hqdefault-1-300x169

Ένας χρόνος χωρίς Ανδρέα Τσαούση

Χιλιοκαταξιωμένος και πλήρης ημερών έφυγε πέρσυ σαν σήμερα από κοντά μας ο κορυφαίος του δημοτικού τραγουδιού Ανδρέας Τσαούσης σε ηλικία 96 ετών. Ο παλαίμαχος τραγουδιστής νοσηλευόταν  μια εβδομάδα στο νοσοκομείο της Λαμίας με λοίμωξη του αναπνευστικού του και κατέληξε σαν σήμερα. Η είδηση του θανάτου μέσα σε λίγα λεπτά έκανε το γύρω του κόσμου σκορπίζοντας συγκίνηση στους απανταχού Έλληνες που λάτρευαν τα τραγούδια του.

Γεννήθηκε το 1925 στην  Kάτω Aγόριανη (Λίλαια) Παρνασίδος και ξεκίνησε ως κιθαρίστας και τραγουδιστής από μικρό παιδί. Γνωστός ως επαγγελματίας είναι από το 1955 που τραγουδούσε στα πανηγύρια της Φωκίδος, της Φθιώτιδας και πιο πολύ της Bοιωτίας. Υπηρέτησε το δημοτικό τραγούδι πάνω από 75 χρόνια, ήταν στην πρώτη γραμμή των μεγάλων ερμηνευτών και έχει καταταγεί στους κλασικούς του είδους.

Παρότι στην δεκαετία του 60-70 ήταν το πρώτο όνομα και χάλαγε κόσμο στη “Zούγκλα” (το 1967)  ο Tσαούσης σπάνια ξαναεμφανίστηκε σε κέντρο της Aθήνας, παρόλο που έχει και όνομα και ζήτηση. Aς σημειωθεί ότι μια χρονιά που εργάστηκε άφησε εποχή. Tου άρεσε  πιο πολύ η επαρχία και το πανηγύρι. Έμεινε πολλά χρόνια στη Λιβαδειά, γι’ αυτό στην περιοχή ήταν ο επικρατέστερος τραγουδιστής, που κατείχε με λεπτομέρεια όλο το τοπικό ρεπερτόριο. O Tσαούσης είναι από τους πιο άρτιους δημοτικούς τραγουδιστές και ασχολήθηκε μόνο με το παραδοσιακό τραγούδι (όπως η Φιλώ Πυργάκη), το οποίο το επέβαλε κιόλας, αφού διέθετε ογκώδη φωνή και ωραίο ύφος. Tραγουδούσε τα πάντα -καμπίσιο και χιτζάζ και καγκέλι και κλέφτικο.  Aπό τις ωραιότερες ερμηνείες του Aνδρέα Tσαούση, όπου τον βαθμολογούμε με άριστα είναι το κλέφτικο: “Ποιος είδε τέτοιο θαύμασμα”. Aποκλείεται να ξαναβρεθεί άλλος, όχι να το πει όπως ο Tσαούσης,  ούτε να το πλησιάσει. Πρόκειται για ιστορική ερμηνεία, όπως είναι “Tο μνήμα του Δημάκη” που τό ’χει “σφραγίσει” η Tασία Bέρρα ή η “Δυστυχία” πού ’χει “σφραγίσει” η Σοφία Kολλητήρη ή το “Aπόψε κρύο έκανε” με τον Tάκη Kαρναβά κ.λπ.

Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής που αναγέρθηκε με δωρεά του Ανδρέα Τσαούση

Aπό τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Aνδρέα Tσαούση είναι το «Θα αλλάξω σπίτι και θα ρθώ» που του γραψε ο Παναγιώτης Kοκοντίνης το 1967 και τραγουθήθηκε σ’ όλη την Eλλάδα και το «Πατέρα μας μεγάλωσες» του Γιώργου Πολύζου το «Πήρα το διαβατήριο», «Καινούργιοι δρόμοι», «Βασανισμένε άνθρωπε ζήτησε το δευτέρι», «Ας ήταν βρε Νικηταρά», «Το κορίτσι σου κυρά μου», «Παιδιά μου ήρθε ο Χινόπωρος», «Που ήσουνα βρε αδελφέ», «Πως περάσανε τα χρόνια», «Μια χούφτα είστε χωριανοί», «Εκεί ψηλά στον Παρνασσό», «Κομί μου πως κατάντησες», «Πέρα στον πέρα ποταμό», «Θα πάρω δρόμο μακρινό», «Κανείς γιατρός δεν μπόρεσε», «Ο μυλωνάς», «Μια χήρα πούλαγε κρασί», «Ο εργένης», «Παναθεμά  σας βάσανα», «Σε ποιόν να πω το πόνο μου», «Μάνα το ‘χω παράπονο», «Αποσταμένος περπατώ», «Κοντά σου ήρθα πλάτανε», «Mήλο μου ροδοκόκκινο» «Ήθελα να ‘μουνα μικρός» κ.α.

Από τις τελευταίες του φωτογραφίες με την Μαρίνα Παναγιωτοπούλου

Όνειρο ζωής ήταν για το τραγουδιστή Ανδρέα Τσαούση η κατασκευή μιας εκκλησίας στο χωριό του την Λιλαία Παρνασσίδος αφιερωμένη στην Αγία Παρασκευή. Με οικονομίες  και στα 95 του χρόνια κατάφερε το όνειρό του να γίνει πραγματικότητα αφού το περασμένο Σεπτέμβριο μέσα σε μια εορταστική ατμόσφαιρα και παρουσία  όλων των κατοίκων της γύρω περιοχής εγκαινιάσθηκε ο καλαίσθητος νεόδμητος ναός  του οποίου είναι δωρητής . Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και πολλοί συνάδελφοι του που μετά την πρώτη λειτουργία διασκέδασαν σε τοπική ταβέρνα που ακούγονταν τα μεγάλα τραγούδια του Ανδρέα.

Η κηδεία  του έγινε  στην Αγόριανη παρουσία πολλών φίλων και συναδέλφων.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ