tools-1.otenet.gr

H Λυρική στη Σκιάθο  26 & 27 Ιουνίου 2021 στο Θέατρο Μπούρτζι

Δημήτρης Πλατανιάς

Στο πλαίσιο της συνεργασίας της με τον Δήμο Σκιάθου, η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει ένα διήμερο εκδηλώσεων στο μοναδικού φυσικού κάλλους νησί του Παπαδιαμάντη. Στις 26 και 27 Ιουνίου η λυρική τέχνη συναντά τον χορό και το video art στο Μπούρτζι της Σκιάθου, σε μια σειρά εκδηλώσεων σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της ΕΛΣ Γιώργου Κουμεντάκη. Όλες οι εκδηλώσεις είναι με ελεύθερη είσοδο. Η ευθύνη της διοργάνωσης είναι του Δήμου Σκιάθου, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Σκιάθος».

Ρεσιτάλ Δημήτρη Πλατανιά

Θερινό θέατρο, Μπούρτζι | 27 Ιουνίου | 21.00

Μαρία Κουσουνή – Βαγγέλης Μπίκος_Φωτο Ανδρέας Σιμόπουλος

Ένα μοναδικό ρεσιτάλ θα δώσει στη Σκιάθο ο κορυφαίος Έλληνας βαρύτονος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Δημήτρης Πλατανιάς. Συνοδευόμενος στο πιάνο από τη Σοφία Ταμβακοπούλου, ο σπουδαίος βαρύτονος με τη διεθνή σταδιοδρομία θα παρουσιάσει στο θερινό θέατρο στο Μπούρτζι της Σκιάθου ένα πρόγραμμα υψηλών απαιτήσεων με δημοφιλείς άριες από όπερες των Βέρντι και Τζορντάνο, καθώς και τραγούδια των Τόστι, Σαμάρα και Λαμπελέτ.

Σολίστ: Δημήτρης Πλατανιάς, βαρύτονος

Πιάνο: Σοφία Ταμβακοπούλου

Σόλο χορού | Forget Me Not

Μπούρτζι | 26 & 27 Ιουνίου | 20.00-20.45 σε δύο επαναλήψεις

(διάρκεια περίπου 10 λεπτά)

Not – Ντανίλο Ζέκα_Φωτο Α. Σιμόπουλος

«Ένα σώμα αρχετυπικό, αντρικό, στέρεο, εγκλωβισμένο μέσα σε καδρόνια αναστήλωσης, αναπνέει από την αρχή. Ζωντανεύει από τον αέρα που εκπνέει ένα πνευστό όργανο δημιουργώντας τη μελωδία της αναπνοής του αλλά και της τελικής του αποδέσμευσης από τον περιορισμό. Μια εικαστική κινητική διαδρομή όπου το σώμα δημιουργεί αρχιτεκτονικές χειρονομίες. Εμπνευσμένο από την περίοδο του εγκλεισμού και τη σιωπή της πόλης», εξηγεί ο Διευθυντής του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Κωνσταντίνος Ρήγος.

Χορογραφία: Κωνσταντίνος Ρήγος

Μουσική: Γιώργος Κουμεντάκης

Χορεύει ο Ντανίλο Ζέκα, Α΄ Χορευτής του Μπαλέτου της ΕΛΣ

Σαξόφωνο: Γκουίντο ντε Φλάβιις

Προβολή 5ου Διαδικτυακού Φεστιβάλ της ΕΛΣ | «Θυμήσου, σώμα…»

Μπούρτζι | 26 Ιουνίου | 21.00

Δώδεκα μικρού μήκους ιστορίες χορού ξετυλίγονται σε απρόβλεπτες τοποθεσίες. «Θυμήσου, σώμα…» είναι ο γενικός τίτλος του 5ου Διαδικτυακού Φεστιβάλ Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που δανείζεται τον τίτλο του από το ομώνυμο ποίημα του Κ. Π. Καβάφη.

Ομαδικές συνθέσεις, ντουέτα και σόλο αφηγούνται τις δικές τους εμπειρίες και αναμνήσεις, σε διαδρόμους ξενοδοχείων, ασανσέρ και ερημικές παραλίες. Οι Χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣδραπετεύουν από τη σκηνή του θεάτρου και μεταφέρονται από τον Θόλο και το πάρκινγκ του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στα κατασκευαστικά εργαστήρια της ΕΛΣ, και από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά μέχρι το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και σε άλλες τοποθεσίες της πόλης.

Τις χορογραφίες των έργων υπογράφουν οι Χάρης Κούσιος, Θανάσης Σολωμός, Μαρία Κουσουνή, Ελευθερία Στάμου, Φώτης Διαμαντόπουλος, Τατιάνα Παπαδοπούλου, Εύα Γεωργιτσοπούλου, Γιώργος Παπαδόπουλος, Φώτης Νικολάου, Πέρσα Σταματοπούλου, Μιχάλης Θεοφάνους και Αλέξης Κυριακούλης. Τις μουσικές έχουν συνθέσει ο Ανδρέας Μουστούκης, η ελληνική αγγλόφωνη μπάνταStarWound, ο κιθαριστής Γιώργος Μουλουδάκης, ο οποίος επιπλέον ερμηνεύει έργα αφιερωμένα στον ίδιο από τους Μάνο Χατζιδάκι, Νίκο Κυπουργό και Νίκο Μαμαγκάκη, καθώς επίσης οιΣεμπάστιαν Διακάκης, Πέτρος Λειβαδάς, Αποστόλης Κουτσογιάννης, Δανάη Μπελοσίνοφ, Σταμάτης Πασόπουλος. Μέρος των έργων ερμηνεύει το μουσικό σύνολο Όρος Ensemble.

Η έναρξη του Φεστιβάλ γίνεται με το έργο Dancing Cloud, το οποίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του διακεκριμένου Α΄ Χορευτή του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Αλεξάνταρ (Σάσα) Νέσκωβ. Το Φεστιβάλ υλοποιήθηκε με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Γιώργος Κουμεντάκης

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ρήγος

Πληροφορίες: 24273 50104

Χορηγός φιλοξενίας

SKIATHOS PALACE [www.skiathospalace.gr]

Μέγας Δωρητής ΕΛΣ

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ (ΙΣΝ) [www.SNF.org]

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ