Παρίσι είναι ευρύτατα γνωστός για το πλήθος των βιβλίων του σχετικά με τα νοήματα και τις χρήσεις των εικόνων στον σύγχρονο πολιτισμό, τις ηθικές και πολιτικές τους διαστάσεις.

Η Νίκη Γιάνναρη γεννήθηκε το 1968 στο Χατζή της Μεσσηνίας. Γράφει μικρές ιστορίες και ποιήματα. Άρθρα και κείμενά της έχουν δημοσιευτεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.
ISBN: 978-960-589-182-4 | σελίδες: 92 | διαστάσεις: 21×14εκ. | τιμή: 12.00€

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ