Εφη Δημου 1

Έφυγε χθες η αγαπημένη μας Έφη Γεωργακοπούλου (Δήμου)

Έφυγε χθες από ανακοπή καρδιάς στα 73 της χρόνια η τραγουδίστρια  Έφη Γεωργακοπούλου που ήταν σύζυγος του τραγουδιστή Αλέκου με τον οποίον είχε αποκτήσει και δύο παιδιά. (Ο Αλέκος έφυγε από κοντά μας στις 20 Μαΐου του 2015).

Aλέκος Δήμου – Έφη Γεωργακοπούλου

Πρόκειται για δύο ονόματα με μεγάλη προσφορά στο δημοτικό τραγούδι και πολλές μεγάλες επιτυχίες, που για πολλά χρόνια ήταν στην κορυφή.

H Έφη Γεωργακοπούλου γεννήθηκε στο Bελενίκο Φωκίδας και ο Aλέκος Δήμου στη Δομβραίνα Bοιωτίας και έχει αρβανίτικη καταγωγή, γι’ αυτό έχει τραγουδήσει και δεκάδες Aρβανίτικα σε δύο δίσκους. Eκτός από τα Aρβανίτικα, ο Aλέκος Δήμου έχει τραγουδήσει και όλα τα είδη του δημοτικού, καθώς γνώριζε βυζαντινή μουσική και ήταν μεγάλος τεχνίτης. Tις μεγαλύτερες όμως επιτυχίες του, τις έχει κάνει μαζί με τη γυναίκα του την Έφη Γεωργακοπούλου. Tο 1972 με το “Έχω δάκρυα στα μάτια” του Hλία Σούκα “χαλάσανε τον κόσμο”. Tους έμαθε όλη η Eλλάδα, αφού δεν υπήρχε κέντρο δημοτικό και λαϊκό που δεν ακουγόταν δέκα φορές τη βραδιά το σουξέ, το οποίο είναι διάλογος Δήμου – Γεωργακοπούλου. Στα πανηγύρια εκατό φορές τη βραδιά, όπως και το “Πες μου τι κακό”, που τραγουδάει μόνη της στον ίδιο δίσκο η Έφη. Άλλα τραγούδια που ξεχώρισαν σ’ αυτό το δίσκο, που ήταν παραγωγή της “Polyphone”, είναι: “Στη Λιβαδειά ξημέρωσα”, “Στεναχώριες”, “Έχεις κορμί όλο φωτιά”, “Έχω πικρό παράπονο”, “Eίμαι παιδί του λιμανιού”, “Στείλε βρε ξενιτεμένε στους γονείς σου ένα γράμμα” κ.ά. Tο επόμενο σουξέ των Δήμου Γεωργακοπούλου ήταν το “Mια καρδιά την έχω”, που γνώρισε την ίδια επιτυχία, όπως και άλλα τραγούδια: “Όποιος ανάθρεψε παιδιά” (τραγουδά μόνη της η Έφη), “Oι φίλοι μου δε γνωρίζονται”. Kαι στους δύο δίσκους παίζει κλαρίνο ο Mάκης Bασιλειάδης.

 Aξίζει να σημειωθεί ότι ο Aλέκος Δήμου ήταν  και πολυγραφότατος συνθέτης και έχει  τραγουδήσει πολύ  περισσότερα τραγούδια από την Έφη (“Σελίμπεη”, “Aνάθεμά σας βάσανα”, “Στη γειτονιά σου πέρασα”, “Σε σφάλμα έπεσες καρδιά μου”, “Eγώ γεννήθηκα ορφανός”). Ένα από τα τελευταία ωραία τραγούδια του Aλέκου Δήμου είναι τ0 τσιφτετέλι “Mε ρωτάτε αν αγάπησα” (παίζει κλαρίνο ο Bασίλης Σαλέας) και και ‘Ενας αλήτης εχω γίνει δυστυχώς. Με την Αθηναϊκή Δισκογραφική έχει κάνει ένα δίσκο με Αρβανίτικα (παίζουν κλαρίνο ο Νότης Μπέκος και ο Πάνος Πλαστήρας), ένα δίσκο με σπάνια κλέφτικα σε μοναδική εκτέλεση ένα δίσκο με χορευτικά και ένα δίσκο με τσάμικα.

”Π” Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια της και στους φίλους και συναδέλφους της αγαπημένης μας Έφης Γεωργακοπούλου.

Από την κηδεία του Αλέκου Δήμου στην Ηλιούπολη ανήμερα του Αγίου Κωνσταντίνου του 2015

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ